May 25, 2021

Det finns ett intresse från vissa av våra medlemmar att bygga balkonger, hur ska vi gå till väga?


När vårsolen tittar fram och sommaren är på ingång vill många spendera så mycket tid som möjligt utomhus. En lägenhet med balkong ses som både attraktivt och önskvärt för medlemmar i en fastighet. Så här års kan det därför finnas många som önskar att bostadsrättsföreningen ska bygga balkonger. Men hur går processen egentligen till?

Först och främst måste styrelsen ta reda på om det finns förutsättningar för att bygga balkonger. Eftersom det måste finnas stöd även från de andra medlemmarna i föreningen är det ett enkelt sätt att kalla till ett föreningsmöte och göra en omröstning för att ta reda på om det är värt att gå vidare i frågan. Om styrelsen har förankring hos sina medlemmar, d.v.s att förslaget stödjs av två tredjedelar av medlemmarna, finns ett bra underlag för vidare arbete.

Det är oftast lämpligt att utse en ”balkonggrupp” med några av medlemmarna och någon från styrelsen som kan driva frågan vidare och utreda förutsättningarna för byggnationen. Innan man sätter igång med att planera inför balkongbygget är det viktigt att kontrollera vilka tekniska förutsättningar som finns för att få bygga balkonger i fastigheten. Eftersom balkonger innebär en väsentlig förändring av byggnadens utseende krävs ett bygglov enligt plan- och bygglagen (PBL). Vilka grundläggande riktlinjer som finns för byggnation av balkonger finns att få hos Stadsbyggnadskontoret.

Kan vi upphandla en entreprenör själva?
Det finns flertalet seriösa totalentreprenörer på marknaden och det är alltid klokt att ta in flera offerter för att kunna jämföra. Det är bostadsrättsföreningen som är byggherre och att axla ett balkongprojekt kan ta mycket tid i anspråk av en styrelse. Att ta in en expert inom området som hjälper styrelsen att ta fram de ritningar och handlingar som behövs för att ansöka om bygglov och sedan hjälper till under bygglovsprocessen kan vara en god idé.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Med vänliga hälsningar
Caroline Kowalska Skogsberg
Projektledare
08-775 72 42 | caroline.skogsberg@sbc.se

www.sbc.se

 • Jun 14, 2021

  Nytt samarbete automatiserar hanteringen av digitala lås

  Nyheter I ett nytt samarbete mellan fastighetssystemleverantörerna Momentum, FAST2, Vitec och accessplattformen Amido har man tagit fram en lösning som automatiskt styr accessen till majoriteten av marknadens alla digitala lås. Genom en integration byggd på den öppna standarden fastAPI styrs accessen automatiskt via hyresavtalets giltighetstid. Först ut med den nya lösningen är Halmstads Fastighets AB.
  4
 • Jun 14, 2021

  Bengt Dahlgren lanserar verktyg för automatiserad beräkning av klimatavtrycket på VVS!

  Nyheter Det finns ett behov av att öka kunskapen om klimatpåverkan från VVS, som idag är begränsad i branschen. I de få fall VVS beaktas vid beräkning av en byggnads klimatpåverkan så används generellt en schablon för all VVS. Nu möjliggörs beräkning av ett projektspecifikt klimatavtryck med hjälp av ett automatiserat verktyg.
  6
 • Jun 14, 2021

  Parkeringshuset återvinner regnvattnet

  Nyheter Parkering Malmö vill bidra till hållbar stadsutveckling och bygger nu ett parkeringshus utöver det vanliga i Sege Park – med en stomme helt i trä. Parkeringshuset har högt satta hållbarhetsambitioner, och är tänkt att bli en klimatsmart mobilitetsnod och en förebild för framtidens parkeringshus. Tillsammans med VA SYD och Malmö stad, genom EU-projektet REWAISE, byggs ett unikt system för att återvinna regnvatten i syfte att minska användningen av dricksvatten.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  680

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3116
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3982
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2292
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1910