Aug 19, 2021

Enkel lösning skapade klimatsmart ventilation


Brf Kvällsdoppet är en liten bostadsrättsförening som har en nybyggd fastighet i Nysätra. Föreningen vill gärna ligga i framkant när det gäller energieffektivitet och det var när matematikern Anders Österling hade bott i huset i ett par år som han började fundera på om det skulle gå att konstruera en mer klimatsmart ventilation till fastigheten.

Precis som i alla andra bostäder har Brf Kvällsdoppets lägenheter ett ventilationssystem där frånluftsdonet som suger ut luften ur bostaden sitter vid taket. Det innebär att den varma luften som stiger uppåt sugs ut och temperaturen i bostaden sjunker. Värme måste därför tillsättas med inluften för att inte kyla ned bostaden. Anders insåg att detta inte var särskilt energieffektivt och började därför undersöka möjligheterna att förbättra ventilationen. Han utgick från de grundläggande fysiska lagarna - att varm luft stiger och att koldioxid sjunker - och drog slutsatsen att det därför borde vara mer energieffektivt att ha frånluftsdonet vid golvet.  

Han hörde sig för i ventilationsbranschen om det fanns några andra fördelar med att ha frånluften vid taket men fick till svar att det nog mest var av gammal vana sedan den tiden när bostäderna hade självdrag. 

Brf Kvällsdoppet bestämde sig för att testa Anders idé i ett rum i fastigheten som var 12 kvm stort och även innehöll ett badrum. Hypotesen var att det omvända ventilationssystemet skulle resultera i att: 

1) temperaturen i rummet inte skulle sjunka och att 2) koldioxidhalten i rummet skulle minska. 

Sedan mätte de lufttemperatur, koldioxidhalt, luftfuktighet samt generell luftkvalitet i rummet. Under testet vistades människor i rummet för att skapa en naturlig testmiljö. 

Resultatet blev att när ventilationssystemet sög ut luft från golvet i stället för från taket så sjönk inte temperaturen i rummet och varmluft behövde därför inte tillsättas. Därmed hade de skapat ett mer energieffektivt och miljövänligt ventilationssystem. Däremot påverkades inte koldioxidhalten i rummet, troligtvis p.g.a. att rörelserna i rummet gjorde att koldioxiden inte hann sjunka till golvet. Det blev inte heller någon påverkan på luftfuktigheten eller luftkvalitén. Enbart temperaturen påverkades. 

“Det intressanta tycker jag är att det är en sådan oerhört enkel åtgärd som kan påverka så mycket.” Anders Österling, Brf Kvällsdoppet

Även om Anders alltid har varit intresserad av miljöfrågor så är det den senaste tidens klimatrapporter som har fått honom att verkligen tänka på hur han kan bidra till en bättre värld. Hans önskan är därför att alla fastigheter som byggs i framtiden skulle installera ventilationssystemen på hans sätt. 

“En dröm vore ju att de stora byggbolagen anammar detta - tänk vilken effekt det skulle få på elförbrukningen och således för klimatet!” Anders Österling, Brf Kvällsdoppet

Inom kort bygger föreningen ett Attefallshus på tomten och det kommer givetvis också byggas med en klimatsmart ventilation.

Har din brf kommit på något för att förbättra ekologisk eller social hållbarhet i ert område? Skicka gärna ett mail till linda@svedinmedia och berätta kort om ert arbete så har ni chansen att vara med i brf-nytt.

 

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228