Nov 1, 2021

Experten: ökad risk för inbrott under höstlovet


Inbrotten har legat på låga nivåer sedan pandemins start, eftersom vi har varit hemma mycket mer än vanligt men med lyfta restriktioner ökar resandet och risken för bostadsinbrott igen. Trygg-Hansas statistik visar att inbrotten är som flest under höstlovet och med många tomma hus och lägenheter är risken hög att inbrotten skjuter i höjden nästa vecka. Håkan Franzén, Hemmets Försäkringsexpert på Trygg-Hansa, listar sina bästa tips för att minimera risken för inbrott.

Enligt statistik från Trygg-Hansa har antalet inbrott minskat sedan 2018 och legat på rekordlåga nivåer under pandemin. Trots att inbrotten minskar är det en vecka som sticker ut – höstlovsveckan – som varje år är en av årets mest inbrottsintensiva perioder. Under 2019 ökade antalet inbrott under vecka 44 med nästan 62 procent jämfört med en genomsittslig vecka. Trots att resandet låg på låga nivåer förra hösten ökade inbrotten med 52 procent under höstlovet 2020, en siffra som riskerar att stiga väsentligt i år.

– Höstlovet är alltid intensivt och vi kan vänta oss en ytterligare ökning av inbrott i år. Borttagna reserestriktioner och suget att resa i väg ökar risken för bostadsinbrott. När husen står tomma slår inbrottstjuvarna till. Om man tänker lämna hemmet under höstlovet rekommenderar jag att gå med i en Grannsamverkan, som i genomsnitt minskar antalet inbrott i ett område med hela 36 procent, säger Håkan Franzén.

Grannsamverkan är ett organiserat samarbete mellan boende, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och polisen som hjälps åt för att förhindra inbrott. Tillsammans uppmärksammar man vilka som rör sig i området, noterar misstänksamheter och kontaktar polis om det behövs. Enligt Håkan Franzén ska man inte underskatta den känsla av trygghet som ett samarbete mellan boende i ett område medför, något som också framhålls i flera studier.

– Grannsamverkan är det allra bästa skyddet mot inbrott. Även intilliggande områden utan Grannsamverkan får en lägre inbrottsfrekvens, vilket kan bero på att tjuvarna inte vet var Grannsamverkansområdet slutar. Det är dessutom effektivt mot annan typ av vardagsbrottslighet, såsom överfall, rån samt cykel- eller bilstölder, säger Håkan Franzén.

Så lurar du tjuven under semestern

Vi är många som vill dela med oss våra upplevelser på sociala medier. Men man bör dock vara uppmärksam på att även inbrottstjuvar använder tjänsterna, men i ett helt annat syfte. Genom sociala medier kan tjuven ta reda på det mesta om ditt liv: hur ditt hem ser ut, vad du har för prylar och när du reser i väg.

– Inbrottstjuvar använder sociala medier som ett verktyg när de väljer ut ett inbrottsobjekt. Man bör därför vara försiktig med att publicera resplaner eller fortlöpande lägga upp semesterbilder på exempelvis Facebook eller Instagram. Om man ändå vill dela med sig av semestern är ett tips att lägga upp bilder först när du är tillbaka från semestern, säger Håkan Franzén.

Expertens checklista för att minimera risken för inbrott.

 • Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
 • Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.
 • Om du överväger att installera larm, se till att larma hela huset, alltså även övervåningen.
 • Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör vara försedda med lås.
 • Ställ in en timer på lamporna, så att det ser ut som att huset är bebott även då du är borta.
 • Lämna gärna leksaker och dylikt på tomten så det ser ut som någon är hemma.
 • Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.
 • Be grannen att ta hand om posten och hålla ett vaksamt öga på ditt boende samt höra av sig ifall de ser något misstänkt.
 • Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset, särskilt den runt altandörren. I skydd av denna kan tjuven annars ta sig in ostört.
 • Installera utomhusbelysning med rörelsevakt, gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.
 • Tjuvar använder också sociala medier, var därför försiktig med att publicera dina resplaner eller fortlöpande lägga upp semesterbilder på t.ex. Facebook och Instagram.

Ökning anmälda inbrott till Trygg-Hansa v.44 jämfört med en genomsnittsvecka 2017-2020:

2020: 51,85 procent
2019: 61,82 procent
2018: 21,05 procent
2017: 60,29 procent

Text: Trygg Hansa

https://www.trygghansa.se/

 • May 18, 2022

  Det höjer värdet på bostaden – låga uppvärmningskostnader i topp

  Nyheter Åtta av tio svenskar är villiga att betala mer för en renoverad bostad. Men vad man tycker är värt att öppna plånboken för skiljer sig stort. Medan många är beredda att betala mer för ett effektivt värmesystem, genomfört stambyte eller dränering av husgrund är det få som lockas av exklusiva element som vinkylar och walk-in-closets.
  2
 • May 18, 2022

  Sweco lanserar digital tjänst för hållbar fastighetsutveckling

  Nyheter Den nya tjänsten Green Asset Screener identifierar åtgärdsområden för att klimatanpassa och minimera risker för fastigheter. Den ger också vägledning bland nya lagkrav och riktlinjer kopplade till hållbarhet i fastigheter. Tjänsten riktar sig främst till små och medelstora fastighetsägare.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  204
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  309
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1852

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  145
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4158
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5460
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2730