Sep 9, 2021

Endast den tredje säkerhetstekniken stoppar tjuven


Efter 35 år som låssmed i Stockholm hade Jimmy Hesselbäck åtgärdat ca 1300 bostadsinbrott och konstaterade att det inte gick att förlita sig på anordningar med enbart dörr och lås. Han var besviken på att vare sig dörr- eller låsbranschen kunde framställa något som gav ett tillräckligt skydd mot inbrott och bestämde sig därför att själv försöka göra något åt situationen.

I Sverige drabbas ca 30 000–40 000 personer varje år av inbrott i sin bostad. Många gånger med stora förluster, både ekonomiska och känslomässiga. “Den vanlige tjuven” som Jimmy säger, använder kofot och bryter upp en vanlig dörr på några sekunder eftersom kofoten kan utväxla en brytkraft på 3–4 ton medan en dörr enbart står emot ca 800 kg. Många har därför valt att installera en säkerhetsdörr i sin lägenhet i tron att den ska skydda mot inbrott men den förlänger bara inbrottsförsöket med några sekunder. De internationella inbrottsligorna använder dessutom mer avancerade verktyg. Förutom att borra upp låsen, som är den vanligaste metoden, använder de också rörtång, dyrkpistol, huggmejsel eller cylindertappsutdragare som lösgör låscylindern i dörren.  

Att ta fram en produkt som är helt inbrottssäker mot alla metoder har blivit en livsuppgift för Jimmy och hans söner i familjeföretaget Inbrottssäkra Hem. Efter 15 år av intensiv produktutveckling och tusentals experiment var slutligen högsäkerhetsskyddet No Access klart. Skyddet har funnits som prototyp på marknaden sedan 2010 men idag är det helt färdigutvecklat och kan stå emot minst 7,8 ton i brytkraft.

Jimmy kallar skyddet för den tredje säkerhetstekniken och framhåller att dörr, karm och lås måste egenskapsförstärkas för att kunna stå emot inbrottsligornas avancerade verktyg. No Access kan monteras på alla dörrar och säkerhetsdörrar och samverkar då med befintlig dörr, karm och lås. På så sätt kan skyddet stå emot samtliga inbrottsmetoder och uppnår därmed dörrklass fyra med ett enda lås.

“Allt handlar om att se till att tjuven inte får grepp om dörrens insida och det går inte med No Access.” /Jimmy Hesselbäck, Inbrottssäkra hem

Hittills har ca 800 bostadsrättsinnehavare installerat No Access och de har alla varit mycket nöjda, både med säkerheten och med utseendet på skyddet. Jimmy berättar stolt att han inte har tagit emot en enda reklamation från kunderna och det viktigaste - att ingen av dem har blivit utsatt för ett inbrott. 

Se filmen när Peter Blomgren på RISE (tidigare Statens provningsanstalt) gör ett autentiskt inbrottsförsök på en trädörr som försetts med No Access (tidigare Preventskyddet) som då enkelt klarade klass fyra, som är den högsta nivån.

Text: Linda Svedin

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228