Sep 20, 2021

Elmia Future Living lyfter debatten om framtidens boende för 70+


Vi lever längre och är friskare vilket är positivt. Men den ökande andelen äldre är en enorm utmaning för samhället och bostadsmarknaden. Till 2030 kommer antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent enligt statistik från SCB. Redan nu är var femte invånare i Sverige över 65 år.

Vad betyder den stora demografiska förändringen för bostads- och samhällsplaneringen? Hur skapar vi boende för äldre som man längtar till - inte tvingas in i? Hur planerar vi bostadsbyggande för friska äldre samtidigt som vi planerar för trygghets- och äldreboenden? Vilka verktyg har kommunerna till hands och hur kan de nyttjas för att möta behoven och önskemålen som framtidens äldre har på sitt boende?

Frågorna är många – arenan är en och samma. Den 28–29 september lyfts äntligen debatten om framtidens boende för 70+ på Elmia Future Living. Två kunskapsspäckade dagar med de främsta profilerna, experterna och tongivande aktörerna. Nya insikter, kunskap och inspiration kring behov, trender och utveckling av framtidens attraktiva och hållbara bostadsmiljöer för äldre.

  

Några höjdpunkter ur programmet:

 • En föränderlig värld och framtidens bostadsmarknad – Fredrik Reinfeldt, rådgivare, föreläsare och tidigare statsminister
 • Så vill 50- och 60-talister bo när de blir äldre – Erik Herngren, Kairos Future
 • Vilka krav ställer framtidens äldre? – Christina Tallberg, förbundsordförande PRO och Eva Eriksson, förbundsordförande SPF
 • Den kommunala verktygslådan – Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert, SKR
 • Att höra till – om ensamhet och behov av gemenskap – Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet
 • Framtidens boende för äldre – digitalisering och välfärdsteknik – Bengt Simonsson, forsknings- och marknadschef Teknikmarknad
 • Regeringens bostadspolitik för äldre – Elin Olsson, MP, statssekreterare
 • Att förvalta och forma bostäder för äldre– Lars Thagesson, vice vd, SBB och Thorbjörn Hammerth, vd, Familjebostäder i Göteborg

Moderatorer under Elmia Future Living är tidigare civil- och bostadsminister Stefan Attefall och Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Här hittar du hela programmet

Text: Elmia

www.elmia.se

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2229