Nov 9, 2021

Dessa stöd går att söka för laddstationer


Den 8 november öppnar årets fjärde och sista ansökningsperiod till Klimatklivet. Stödet kan du få för till exempel laddstationer som är tillgängliga för allmänheten. Det finns även ett stöd som heter Ladda bilen, och det kan du ansöka om till laddstationer för boende och anställda. Här sammanfattar vi vad som gäller.

Klimatklivet – för publika laddstationer

Om du planerar att installera laddstationer som är tillgängliga för allmänheten, kan du ansöka om stöd via Klimatklivet. Det kan till exempel sökas av företag, stiftelser och bostadsrättsföreningar, men laddstationerna måste alltså vara publika.

Du kan inte få stödet om du redan har påbörjat eller slutfört installationen av laddstationer. Det räknas dock inte som att du har påbörjat arbetet om du har genomfört en förstudie och samlat in offerter.

När det gäller laddstationer kan du få upp till 50 procent av investeringskostnaden via Klimatklivet. Ansökan görs hos länsstyrelsen där du är verksam, och årets sista ansökningsperiod är 8–18 november.

Ladda bilen – för boende och anställda

Stödet Ladda bilen gäller för dig som vill installera laddstationer som huvudsakligen kommer att användas av boende eller anställda. Det är därför ett stöd som vanligen söks av bostadsrättsföreningar, fastighetsägare med hyresfastigheter och företag med garage eller parkering som bara är till för anställda.

Du kan inte få stödet om du installerar laddstationer för att du måste göra det enligt lag, annan författning eller villkor i tillstånd. Men till skillnad från Klimatklivet, tillåter Ladda bilen-stödet att åtgärden redan är påbörjad eller slutförd när du ansöker. Då måste du dock skicka in ansökan inom ett halvår från att installationen blev färdig.

Genom Ladda bilen kan du få upp till 50 procent av investeringskostnaden, men högst 15 000 kronor per laddpunkt. Ansökan görs hos Naturvårdsverket, antingen på deras webbplats eller via en blankett.

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  205
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  312
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1854

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  135
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  147
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4160
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5463
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731