Aug 19, 2021

Enkel lösning skapade klimatsmart ventilation


Brf Kvällsdoppet är en liten bostadsrättsförening som har en nybyggd fastighet i Nysätra. Föreningen vill gärna ligga i framkant när det gäller energieffektivitet och det var när matematikern Anders Österling hade bott i huset i ett par år som han började fundera på om det skulle gå att konstruera en mer klimatsmart ventilation till fastigheten.

Precis som i alla andra bostäder har Brf Kvällsdoppets lägenheter ett ventilationssystem där frånluftsdonet som suger ut luften ur bostaden sitter vid taket. Det innebär att den varma luften som stiger uppåt sugs ut och temperaturen i bostaden sjunker. Värme måste därför tillsättas med inluften för att inte kyla ned bostaden. Anders insåg att detta inte var särskilt energieffektivt och började därför undersöka möjligheterna att förbättra ventilationen. Han utgick från de grundläggande fysiska lagarna - att varm luft stiger och att koldioxid sjunker - och drog slutsatsen att det därför borde vara mer energieffektivt att ha frånluftsdonet vid golvet.  

Han hörde sig för i ventilationsbranschen om det fanns några andra fördelar med att ha frånluften vid taket men fick till svar att det nog mest var av gammal vana sedan den tiden när bostäderna hade självdrag. 

Brf Kvällsdoppet bestämde sig för att testa Anders idé i ett rum i fastigheten som var 12 kvm stort och även innehöll ett badrum. Hypotesen var att det omvända ventilationssystemet skulle resultera i att: 

1) temperaturen i rummet inte skulle sjunka och att 2) koldioxidhalten i rummet skulle minska. 

Sedan mätte de lufttemperatur, koldioxidhalt, luftfuktighet samt generell luftkvalitet i rummet. Under testet vistades människor i rummet för att skapa en naturlig testmiljö. 

Resultatet blev att när ventilationssystemet sög ut luft från golvet i stället för från taket så sjönk inte temperaturen i rummet och varmluft behövde därför inte tillsättas. Därmed hade de skapat ett mer energieffektivt och miljövänligt ventilationssystem. Däremot påverkades inte koldioxidhalten i rummet, troligtvis p.g.a. att rörelserna i rummet gjorde att koldioxiden inte hann sjunka till golvet. Det blev inte heller någon påverkan på luftfuktigheten eller luftkvalitén. Enbart temperaturen påverkades. 

“Det intressanta tycker jag är att det är en sådan oerhört enkel åtgärd som kan påverka så mycket.” Anders Österling, Brf Kvällsdoppet

Även om Anders alltid har varit intresserad av miljöfrågor så är det den senaste tidens klimatrapporter som har fått honom att verkligen tänka på hur han kan bidra till en bättre värld. Hans önskan är därför att alla fastigheter som byggs i framtiden skulle installera ventilationssystemen på hans sätt. 

“En dröm vore ju att de stora byggbolagen anammar detta - tänk vilken effekt det skulle få på elförbrukningen och således för klimatet!” Anders Österling, Brf Kvällsdoppet

Inom kort bygger föreningen ett Attefallshus på tomten och det kommer givetvis också byggas med en klimatsmart ventilation.

Har din brf kommit på något för att förbättra ekologisk eller social hållbarhet i ert område? Skicka gärna ett mail till linda@svedinmedia och berätta kort om ert arbete så har ni chansen att vara med i brf-nytt.

 

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  161
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4185
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746