Nov 25, 2020

De dolda brandriskerna i hemmet


En varm kopp te, en bok, tända ljus och en sprakande brasa är det ultimata höstmyset för många. Men samtidigt som mörkret och höstmyset gör intåg så ökar också risken för bränder. Med ny teknik och nya vardagsbeteenden så finns det många dolda bovar som du inte tänker på.

En vanlig uppfattning är att levande ljus som glöms bort är den största anledningen till bränder i bostäder – en uppfattning som inte stämmer helt. Faktum är att flest bostadsbränder uppstår på köksspisen. Men i villor är soteld den vanligaste brandorsaken, det vill säga bränder som börjar i skorstenen.

- Vi går in i den period på året när det brinner som mest i våra bostäder. Det finns absolut en koppling till att vi tänder mer ljus när vi går mot mörkare tider men också för att vi eldar i kaminen eller den öppna spisen. Men oerhört många av bränderna som uppstår hade kunnat undvikas med väldigt enkla medel, säger Daniel Friberg på brandsäkerhetsföretaget Presto.

De dolda brandriskerna i hemmet

Förutom de mer uppenbara brandriskerna som levande ljus, köksspisen och brasan i kaminen så finns det flera dolda brandrisker i våra hem. Framförallt handlar det om vardagsbeteenden som blivit vanligare men som i själva verket är en brandrisk. 

Laddar du bilen hemma?
Elbilar är en del av vår vardag och att ladda bilen hemma blir bara vanligare och vanligare.. Att ladda bilen i vanliga eluttag är dock en dold risk för brand eftersom vanliga vägguttag inte är dimensionerade för att klara så pass hög effekt under en längre tid. Det är också viktigt att vägguttaget som används för laddning av bil inte ingår i en grupp utav andra uttag. 

Skorsten och braskaminen
Tidningar används ofta för att starta upp elden och därav blir även tidningsåtersamlingen på golvet alldeles intill elden. Vad blir konsekvensen om elden gnistrar och landar på tidningspappret på golvet? En annan vanlig brandorsak vid eldstaden är slarvig askhantering. I askan finns glödrester kvar och är därför viktigt att den inte förvaras i närheten av brännbart material. Att sotaren kommer regelbundet är också en viktig del för att minska brandrisken i skorstenen.

Skärmar i sängen
Mobilen, datorn och iPaden har blivit människans bästa vän och dessa kära familjemedlemmar vill vi gärna ha nära oss, t.o.m. så pass nära oss att vi placerar den under kudden eller i sängen när vi sover. Förutom att skärmen blir väldigt varm kan brand även uppstå vid laddningskabeln. Se till att använda ordinarie sladd och att alltid ladda när du har uppsikt – och är vaken.

Solceller
En solcellsinstallation klassas som starkströmsanläggning och höjer därför brandrisken i hemmet. Förutom att anläggningen ska installeras av ett auktoriserat elinstallationsföretag som följer ditt försäkringsbolags regler bör man också ha någon typ av brytare nära solcellerna så att man kan bryta strömmen i samband med en brand. Vid eventuell brand i hemmet är det viktigt att räddningstjänsten får informationen att solceller finns, för att de ska kunna utföra sitt arbete på ett riskfritt sätt.

Sophantering
Vad slänger du i dina sopkärl? Aska, slarvigt släckta cigaretter eller trasor med brandfarliga oljor såsom tändvätska eller spolarvätska? Förutom slarvig sophantering med självantändliga material är kärl för pappersåtervinning en ökad risk för anlagd brand. Bränder i sopkärl och soprum bli allt vanligare och det är därför viktigt att dessa inte är intill din husfasad. 

Checklista: Så brandsäkrar du ditt hem

1. Brandvarnare
Det absolut viktigaste att ha i sitt hem när det kommer till brandskydd är brandvarnare. Rekommendationen är en i varje rum – och det är den billigaste livförsäkringen du kan ha.

2. Brandfilt
Brandfilten är många bekanta med och den är väldigt enkel att använda vid en liten brand. Ha en i köket om det skulle börja brinna vid spisen.

3. Brandsläckare
Minst en brandsläckare ska man ha i sitt hem. Det största felet som man gör när det kommer till just brandsläckare är att man ställer den lite undangömt – då kan man lika väl låta bli att ha en. För att kunna använda den vid en brand så måste den vara lättillgänglig där alla i familjen vet var den står. Optimalt är att den står nära en utgång, och har du fler våningar i din villa så placera ut en på varje våningsplan.

Text/Källa: Presto

 • Jan 21, 2021

  Minoritetsskyddet i bostadsrättsföreningar har stärkts

  Nyheter En lagändring, som innebär stärkt minoritetsskydd i bostadsrättsföreningar, trädde i kraft den 1 januari 2021. Lagändringen innebär att tio procent av medlemmarna i en bostadsrättsförening numera kan kräva en särskild granskning via Bolagsverket utan att frågan behandlas på en föreningsstämma. Det har även införts ett krav på att den särskilda granskaren som utses ska vara oberoende och lämplig.
  22
 • Jan 20, 2021

  Checklista inför kommande byggprojekt och underhåll

  Nyheter Planerar du att renovera eller bygga nytt i sommar? Då är det hög tid att förbereda dig redan nu, eftersom det kan ta lång tid att få alla detaljer på plats. Läs Fastighetsägarnas checklista så du inte missar viktiga steg på vägen.
  22
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Maximalt 8 deltagare vid uthyrning av gemensamhetslokaler

  Från 10 januari 2021 får gemensamhetslokaler, festlokaler eller andra lokaler användas för privata sammankomster med maximalt åtta deltagare. Det är fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, som är ansvarig för att de nya reglerna följs.
  40
 • Lagar & Regler

  Viktig seger för BRF i Solna när Högsta domstolen undanröjer felaktig lagfart

  Bostadsrättsföreningen Trappgränd i Solna har vunnit ett viktigt mål i Högsta domstolen. Domstolen beslutade den 18 december att undanröja en felaktig lagfart för den fastighet som föreningen vill köpa och ombilda. Enligt Högsta domstolens beslut ges föreningen rätt att köpa hyresfastigheten. Beslutet är vägledande för liknande fall i framtiden och är en stor seger för bostadsrättsföreningen och dess juridiska ombud, juristbyrån Enkla Juridik.
  99
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  151

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2538
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3338
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2087
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1572