Sep 22, 2021

Får vi dela upp eller slå ihop lägenheter?


Det är möjligt att dela upp en stor lägenhet till två mindre självständiga lägenheter. På motsvarande sätt är det också möjligt att slå ihop två mindre lägenheter till en stor lägenhet. Men det gäller att förfarandet vid delning och sammanslagning av bostadsrätt går rätt till för att inte problem ska uppstå för bostadsrättsföreningen eller de inblandade bostadsrättshavarna, och i många fall kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist i ett tidigt skede. I det här inlägget går fastighets- och bolagsjurist Linna Bjernestedt på HSB Riksförbund igenom vad som är särskilt viktigt att tänka på.

Bostadsrätten måste först ”dödas”

Upplåtelse av bostadsrätt (som ju vanligtvis inträffar när bostadsrättsföreningen bildas) sker för evig tid. För att ändra på bostadsrättens omfattning – genom delning eller sammanslagning – måste den befintliga bostadsrätten därför först ”dödas”. Därefter kan föreningen upplåta en bostadsrätt som omfattar delar av den ursprungliga bostadsrätten (delning) eller hela den ursprungliga bostadsrätten och ytterligare yta (sammanslagning). Delning eller sammanslagning måste med andra ord föregås av att bostadsrätten, eller bostadsrätterna, i juridisk bemärkelse dödas.

Det krävs stämmobeslut

Det är endast föreningsstämman som kan döda en bostadsrätt och för att det ska vara möjligt ska bostadsrätten vara i föreningens besittning vid tidpunkten för stämman. Med andra ord: Föreningen måste vara innehavare till bostadsrätten! Detta innebär att det innan stämman behöver upprättas ett överlåtelseavtal där bostadsrätten överlåts från bostadsrättshavarna till föreningen.

Det måste även finnas ett (eller flera) upplåtelseavtal som är klart att undertecknas direkt efter stämman. Detta är mycket viktigt. Beslutet på stämman ska som huvudregel fattas med enkel majoritet men det kan i vissa fall krävas en kvalificerad majoritet.

Det krävs godkännande från panthavare

Det är mycket viktigt att se till att bostadsrättshavarna på förhand inhämtar panthavarnas godkännande eftersom föreningen annars kan bli skadeståndsskyldig. Överlåtelseavtalet bör också vara villkorat av att en ny bostadsrätt upplåtes av föreningen och att bostadsrätten automatiskt ska återgå till bostadsrättshavaren om föreningsstämman röstar nej. HSB:s jurister kan givetvis hjälpa er förening att säkerställa att detta går rätt till.

Vissa saker måste anges i upplåtelseavtalet

För att upplåtelseavtalet ska vara giltigt behöver insats, upplåtelseavgift och årsavgift anges. Om årsavgiften utgår enligt andelstal ska även andelstalet anges. Det är även viktigt att reglera hur eventuella ombyggnationer ska utföras för att tillse bland annat att detta sker fackmannamässigt och att arbetet slutförs innan bostadsrätten överlåtes till en ny innehavare. Detta kan regleras i upplåtelseavtalet eller i ett separat avtal.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2229