Sep 20, 2021

Elmia Future Living lyfter debatten om framtidens boende för 70+


Vi lever längre och är friskare vilket är positivt. Men den ökande andelen äldre är en enorm utmaning för samhället och bostadsmarknaden. Till 2030 kommer antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent enligt statistik från SCB. Redan nu är var femte invånare i Sverige över 65 år.

Vad betyder den stora demografiska förändringen för bostads- och samhällsplaneringen? Hur skapar vi boende för äldre som man längtar till - inte tvingas in i? Hur planerar vi bostadsbyggande för friska äldre samtidigt som vi planerar för trygghets- och äldreboenden? Vilka verktyg har kommunerna till hands och hur kan de nyttjas för att möta behoven och önskemålen som framtidens äldre har på sitt boende?

Frågorna är många – arenan är en och samma. Den 28–29 september lyfts äntligen debatten om framtidens boende för 70+ på Elmia Future Living. Två kunskapsspäckade dagar med de främsta profilerna, experterna och tongivande aktörerna. Nya insikter, kunskap och inspiration kring behov, trender och utveckling av framtidens attraktiva och hållbara bostadsmiljöer för äldre.

  

Några höjdpunkter ur programmet:

 • En föränderlig värld och framtidens bostadsmarknad – Fredrik Reinfeldt, rådgivare, föreläsare och tidigare statsminister
 • Så vill 50- och 60-talister bo när de blir äldre – Erik Herngren, Kairos Future
 • Vilka krav ställer framtidens äldre? – Christina Tallberg, förbundsordförande PRO och Eva Eriksson, förbundsordförande SPF
 • Den kommunala verktygslådan – Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert, SKR
 • Att höra till – om ensamhet och behov av gemenskap – Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet
 • Framtidens boende för äldre – digitalisering och välfärdsteknik – Bengt Simonsson, forsknings- och marknadschef Teknikmarknad
 • Regeringens bostadspolitik för äldre – Elin Olsson, MP, statssekreterare
 • Att förvalta och forma bostäder för äldre– Lars Thagesson, vice vd, SBB och Thorbjörn Hammerth, vd, Familjebostäder i Göteborg

Moderatorer under Elmia Future Living är tidigare civil- och bostadsminister Stefan Attefall och Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Här hittar du hela programmet

Text: Elmia

www.elmia.se

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  150
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  162
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4188
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746