Oct 27, 2021

Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset


Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.

Betydligt lägre fasta kostnader samtidigt som varje hushåll bara betalar för den el man själv faktiskt förbrukar. Så ser det ut för den bostadsrättsförening som går över till gemensam el i sin fastighet.

– I ett hus med hundra lägenheter har var och en ett eget avtal, ett för elnät och ett för elhandel. Har man istället gemensam el så har bostadsrättsföreningen ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal som alla går under. Redan där har du skalat ner kostnader, säger Johan Skalin som är försäljningschef på Skånska Energilösningar.

Rättvis elhandel – på riktigt

Den tekniska termen är IMD, individuell mätning och debitering. Det går ut på att fastigheten får en huvudmätare för all el som köps in. I varje lägenhet sitter undermätare som mäter förbrukningen. De enskilda hushållen betalar sedan till föreningen för sin förbrukning.

Johan Skalin nämner exempel på föreningar där hushållen kunnat spara så mycket som 1 700 kronor om året bara i minskade fasta kostnader för el.

– Det kräver en specifik elmätare i varje lägenhet. Och det går att göra med både el, värme och vatten, eller om man har laddplatser för elbilar. Det blir ju rättvist, ditt hushåll betalar bara precis för det du använder, säger Johan Skalin.

Större fördelar med solceller

De riktigt stora fördelarna får den förening som i kombination med IMD också investerar i solceller på taket.

– Den el som produceras går in i hela fastighetens förbrukning, även till hushållen. Man kan säga att bostadsrättsföreningen säljer elen till hushållen, istället för att Skånska Energi eller någon annan gör det.

Utan IMD kan elen från solcellerna bara användas till föreningens egen förbrukning, exempelvis belysning i trapphus och garage eller för att driva hissar.

– I kombination med solceller är gemensam el självklart, annars tänker man som förening inte rätt, menar Johan Skalin.

Skånska Energilösningar kan hjälpa till med hela projektet.

– Det är såklart en investering att sätta upp solceller på taket, men på en sådan installation har man någonstans mellan nio och tolv procents avkastning i form av besparing. Man sparar mycket pengar och det blir rättvist när man mäter individuellt, säger han.

Bättre förhandlingsläge med elhandelsbolaget

Utöver besparingen som solcellerna ger och de minskade fasta kostnaderna, innebär gemensam el ytterligare en potentiell besparing. När bostadsrättsföreningen blir den som köper in all el som behövs blir också förhandlingsläget gentemot elhandelsbolaget bättre.

– Ju större konsument du är desto bättre för dig som kund, konstaterar Johan Skalin.

Men Skånska Energi är ju både elnätsägare och elhandlare, är det inte ni som förlorar på det här?

– Vi är elbolaget som inte vill att folk ska köpa mer el än de egentligen behöver. Vi bor i Skåne med det höga elpris vi har här. 2030 ska vi vara fossilfria och då ska alla köra laddbara bilar eller något annat miljövänligt alternativ, hur ska det funka när vi har elbrist? Vi måste hitta nya vägar framåt för att klara det.

Text: Skånska Energi
https://www.skanska-energi.se/privat/
 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  6
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  6
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1306

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4740
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332