Dec 28, 2021

FAR föreslår flera förändringar av bostadsrättslagen


Utökad information i årsredovisningen, tydligare normering, krav på jämförbarhet och krav på kvalificerad revisor. Det är områden som FAR för fram i sitt remissvar till promemorian Tryggare bostadsrätt.

”En av förutsättningarna för ett stärkt konsumentskydd är att årsredovisningar i bostadsrättsföreningar innehåller tillräcklig och relevant information samt jämförbara upplysningar i och mellan bostadsrättsföreningar.”

Det är FAR:s allmänna inställning i remissvaret till Justitiedepartementets promemoria Tryggare bostadsrätt.

FAR har länge engagerat sig i frågan om konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden och har i sitt nyligen inlämnade svar koncentrerat sig på de förändringar som påverkar medlemmarna, som förslagen i årsredovisningslagen (ÅRL) och vissa begränsade delar i bostadsrättslagen.

− Vi ser det som väldigt positivt att det regleras att fler relevanta nyckeltal ska presenteras i årsredovisningen. Förslaget inkluderar också krav på kassaflödesanalys för samtliga bostadsrättsföreningar samt ett upplysningskrav och motivering till att föreningen undervisar ett underskott, säger Sara Lissdaniels, auktoriserad revisor på FAR.

FAR ser vidare ett behov att man ser över normeringen för bostadsrättföreningar ytterligare – och att regeringen ger Bokföringsnämnden (BFN) uppdrag att anpassa de allmänna råden om årsredovisning och koncernredovisning med särbestämmelser för bostadsrättsföreningar.

Dessutom föreslår FAR att följande ska ändras i bostadsrättslagen:

 • Den ekonomiska planen
 • Intygsgivare
 • Krav på kvalificerad revisor (det vill säga, auktoriserad eller godkänd revisor)

− Bodstadsrättsstyrelser ska ju fatta beslut om underhåll och finansiering, då är det extra viktigt att de är kvalitetsgranskade. Vi kommer att fortsätta engagera oss i frågan inom FAR, säger Sara Lissdaniels.

Läs FAR:s remissvar

Text: FAR

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  8
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436