May 23, 2021

Fastighetsägare uppmanas ta bort invasiva arter från sin mark


Den här veckan kommer fastighetsägare i Dalarna som har växterna jätteloka och jättebalsamin registrerade på sin fastighet att få ett brev från Länsstyrelsen i Dalarnas län. Brevet är en del av en informationskampanj om invasiva arter som Länsstyrelsen gör i sommar tillsammans med Naturvårdsverket.

Utskicket riktar sig till fastighetsägare som har arterna jätteloka och jättebalsamin på sin fastighet. Bakgrunden till vilka fastigheter som valts ut är att arterna finns rapporterade på webbplatsen  artportalen.se.

– Utskicket innehåller en uppmaning om att ta bort växterna. Brevet innehåller information om arten, hur den har rapporterats och länkar till Naturvårdverket, där det finns mer information hur växterna kan tas bort på ett säkert sätt, säger naturvårdshandläggare Linnea Hedman Söderström vid Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Invasion som ger dyr sanering

Invasiva arter ses i dag som ett stort globalt problem då de konkurrerar ut den inhemska floran, och saneringen kostar samhället stora belopp varje år. EU:s förordning från 2015 reglerar hur 66 invasiva arter får hanteras. I Dalarnas län finns för närvarande fem arter från den listan – jätteloka, jättebalsamin, spridda förekomster av gul skunkkalla och smal vattenpest samt signalkräfta. Att de är med på EU:s lista innebär att det är förbjudet att importera och sälja arterna.

– Vi vill också passa på att vända oss till alla som påtar i sin trädgård. Många av de invasiva växterna kommer ursprungligen från privata trädgårdar. Därför är det viktigt att alla är uppmärksamma på invasiva arter i sin trädgård, säger Linnea Hedman Söderström.

Viktigt att ta hand om växterna på rätt sätt

Ska du åka med avfallet till din närmaste ÅVC får växterna inte slängas på lövtippen, utan ska transporteras i väl förslutna plastsäckar och placeras i brännbart. Det är inte heller tillåtet att skapa växttippar i närområdet då de lätt kan bli en spridningskälla för invasiva arter.

Text: Länsstyrelsen i Dalarnas län

 • Jun 13, 2021

  Expertens tips: så skyddar du barn från olyckor under studsmattesäsongen

  Nyheter Den olycksdrabbade studsmattesäsongen är här. Under pandemin har populariteten för barnens favoritaktivitet i trädgården tagit nya höjder och försäljningen av studsmattor ökar. Varje år tvingas cirka 6 000 barn uppsöka akutsjukvård på grund av olyckor relaterade till studsmattor, och under årets hemester riskerar de att bli ännu fler. Men olyckorna kan minska betydligt om fler föräldrar vidtar några enkla men viktiga säkerhetsåtgärder.
  9
 • Jun 11, 2021

  Quiz: Vad vet du om hemmaträning?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på olika trender inom hemmaträning. Trevlig helg!
  48
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  679

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3114
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3982
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2292
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1910