Nov 9, 2021

Dessa stöd går att söka för laddstationer


Den 8 november öppnar årets fjärde och sista ansökningsperiod till Klimatklivet. Stödet kan du få för till exempel laddstationer som är tillgängliga för allmänheten. Det finns även ett stöd som heter Ladda bilen, och det kan du ansöka om till laddstationer för boende och anställda. Här sammanfattar vi vad som gäller.

Klimatklivet – för publika laddstationer

Om du planerar att installera laddstationer som är tillgängliga för allmänheten, kan du ansöka om stöd via Klimatklivet. Det kan till exempel sökas av företag, stiftelser och bostadsrättsföreningar, men laddstationerna måste alltså vara publika.

Du kan inte få stödet om du redan har påbörjat eller slutfört installationen av laddstationer. Det räknas dock inte som att du har påbörjat arbetet om du har genomfört en förstudie och samlat in offerter.

När det gäller laddstationer kan du få upp till 50 procent av investeringskostnaden via Klimatklivet. Ansökan görs hos länsstyrelsen där du är verksam, och årets sista ansökningsperiod är 8–18 november.

Ladda bilen – för boende och anställda

Stödet Ladda bilen gäller för dig som vill installera laddstationer som huvudsakligen kommer att användas av boende eller anställda. Det är därför ett stöd som vanligen söks av bostadsrättsföreningar, fastighetsägare med hyresfastigheter och företag med garage eller parkering som bara är till för anställda.

Du kan inte få stödet om du installerar laddstationer för att du måste göra det enligt lag, annan författning eller villkor i tillstånd. Men till skillnad från Klimatklivet, tillåter Ladda bilen-stödet att åtgärden redan är påbörjad eller slutförd när du ansöker. Då måste du dock skicka in ansökan inom ett halvår från att installationen blev färdig.

Genom Ladda bilen kan du få upp till 50 procent av investeringskostnaden, men högst 15 000 kronor per laddpunkt. Ansökan görs hos Naturvårdsverket, antingen på deras webbplats eller via en blankett.

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  6
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  6
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  9
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1306

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4740
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332