Oct 25, 2021

Eidar startar kampanjen "Våga bry dig!" för att få ännu fler att visa omtanke om sina grannar.


Nu drar Eidar Trollhättans bostadsbolag igång kampanjen "Våga bry dig!". Kampanjen handlar om att sprida kunskap till hyresgäster och personal om hur man känner igen och kan agera när man misstänker att någon mår dåligt eller far illa. Det kan handla om oro för våld i en familj eller att en granne verkar vara ensam. Kampanjen är en uppmaning om att visa omtanke.

Bolagets ambition är att nå ut till samtliga hyresgäster under några veckor i oktober och november. Informationsmaterial har tagits fram och personal från Eidars bosociala avdelning kommer att gå runt och knacka på hemma hos hyresgäster för att berätta om kampanjen.

-Vi vill verkligen försäkra oss om att informationen når fram, dessutom vill vi kunna svara på frågor direkt. Därför väljer vi denna metod, säger Marita Darefelt, chef bosocial avdelning på Eidar.

Syftet med kampanjen är att fler personer ska känna igen signalerna på om en granne verkar må psykiskt dåligt, utsätts för någon form av våld eller på annat sätt inte verkar ha det bra.

-Tillsammans med våra hyresgäster kan vi göra skillnad om vi bara vet hur vi ska agera. Att bara ringa på hos någon och fråga hur det står till kan vara den enskilda handling som faktiskt räddar liv, säger Anna Wänblom, chef social hållbarhet på Eidar.

Satsningen startade tidigare i år med en utbildningsdag på temat för hela Eidars personal. Med under denna dag var personal från Trollhättans stads ”Enheten mot våld i nära relationer”. Den interna utbildningsinsatsen fortsätter under hösten.

Frågan har aktualiserats under coronapandemin. När många varit hemma i stället för på arbetsplatsen har både våldet i nära relationer och våld mot barn ökat. Enligt Brottsförebyggande rådet är det så många som var fjärde kvinna i Sverige som har utsatts för våld i en nära relation, och var tredje vecka mördas en kvinna av sin partner eller före detta partner. Enligt Rädda Barnen så lever 3-5 barn i varje svensk klass i stor otrygghet och rädsla hemma.

-Detta är ett samhällsproblem som definitivt berör Eidars personal och hyresgäster. Var femte Trollhättebo bor hos Eidar. Genom att sprida kunskap om detta hos våra hyresgäster, entreprenörer och egen personal kan vi göra stor skillnad, säger Anna Wänblom, chef social hållbarhet på Eidar.

Text: Eidar

https://www.eidar.se/

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  17
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855