Apr 28, 2021

Digitala stämmor på frammarsch


Genomförandet av föreningsstämmor ifjol var en utmaning för bostadsrättsföreningar. Knappt åtta av tio föreningar kunde inte genomföra stämman som vanligt på grund av coronapandemin. Det kommer med stor sannolikhet vara en ännu större utmaning i år men genom regeringens förlängda åtgärder är digital stämma möjligt vilket är på frammarsch bland bostadsrättsföreningar även oavsett pandemin.

Bostadsförvaltaren Nabo har genomfört ytterligare en undersökning om hur bostadsrättsföreningar påverkas av coronakrisen. Drygt 300 föreningar svarade på undersökningen.

− Stämmor är fortsatt knepigt men den tillfälliga lagstiftningen som möjliggör digitala stämmor och poströstning hjälper. Även framöver kommer nog föreningar i större utsträckning genomföra sina stämmor digitalt eller en hybrid där man kan delta både digitalt och fysiskt, pandemi eller inte. Det bidrar till att öka deltagandet på stämman eftersom det blir enklare för medlemmar att närvara som man vill och kan, säger Daniel Larsson, vd för Nabo.

Genomförandet av föreningsstämman har blivit problematisk på grund av pandemin. Nästan åtta av tio föreningar uppgav i undersökningen att de inte kunde genomföra stämman som vanligt ifjol. Två av tre föreningar hade stämman utomhus eller i en stor lokal. En knapp femtedel underlättade för medlemmarna att anlita ombud och en lika stor andel använde poströstning.

Problematiken är ännu större i år eftersom sammankomster med fler än åtta personer inte är tillåtet, vilket sannolikt kommer vara kvar en tid. Tre av fyra föreningar uppger att de inte kan genomföra stämman som vanligt i år. Riksdagen beslutade tidigare att förlänga möjligheten till helt digitala stämmor året ut. Det måste dock även finnas möjlighet till poströstning vid en sådan stämma. Bostadsrättsföreningar kan således genomföra sina stämmor helt utan fysiskt deltagande, genom digitala verktyg i kombination med insamling av fullmakter och poströstning.

Digitala stämmor på frammarsch
Digitala stämmor är nytt och ännu i sin linda. Men ifjol hade ändå en av fem föreningar medlemmar som deltog digitalt på stämman. Andelen som avser att genomföra stämman digitalt i år är också större än andelen som planerar att ha fysisk stämma, 23 procent jämfört med 20 procent. En liten andel – fem procent – uppger också att de kommer ha en digital stämma oavsett hur pandemin utvecklar sig. Men endast fyra procent hade medlemmar som röstade digitalt på stämman ifjol, sannolikt då man använde ett enklare videoverktyg. I professionella verktyg kan man både rösta digitalt liksom att röstning och protokoll sparas automatiskt och blir dokumenterat. De flesta föreningar uppgav dock att de väntar och ser hur de genomför årets stämma beroende på hur pandemin utvecklar sig.

− Vår bostadsrättsförening som är ganska stor med 276 lägenheter och 420 medlemmar genomförde en helt digital årsstämma 2020. Det gick mycket bra eftersom vi hade rätt digitala verktyg som hanterade röstlängd, närvarokontroll och även möjliggjorde digital röstning med BankId som säkerställer processen. Vi hade en rutinerad inhyrd moderator och video där styrelsen kunde redogöra för verksamheten och medlemmar hade möjlighet att ställa frågor. Vi kommer fortsätta med detta oavsett pandemin, eftersom det är enkelt och effektivt samt ger betydligt högre närvaro av medlemmar, säger Stina Osmund, ledamot i bostadsrättsföreningen Haga Nova i Stockholm.

Text: Nabo

www.nabo.se

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  215
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  329
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1867

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  144
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  156
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4178
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5483
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2742