May 13, 2021

Dina gamla jeans kan bli klimatsmart jordbruksteknik


I Sverige köper vi i genomsnitt 15 kg kläder och textilier per person och år. Dessutom slänger vi ca åtta kg per person och år i soporna. Tillverkningen av nya kläder har en stor negativ miljöpåverkan p.g.a. stor vatten- och energiåtgång samt utsläpp av kemikalier som förgiftar miljö, odlingar och brunnar.

Pontus Heimerson arbetar på Humana vilket är en ideell och partipolitiskt obunden förening som arbetar med insamling och försäljning av begagnade kläder, textilier, skor och accessoarer i Sverige. Han menar att återanvändning av kläder och textilier är det klart bästa alternativet för miljön - t.o.m. bättre än att återvinna. Eftersom textilindustrin står för 10% av växthusgasutsläppen i världen så är insamling och återanvändning av kläder ett enkelt sätt att göra stor skillnad för miljön. 2020 samlade Humana in 2371 ton kläder till återanvändning vilket motsvarar ett utsläpp på 9725 ton koldioxid. 

“Modeindustrin har kommit billigt undan trots att de är en av de värsta miljöbovarna.” /Pontus Heimerson

Att skänka kläder och textilier till Humana innebär inte bara en stor insats för miljön, det bidrar också till att skapa ett överskott som går till bistånd. Insamlade kläder säljs i second hand-butiker i Sverige eller utomlands och överskottet från försäljningen går oavkortat till biståndsprojekt i Afrika, Asien och Sydamerika. Donationerna går framförallt till jordbruks- och landsbygdsutveckling, hälso- och sjukvård, utbildning samt samhällsutveckling.

Under pandemin passade många på att rensa ut garderober och förråd och Humana fick förfrågan från några bostadsrättsföreningar om de kunde få en container till sina återvinningsrum. Det blev startskottet på en kampanj för att få fler bostadsrättsföreningar att bidra till återanvändningen av textilier.

För de bostadsrättsföreningar som vill ha en klädinsamlingscontainer finns både mindre modeller för inomhusbruk och större vädertåliga modeller för utomhusbruk. Det medför ingen kostnad eller arbetsinsats för föreningen och Humana tömmer containern varje eller varannan vecka beroende på storlek och läge. 

Just nu testas idén i norra Mälardalen men om den faller väl ut kommer Humana att försöka utöka till övriga delar av landet. Den största vinningen för bostadsrättsföreningen är att insamlingen är hushållsnära.

“Vi ska göra det lätt för medborgarna. Det här är ett sätt att lätt göra rätt.”  /Pontus Heimerson

Hit gick Humanas donationer 2020

Zimbabwe

156 333 kr donerades till två projekt i Zimbabwe - Ponesai Vanhu Technical College som är en yrkesutbildning för ungdomar samt TC TB Makoni som arbetar för att minska antalet smittade i HIV och tuberkulos.

Angola

Kläder till ett värde av 432 675 kr donerades till två projekt i Angola - Polytechnic school Luanda och Polytechnic school Huambo som erbjuder gymnasieutbildning med teknisk kompetens och kunskap inom områdena information, media och miljö.

Malawi

Kläder till ett värde av 280 191 kr donerades till två projekt i Malawi - Macadamia Value Chain Enhancement för att öka småskaliga lantbrukares medverkan i produktionen av macadamianötter samt Farmers Clubs som syftar till att lära ut klimatsmarta jordbrukstekniker till lokala jordbrukare.

Vill du veta mer eller beställa en klädinsamlingscontainer till din bostadsrättsförening?

Ring: 0171 46 38 10

Maila: pontus@humanasverige.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  17
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  320
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1962

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  250
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855