Sep 22, 2021

Får vi dela upp eller slå ihop lägenheter?


Det är möjligt att dela upp en stor lägenhet till två mindre självständiga lägenheter. På motsvarande sätt är det också möjligt att slå ihop två mindre lägenheter till en stor lägenhet. Men det gäller att förfarandet vid delning och sammanslagning av bostadsrätt går rätt till för att inte problem ska uppstå för bostadsrättsföreningen eller de inblandade bostadsrättshavarna, och i många fall kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist i ett tidigt skede. I det här inlägget går fastighets- och bolagsjurist Linna Bjernestedt på HSB Riksförbund igenom vad som är särskilt viktigt att tänka på.

Bostadsrätten måste först ”dödas”

Upplåtelse av bostadsrätt (som ju vanligtvis inträffar när bostadsrättsföreningen bildas) sker för evig tid. För att ändra på bostadsrättens omfattning – genom delning eller sammanslagning – måste den befintliga bostadsrätten därför först ”dödas”. Därefter kan föreningen upplåta en bostadsrätt som omfattar delar av den ursprungliga bostadsrätten (delning) eller hela den ursprungliga bostadsrätten och ytterligare yta (sammanslagning). Delning eller sammanslagning måste med andra ord föregås av att bostadsrätten, eller bostadsrätterna, i juridisk bemärkelse dödas.

Det krävs stämmobeslut

Det är endast föreningsstämman som kan döda en bostadsrätt och för att det ska vara möjligt ska bostadsrätten vara i föreningens besittning vid tidpunkten för stämman. Med andra ord: Föreningen måste vara innehavare till bostadsrätten! Detta innebär att det innan stämman behöver upprättas ett överlåtelseavtal där bostadsrätten överlåts från bostadsrättshavarna till föreningen.

Det måste även finnas ett (eller flera) upplåtelseavtal som är klart att undertecknas direkt efter stämman. Detta är mycket viktigt. Beslutet på stämman ska som huvudregel fattas med enkel majoritet men det kan i vissa fall krävas en kvalificerad majoritet.

Det krävs godkännande från panthavare

Det är mycket viktigt att se till att bostadsrättshavarna på förhand inhämtar panthavarnas godkännande eftersom föreningen annars kan bli skadeståndsskyldig. Överlåtelseavtalet bör också vara villkorat av att en ny bostadsrätt upplåtes av föreningen och att bostadsrätten automatiskt ska återgå till bostadsrättshavaren om föreningsstämman röstar nej. HSB:s jurister kan givetvis hjälpa er förening att säkerställa att detta går rätt till.

Vissa saker måste anges i upplåtelseavtalet

För att upplåtelseavtalet ska vara giltigt behöver insats, upplåtelseavgift och årsavgift anges. Om årsavgiften utgår enligt andelstal ska även andelstalet anges. Det är även viktigt att reglera hur eventuella ombyggnationer ska utföras för att tillse bland annat att detta sker fackmannamässigt och att arbetet slutförs innan bostadsrätten överlåtes till en ny innehavare. Detta kan regleras i upplåtelseavtalet eller i ett separat avtal.

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  161
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4185
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746