May 20, 2021

Evig el lanserar hyrköpsmodell


Andelar i vindkraftkooperativ har länge funnits att tillgå där medlemmar ges ett lågt elpris samtidigt som man är med och stöttar utbyggnaden av förnybar elproduktion. Något som samtidigt hindrar många från att på detta sätt sänka sina elkostnader är att inköpen av andelar förutsätter en stor kapitalinsats.

Evig els vindandelar kostar 600 kronor och berättigar till 100 kWh/år till medlemspriset 31,25 öre/kWh. Andelarna gäller dessutom för all framtid då kooperativets vindkraftsinnehav kontinuerligt förnyas. För att sänka trösklarna för nya medlemmar inför Evig el emellertid nu en ny affärsmodell - hyrköp av vindandelar. 

- Det hela fungerar så att man bestämmer över hur många år man vill betala av andelarna och utifrån det får man ett avtal på ett månadspris över hela perioden. Detta samtidigt som man redan från dag ett får den fulla nyttan av de andelar som man har bestämt sig för att investera i, förklarar Oliva Andrén, marknadsansvarig för Evig el.

Istället för en framtung investering som ger lönsamhet på sikt ger den nya affärsmodellen lönsamhet från start i form av ett lägre elpris vilket gör det enkelt för vem som helst att gå in som andelsägare och helt enkelt efter hand betala andelarna med de pengar man sparat på att sänka sina elkostnader. 

- Även om man får alla fördelar av andelarna från start äger man dem inte förrän de har betalats helt och fullt, därav begreppet hyrköp. Vill man avbryta ytterligare köp innan avtalsperioden är klar är det fullt möjligt och man kvarstår då som ägare av de andelar man hunnit köpa, säger Andrén. 

De vindkraftverk som föreningen äger är spridda i hela Sverige, från norr till söder, vilket ger en mer stabil produktion då chansen är stor att det alltid blåser bra någonstans i landet. En första solcellspark är också etablerad så den elmix man erhåller som andelsägare består i dagsläget av ca 99 procent vindkraft och 1 procent solel.

Om Evig El

Evig El är ett varumärke som drivs av Sveriges Vindkraftkooperativ Ekonomisk Förening (SVEF) och som erbjuder eviga andelar i sol- och vindkraft. Föreningen har 20 års erfarenhet med en aktiv, kompetent och engagerad styrelse som reinvesterar, utvecklar, driver och förvaltar föreningens maskinpark och medlemsintressen. 

Text: Evig el

www.evigel.se

 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1463

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446