Sep 9, 2021

Endast den tredje säkerhetstekniken stoppar tjuven


Efter 35 år som låssmed i Stockholm hade Jimmy Hesselbäck åtgärdat ca 1300 bostadsinbrott och konstaterade att det inte gick att förlita sig på anordningar med enbart dörr och lås. Han var besviken på att vare sig dörr- eller låsbranschen kunde framställa något som gav ett tillräckligt skydd mot inbrott och bestämde sig därför att själv försöka göra något åt situationen.

I Sverige drabbas ca 30 000–40 000 personer varje år av inbrott i sin bostad. Många gånger med stora förluster, både ekonomiska och känslomässiga. “Den vanlige tjuven” som Jimmy säger, använder kofot och bryter upp en vanlig dörr på några sekunder eftersom kofoten kan utväxla en brytkraft på 3–4 ton medan en dörr enbart står emot ca 800 kg. Många har därför valt att installera en säkerhetsdörr i sin lägenhet i tron att den ska skydda mot inbrott men den förlänger bara inbrottsförsöket med några sekunder. De internationella inbrottsligorna använder dessutom mer avancerade verktyg. Förutom att borra upp låsen, som är den vanligaste metoden, använder de också rörtång, dyrkpistol, huggmejsel eller cylindertappsutdragare som lösgör låscylindern i dörren.  

Att ta fram en produkt som är helt inbrottssäker mot alla metoder har blivit en livsuppgift för Jimmy och hans söner i familjeföretaget Inbrottssäkra Hem. Efter 15 år av intensiv produktutveckling och tusentals experiment var slutligen högsäkerhetsskyddet No Access klart. Skyddet har funnits som prototyp på marknaden sedan 2010 men idag är det helt färdigutvecklat och kan stå emot minst 7,8 ton i brytkraft.

Jimmy kallar skyddet för den tredje säkerhetstekniken och framhåller att dörr, karm och lås måste egenskapsförstärkas för att kunna stå emot inbrottsligornas avancerade verktyg. No Access kan monteras på alla dörrar och säkerhetsdörrar och samverkar då med befintlig dörr, karm och lås. På så sätt kan skyddet stå emot samtliga inbrottsmetoder och uppnår därmed dörrklass fyra med ett enda lås.

“Allt handlar om att se till att tjuven inte får grepp om dörrens insida och det går inte med No Access.” /Jimmy Hesselbäck, Inbrottssäkra hem

Hittills har ca 800 bostadsrättsinnehavare installerat No Access och de har alla varit mycket nöjda, både med säkerheten och med utseendet på skyddet. Jimmy berättar stolt att han inte har tagit emot en enda reklamation från kunderna och det viktigaste - att ingen av dem har blivit utsatt för ett inbrott. 

Se filmen när Peter Blomgren på RISE (tidigare Statens provningsanstalt) gör ett autentiskt inbrottsförsök på en trädörr som försetts med No Access (tidigare Preventskyddet) som då enkelt klarade klass fyra, som är den högsta nivån.

Text: Linda Svedin

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  341
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1873

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  160
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4183
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5492
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2745