Apr 20, 2022

Elbilsladdning – het fråga för bostadsrättsföreningen


Allt fler skaffar elbil och måste av elbilsladdning ökar kraftigt. Men fortfarande hindras många av brist på laddningsmöjligheter i anslutning till hemmet. För bostadsrättsföreningar och samfälligheter gäller det att snabbt hitta och etablera laddlösningar som tillgodoser medlemmarnas behov. Men vad ska man tänka på?

Antalet elbilar ökar snabbt. En undersökning av Norsk Elbilsförening visar att det näst största hindret för att köpa en elbil i Sverige är bristen på laddningsmöjligheter hemma, största hindret är fortfarande inköpspriset. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats som ofta finns i anslutning till hemmet. Många bostadsrättsföreningar och samfälligheter måste nu snabbt hittas och etablera laddlösningar för att undvika en situation där de boende tar egna initiativ, något som kan bli både dyrt och problemiskt.

Right to charge, men ännu inte i Sverige
I Sverige är det än så länge svårt för en enskild boende att ställa krav på sin bostadsrättsförening, hyresvärd eller samfällighet att tillhandahålla laddningsmöjlighet. Men i flera andra länder i Europa finns lagstiftning för att boende i flerbostadshus att få tillträde till laddning. Dessa lagar kallas ofta ”Right to charge”. Så är det till exempel i Norge, ett av världens mest elbilstäta länder, där man sedan årsskiftet 2021 har lagstadgad rätt till elbilsladdning i både samäganderätt och bostadsrätt. Lagarna innebär att delägare eller bostadsrättsföreningar ska upprättas, eller tillåta etablering av, elbilsladdning för boende som önskar det om det inte finns en saklig grund att vägra.

I Sverige har vi ännu inte någon lagstadgad rätt till elbilsladdning, men redan idag finns kriterier som fastighetsägare behöver förhålla sig till. Den 15 maj 2020 infördes nya krav på laddning av elfordon i plan- och bygglagen. Ett av kraven innebär att nya bostadshus med fler än tio parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha ledningsinfrastruktur till alla parkeringsplatser. Reglerna ska även tillämpas vid ombyggnation som innebär ändringar av parkeringsplatser på fastigheten.

Tänk på det här när ni etablerar en laddlösning.
Som bostadsrättsförening eller samfällighet är det en stor fördel att ett helhetsgrepp kring nuvarande och framtida behov innan de boende börjar etablera egna lösningar, något som snabbt blir ineffektivt och överskådligt. En välplanerad gemensam lösning blir bättre och billigare för alla. Här är några saker som är viktiga att tänka på:

Rättvis effektfördelning
Planera för en rättvis och effektiv laddningsläggning genom att utvärdera nuvarande laddbehov, men med hänsyn till framtida behov av laddning. Det är vanligt att man inleder med ett fåtal laddpunkter för att sedan utöka när bör uppstå. För att tillgängliggöra att alla kan ladda måste den elen fördelas rättvist. Många bostadsrättsföreningar och samfälligheter är oroliga över att elen inte kommer att räcka och att de ska behöva öka huvudsäkringen för att få en laddanläggning på plats. Smarta lastbalanseringslösningar gör dock detta onödigt i de allra flesta fall.

Rättvis fördelning av utgifter
En annan vanlig fråga är hur kostnaden för elförbrukningen ska fördelas. En del medlemmar oroar sig för att behöva betala för andras laddning och strömförbrukning. I mindre bostadsrättsföreningar och samfälligheter är det vanligt att styrelsen själv läser av användarnas förbrukning och fakturerar medlemmarna. Alternativet är att varje användares faktureras direkt av laddsystemsleverantören.

Viktigt att komma ihåg är att el som inte ingår i avgiften utan debiteras efter förbrukning ska beläggas med moms. Det kan innebära att föreningen behöver momsregistreras.

Låt föreningen äga utrustningen

Anni Carpelan, chef för hållbar utveckling på Fastighetsägarna Stockholm, tipsar i e-mobilitypodden om att låta föreningen äga laddutrustningen. Om den boende själv äger utrustningen uppstår lätt problem i samband med en eventuell flytt; ska utrustningen tas med eller överlåtas? Detta är ytterligare ett skäl till att bostadsföreningen eller samfälligheten bör ta ett helhetsgrepp kring laddfrågan.

Bostadsrättsföreningar och samfälligheter har möjlighet att ansöka om Ladda bilen-bidrag för etablering av elbilsladdning. Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida.

På defa.com hittar du en utförlig guide till elbilsladdning i bostadsrättsföreningar och samfälligheter.

Text: Defa
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725