Oct 25, 2021

Expertens råd: Så löses 5 vanliga problem i den gemensamma tvättstugan


Tvättstugan i ett flerfamiljshus är en vanlig plats för konfrontation och osämja bland boende. Att samsas om utrymmet, tvättider och städning kan vara svårt. Men det finns idag mycket användbar teknik som minskar konflikterna och ökar tryggheten.

I denna artikel delar Mirek, regionchef på SafeTeam, med sig av sina tips till dig som fastighetsägare om hur den gemensamma tvättstugan blir en trygg och konfliktfri plats.

– Vi har många kunder som aktivt jobbar för att öka trivseln och tryggheten bland sina boende. En välfungerande och modern tvättstuga kan vara en del av detta trygghetsarbete, berättar Mirek, regionchef på SafeTeam.

5 vanliga problem i tvättstugan – och hur modern säkerhetsteknik löser dem

1 – Fullbokat!

När boende har svårt att hitta lediga tvättider skapar det lätt irritation. Ibland kan det härledas till ett vanemönster, där tvättmaskinerna ofta tvättas halvfulla, men desto fler gånger i veckan. Med ett digitalt bokningssystem för tvättstugan kan man uppmuntra till färre men större tvättar, genom att programmera systemet så att varje lägenhet endast kan boka ett visst maxantal tvättider per vecka. Det frigör tvättider till andra boende.

2 – Bråk när tvättider inte hålls

Att passa tider kan ju ibland vara svårt. Om tvättmaskiner eller torkrum inte är tömda då nästa hyresgäst/boende ska börja tvätta blir det lätt en källa till konflikt. I ett digitalt bokningssystem kan man tidsstyra tillträdet till tvättstugan. Vet man om att man inte kommer in efter ett visst klockslag blir det en motivator att hålla tiden. Man kan även tidsstyra så att maskinerna inte går att starta om tvättiden inte räcker till för det valda tvättprogrammet. Likaså kan maskinerna spärras under kvälls- och nattetid för att undvika att boende blir störda.

3 – Stölder i tvättstugan

Om kläder försvinner i tvättstuga och torkrum skapar det lätt misstroende bland grannar och en känsla av otrygghet. För att få bukt med det kan tillträdet till tvättstugan styras genom passersystem som kopplas till bokningssystemet. På så sätt kan endast den som har bokat tvättid komma in i tvättstugan, och dessutom kan man följa loggar på passeringar som gjorts i efterhand.

4 – Inbrott i tvättstugan

Märker man att inbrott i tvättstugan sker utifrån kan det röra sig om allt ifrån ”pojkstreck” till missbrukare med behov av vatten för drogkonsumtion, till hemlösa i behov av skydd över natten. Skadegörelse och otrygghet är tyvärr vanliga följder. I detta läge behöver ofta både skalskydd och lås- och passersystem ses över. 

Finns det brytmärken på dörrar kan professionella brytskydd hjälpa. Saknas brytmärken kan problemen ofta härledas till nycklar på vift eller att koden till kodlåset har spridits till obehöriga. Här finns en mängd lösningar, allt ifrån uppdaterade lås till ett modernt digitaliserat passersystem, som ger större kontroll på tillträdet och dessutom möjlighet att integrera tvättstugebokning i samma system.

5 – Hög energiförbrukning i tvättstugan

En slösaktig förbrukning av el, vatten och värme i tvättstugan är negativt för såväl plånbok som miljö. Med ett modernt bokningssystem för den gemensamma tvättstugan kan man skapa en större medvetenhet eftersom förbrukningen kan kopplas till varje enskild lägenhet. 

Om ni vill kan även debiteringsunderlag inkluderas i systemet så att boende betalar separat för sin egen energiförbrukning i tvättstugan. Detta kan vara en stor morot för att tvätta smart, och därmed en kostnadsbesparing för hela fastigheten.

Hur har det fungerat hos andra fastighetsägare?

– Efter en installation av elektroniskt bokningssystem i tvättstugan lär sig ofta de boende att tvätta mer effektivt, vilket gynnar alla i slutändan. Reglerna i tvättstugan blir också tydligare, då endast den som har bokat tid kan komma in. När systemet är nytt är det viktigt att alla boende får bra information om hur det funkar, så att onödig irritation undviks. Här brukar vi hjälpa till. Efter en tid vittnar många om att konflikter och otrygghet i tvättstugan upphört, berättar Mirek, regionchef på SafeTeam.

Fördelar med digital tvättstugebokning:

 • styrning av tillträdet
 • enkel bokning av tvättider via mobilapp eller elektronisk bokningstavla
 • möjlighet att mäta energiförbrukning
 • kan integreras med passersystemet i övriga fastigheten (Exempel: Samma nyckeltagg som används i porten till trapphuset kan även användas för att starta tvättmaskinerna.).

Läs mer: https://safeteam.se/vi-erbjuder/passersystem/tv%c3%a4ttstugebokning/

Text: Safeteam

https://safeteam.se/

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  205
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  312
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1854

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  147
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4160
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5463
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731