Nov 10, 2021

Experten: Ta in offerter och jämför laddstolpar för din BRF


I takt med att försäljningen av eldrivna personbilar ökar kraftigt blir frågan om installation av laddstolpar alltmer aktuellt hos bostadsrättsföreningar. Eftersom frågan är ny och de flesta i en bostadsrättsförenings vanligtvis inte är några tekniska experter kan det vara en utmaning att sätta sig in i ämnet. Vi på Laddsmart hjälper privatpersoner, BRF och företag med att hitta bästa lösningen för laddstolpar och ger här en kort bakgrund och konkreta tips på vad ni som BRF bör tänka på.

Tiodubbling av laddbara bilar 2030
Att allt fler skaffar en laddhybrid eller en ren elbil är ett faktum. Det finns flera anledningar till att valet av laddbar bil är attraktivt, ur miljöaspekt och körglädje om inte annat. Tillväxten har varit hela 75% de senaste tolv månaderna, och enligt Stockholms Handelskammare prognoseras att 2,6 miljoner eldrivna bilar kommer att rulla på svenska vägar år 2030. Det betyder alltså att dagens penetration på 5% laddbara personbilar kommer utgöra 50%, d.v.s en tiodubbling av andelen laddbara personbilar. Att alltfler BRF-medlemmar kommer önska att möjligheten att ladda sin eldrivna bil är givet.

Rätt till 50% bidrag
En potentiell flaskhals för omställningen från fossildrivna till eldrivna bilar är laddningsinfrastrukturen. För att stödja utbyggnaden av laddningsinfrastruktur för BRF:er erbjuds det idag det fördelaktiga “Ladda hemma”-bidraget som man ansöker om hos Naturvårdsverket. BRF:er och samfälligheter har rätt till ett bidrag som ett engångsbelopp med högst 50 procent av kostnaderna för laddstolpar och installation, och högst 15 000 kr per laddpunkt.

Beslutet för en BRF kan vara komplext
För hemmabruk är en laddstolpe (eller laddbox som det också kan heta) ett måste för säker och pålitlig laddning av den eldrivna bilen. Men det utgår vi från att du vet redan. För den som bor i villa är beslutet att införskaffa en laddstolpe enkelt då du utgår från dina egna behov och önskemål, och installationen är för villa är idag relativt standardiserad. 

För dig som bor i en bostadsförening är varken beslut eller installation särskilt enkelt eller tydligt. För det första så krävs ju att beslutet avgörs på ett styrelsemöte med hänsyn till alla medlemmars intresse, idag och i framtiden. Och då är det högst naturligt att det uppstår många frågor, t.ex.: 

 • Hur många laddboxar behöver vi idag, och imorgon? 
 • Vilka kringtjänster önskar vi? 
 • Vilken är den bäst lämpade leverantören? 

För det andra så är det regel snarare än undantag att förutsättningarna för installation hos bostadsförening är unik. Och förutsättningarna är inte alltid information som styrelsemedlemmarna känner till utan något som måste utredas, som t.ex.:

 • Tillgänglig elkapacitet?
 • Är grävjobb nödvändigt?
 • Kan vi installera laddstolparna på fasaden eller på separata stolpar?

Slutsats: Ta in flera offertförslag och jämför
Eftersom  beslutet kring laddstolpslösning är mer komplext för en BRF, både vad gäller beslut och installation, så är det måste att ta in flera offertförslag hos lämpliga leverantörer. Ett tips är att jämföra olika alternativ, t.ex. en mindre lokal leverantör och en större rikstäckande leverantören. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Viktiga aspekter att då jämföra är: 

 • Är det en helhetsleverantör eller installatör?
 • Vilka referenser finns?
 • Vem hanterar administrationen?

 

Text: Laddsmart

https://laddsmart.se/laddstolpe-brf/

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  8
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  8
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4908
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2629
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436