Apr 28, 2021

Digitala stämmor på frammarsch


Genomförandet av föreningsstämmor ifjol var en utmaning för bostadsrättsföreningar. Knappt åtta av tio föreningar kunde inte genomföra stämman som vanligt på grund av coronapandemin. Det kommer med stor sannolikhet vara en ännu större utmaning i år men genom regeringens förlängda åtgärder är digital stämma möjligt vilket är på frammarsch bland bostadsrättsföreningar även oavsett pandemin.

Bostadsförvaltaren Nabo har genomfört ytterligare en undersökning om hur bostadsrättsföreningar påverkas av coronakrisen. Drygt 300 föreningar svarade på undersökningen.

− Stämmor är fortsatt knepigt men den tillfälliga lagstiftningen som möjliggör digitala stämmor och poströstning hjälper. Även framöver kommer nog föreningar i större utsträckning genomföra sina stämmor digitalt eller en hybrid där man kan delta både digitalt och fysiskt, pandemi eller inte. Det bidrar till att öka deltagandet på stämman eftersom det blir enklare för medlemmar att närvara som man vill och kan, säger Daniel Larsson, vd för Nabo.

Genomförandet av föreningsstämman har blivit problematisk på grund av pandemin. Nästan åtta av tio föreningar uppgav i undersökningen att de inte kunde genomföra stämman som vanligt ifjol. Två av tre föreningar hade stämman utomhus eller i en stor lokal. En knapp femtedel underlättade för medlemmarna att anlita ombud och en lika stor andel använde poströstning.

Problematiken är ännu större i år eftersom sammankomster med fler än åtta personer inte är tillåtet, vilket sannolikt kommer vara kvar en tid. Tre av fyra föreningar uppger att de inte kan genomföra stämman som vanligt i år. Riksdagen beslutade tidigare att förlänga möjligheten till helt digitala stämmor året ut. Det måste dock även finnas möjlighet till poströstning vid en sådan stämma. Bostadsrättsföreningar kan således genomföra sina stämmor helt utan fysiskt deltagande, genom digitala verktyg i kombination med insamling av fullmakter och poströstning.

Digitala stämmor på frammarsch
Digitala stämmor är nytt och ännu i sin linda. Men ifjol hade ändå en av fem föreningar medlemmar som deltog digitalt på stämman. Andelen som avser att genomföra stämman digitalt i år är också större än andelen som planerar att ha fysisk stämma, 23 procent jämfört med 20 procent. En liten andel – fem procent – uppger också att de kommer ha en digital stämma oavsett hur pandemin utvecklar sig. Men endast fyra procent hade medlemmar som röstade digitalt på stämman ifjol, sannolikt då man använde ett enklare videoverktyg. I professionella verktyg kan man både rösta digitalt liksom att röstning och protokoll sparas automatiskt och blir dokumenterat. De flesta föreningar uppgav dock att de väntar och ser hur de genomför årets stämma beroende på hur pandemin utvecklar sig.

− Vår bostadsrättsförening som är ganska stor med 276 lägenheter och 420 medlemmar genomförde en helt digital årsstämma 2020. Det gick mycket bra eftersom vi hade rätt digitala verktyg som hanterade röstlängd, närvarokontroll och även möjliggjorde digital röstning med BankId som säkerställer processen. Vi hade en rutinerad inhyrd moderator och video där styrelsen kunde redogöra för verksamheten och medlemmar hade möjlighet att ställa frågor. Vi kommer fortsätta med detta oavsett pandemin, eftersom det är enkelt och effektivt samt ger betydligt högre närvaro av medlemmar, säger Stina Osmund, ledamot i bostadsrättsföreningen Haga Nova i Stockholm.

Text: Nabo

www.nabo.se

 • Oct 23, 2021

  Pilotprojekt med leveransboxar för matkassar

  Nyheter Svenska Bostäder ska under ett år testa Boxxys leveransboxar för matkassar i två fastigheter i Västerort. Detta som komplement till de 63 utomhusstående paketboxarna som lanserades under hösten. Syftet är att undersöka om boxarna kan underlätta livspusslet för hyresgästerna, samtidigt som de minskar antalet hemleveranser.
  9
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  209
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  380
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1148

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3511
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4540
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2509
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2222