Oct 11, 2021

ENIVA: Dags för en kampanj om energieffektivisering


På flera håll höjs röster för att vi måste underlätta och subventionera energieffektivisering i det befintliga fastighetsbeståndet. Sverige behöver vakna upp och inse att det är nödvändigt för att nå klimatmålen.

I media idag så handlar det mesta om produktion av mer grön el, att bygga ut elnätet, fler laddstationer, att elektrifiera den tunga trafiken, solceller mm. 
Politiskt satsas det för lite på energieffektivisering och de styrmedel som finns är få och framför allt otillräckliga. De medel som finns i budgetpropositionen 2022 är långt under den nivå som borde satsas med tanke på den samhällsnytta som energieffektivisering bidrar med. I jämförelse hamnar Sverige på plats 13 av 15 när EU:s vetenskaps- och kunskapscenter JRC rankar strategin för renovering och energieffektivisering i byggnader. 
Vi på ENIVA jobbar dagligen med energieffektivisering genom isolering av byggnaders klimatskal. I vårt arbete ser vi att det ger väsentligt minskade värmeförluster och dessutom ett bättre boendeklimat. Därför bestämde vi oss för att sätta fingret på vad vi faktiskt åstadkommit i Enivabolagen sedan starten 1983. Vi ville få fram en siffra som visar den totala minskningen av byggnaders energiförlust som vi bidragit till genom våra lösullsentreprenader. 
Resultatet presenteras i ”Energispararen” – vår egen mätare som uppdateras varje månad. Fram till och med september i år har vi reducerat värmeläckage från dessa byggnader uppgående till ca 8104 GWh, vilket motsvarar årlig uppvärmning av mer än 540 273 villor eller om man så vill, en reduktion av CO2 utsläpp med drygt 1 013 013 ton!  (Uppdaterade siffror per 2021-10-01)
Det är stora siffror som bara vår verksamhet har åstadkommit och något vi är stolta över. Trots allt så är den grönaste energin den som inte alls förbrukas.
Vi hoppas att detta i någon liten mån kan bidra till att ännu fler får upp ögonen för hur viktig energieffektiviseringen är! Att vi kan påverka politiker och beslutsfattare i rätt riktning. Om vi som ett relativt litet bolag kan åstadkomma så mycket inser man kanske lättare vad ett bredare arbete skulle kunna åstadkomma i Sverige!
Kanske är det dags för en riktig kampanj med högre krav på energieffektivisering av befintliga fastigheter och ökade styrmedel från politiken.

Stockholm 7 oktober 2021
Lars Westerlund, vd ENIVA Isolerproffs
Tel 072-050 90 74
lars.westerlund@isolerproffs.se
 
PS. Vi arbetar även kontinuerligt med att minska vårt eget klimatavtryck. Vi kallar det ”vår gröna linje” som finns publicerad på vår hemsida - www.isolerproffs.se/om-oss/enivas-grona-linje/

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  204
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  310
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1853

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  145
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4158
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5461
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731