Feb 22, 2022

Elbilsladdning hett på bostadsrättsföreningarnas hållbarhetslista


Effektivare belysning och andra åtgärder för att minska energianvändningen i husen toppar Riksbyggens lista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder under 2021. Att allt fler väljer elbilar syns nu också för första gången på listan, installera laddstation för elbilar kommer in på plats nummer tio.

– Stigande elpriser och en ökad medvetenhet i bostadsrättsföreningarna att bidra till ökad hållbarhet gör att energiåtgärderna är glödheta just nu. När allt fler skaffar elbil sätts fokus på en av flaskhalsarna – möjligheten att ladda bilen, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggen samlar sedan 2010 in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen cirka 4 400 bostadsrättföreningar.

Jättepotential att minska energianvändningen i byggnader
– Det råder ingen tvekan om att energiåtgärder är av stort intresse och det avspeglar sig också i topplistan. Energimyndighetens sektorsstrategier pekar på en effektiviseringspotential om 20-25 procent och det är kul att många åtgärder genomförs i bostadsrättsföreningarna som bidrar till minskad energianvändning, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Tempot i bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsarbete skulle kunna öka med hjälp av ett statligt stöd. Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

– Det finns en stark vilja hos många bostadsrättsföreningar att göra gröna åtgärder och mycket görs redan idag, säger Karolina Brick.

Mycket att tänka på vid installation av laddstationer
Omställningen till elbilar har tagit rejäl fart. I många bostadsrättsföreningar finns nu elbilsladdning på agendan.

– Vi märker ett stort tryck, många hör av sig och vill ha hjälp. Att handla upp elbilsladdning är inte helt enkelt eftersom det finns många fallgropar gå i och en viktig uppgift för oss som fastighetsförvaltare är att guida föreningarna, säger Mari-Louise Persson.

Begränsning i fastighetens elkapacitet är en av utmaningarna, både på den totala kapaciteten och på den del av elnätet som matar de planerade laddstationerna. Det är inte heller alla laddstationer som stödjer den öppna standard som finns för att kommunicera med laddstationen.

– Riksbyggen arbetar just nu på med en central upphandling som innebär att vi kommer kunna erbjuda våra kunder bra och framtidssäkra lösningar inom elbilsladdning, säger Mari-Louise Persson.

Intresset för blommande gårdar håller i sig
Under pandemin ökade intresset för plantering av växter som blommar hela året, en nyhet på fjolårets lista.

– Intresset för plantering håller i sig och finns kvar på årets lista vilket både är kul och bra för planeten. Hållbarhet är både stort och litet. Små åtgärder som alla kan genomföra får i slutänden också en stor påverkan på miljön, säger Karolina Brick.

Riksbyggens topplista/bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

1. Inventering och byte av ljuskällor, inom- och utomhus

2. Effektivisering av värmesystemet*

3. Välkomna nya medlemmar.

4. Utse miljö- och energiansvarig

5. Förbättrat skyltningen i källsorteringsrummet

6. Byte av gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.

7. Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.

8. Träffas dagtid i sociala aktiviteter

9. Planterat växter som blommar hela säsongen

10. Installerat laddstation för elbilar

*I Effektivisering av värmesystemet ingår kontroll av temperatur, driftsövervakning och injustering av värmesystem

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  4
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  195
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  296
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1847

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  126
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  138
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4150
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5449
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2724