Jun 13, 2021

Expertens tips: så skyddar du barn från olyckor under studsmattesäsongen


Den olycksdrabbade studsmattesäsongen är här. Under pandemin har populariteten för barnens favoritaktivitet i trädgården tagit nya höjder och försäljningen av studsmattor ökar. Varje år tvingas cirka 6 000 barn uppsöka akutsjukvård på grund av olyckor relaterade till studsmattor, och under årets hemester riskerar de att bli ännu fler. Men olyckorna kan minska betydligt om fler föräldrar vidtar några enkla men viktiga säkerhetsåtgärder.

Studsmattornas omåttliga popularitet håller i sig och under pandemin vittnas det om nya försäljningsrekord och utsålda studsmattelager. Företaget Trampolinspecialisten ökade under 2020 sin försäljning med 20,4 procent. Samtidigt som studsmattan är en aktivitet som ökar barnens rörelseglädje och förbättrar koordinationsförmågan är studsmatteolyckor en av de vanligaste olycksorsakerna bland barn. Varje år skadar sig tusentals barn allvarligt i olyckor relaterade till studsmattor och vi är nu i årets mest skadedrabbade period*.

– Att barn hoppar studsmatta är positivt eftersom det är en aktivitet som får fler stillasittande barn i rörelse. Men 6 000 allvarligt skadade barn är alldeles för många. Särskilt när det finns enkla åtgärder att ta till för att minska risken för en olycka, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Få föräldrar vidtar rätt säkerhetsåtgärder
Den vanligaste orsaken till olyckor på studsmattan är att flera barn hoppar samtidigt, vilket kan resultera i krockar eller okontrollerade fall utanför mattan. Trots detta visade en tidigare Novusundersökning genomförd av Trygg-Hansa att enbart var tredje förälder (34 procent) ser till att det inte är fler än två barn på studsmattan samtidigt. Enligt Alexandra ska man vara extra försiktig med mindre barn.

– Eftersom barn väger mindre och inte har ett helt utvecklat balanssinne löper de större risk att skada sig när det hoppar med större barn. Man bör inte hoppa fler än två samtidigt på studsmattan, men allra helst en. Särskilt som förälder ska man vara oerhört försiktig om man hoppar tillsammans med barn, säger Alexandra Björnsson.

En annan viktig säkerhetsåtgärd är uppsikten. Om man inte håller uppsikt när barnen hoppar är det svårt att kontrollera att allt går rätt till, eller ännu värre, att ett barn har skadat sig och är i behov av vård.

Lagstadgat krav på skyddsnät
Ett säkerhetsnät är en av de viktigaste säkerhetsåtgärderna man som förälder kan vidta för att skydda sina barn. Enligt EU:s säkerhetskrav för leksaker är det inte tillåtet att sälja studsmattor utan säkerhetsnät. Trots det saknar många studsmattor i Sverige säkerhetsnät.

– Vikten av att ha säkerhetsnät på studsmattan kan jämföras med vikten av att ha hjälm när man cyklar. Utan nät är det lätt för barnet att landa på eller utanför kanten vilket kan orsaka svåra skador, säger Alexandra.

Det är också viktigt att montera studsmattan på rätt plats menar Alexandra Björnsson.

– Att montera studsmattan på en plan yta är nödvändigt för att undvika okontrollerad hoppning men även för att den inte ska gå sönder. Om fjädrar, ramskydd eller säkerhetsnät går sönder kan barn hamna emellan, fastna och skada sig allvarligt, säger Alexandra Björnsson.

Barnexpertens nio tips för säkrare hoppning
Alexandra Björnsson har nio säkerhetstips inför studsmattesäsongen:

 • Ha som regel att inte hoppa fler än två på en gång, allra helst en åt gången. Många skador beror på att barnen krockar under hoppandet.
 • Skaffa ett säkerhetsnät, och glöm inte att stänga till öppningen. Alla studsmattor som säljs idag ska enligt EU-krav ha säkerhetsnät.
 • Köp en studsmatta med ett stabilt och väl vadderat ramskydd som täcker fjädrarna och ramen ordentligt.
 • Små barn ska inte lämnas utan tillsyn när de hoppar.
 • Ställ studsmattan på plan mark. Se till att den står stadigt och helst är fäst i marken.
 • Studsmattan bör stå fritt med minst två meter till träd, byggnader och andra fasta föremål.
 • Lär barnen kliva av mattan lugnt. Många skador sker när de hoppar av mattan och landar på den stumma, hårda marken.
 • Hoppa inte när det är blött, då studsmattan är hal och risken för olyckor ökar.
 • Uppmana barnet att vara försiktig med volter och tricks. Om barnet landar på huvudet eller nacken kan det skada sig allvarligt.

Text: Trygg Hansa

https://www.trygghansa.se/

 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  5
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  4
 • Oct 27, 2021

  Brf: tänk på detta när det gäller folkbokföring

  Nyheter Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande. I det här inlägget förklarar HSB Riksförbunds fastighets- och bolagsjurist Andrés Hammar vad exempelvis bostadsrättsföreningar bör tänka på när det kommer till folkbokföring.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1156

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3522
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4554
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2513
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228