Sep 29, 2021

Därför bör du värdera om bostaden


Genom att värdera om din bostad kan du få lägre bolåneränta och lindrigare amorteringskrav. Tack vare den stora värdeökningen under de senaste åren får de flesta ett betydligt högre värde på sin bostad idag. När värdet på bostaden ökar sjunker belåningsgraden. Då kommer du i ett bättre förhandlingsläge med banken eftersom en lägre belåningsgrad ger lägre kreditrisk.

Dags att binda om lånen?

För dig som funderar på att binda dina bolån nu när även de långa räntorna är så låga är det extra värdefullt att göra en bra förhandling med banken eftersom du får ränterabatten under hela lånets bindningstid.

Om värderingen som ligger till grund för din värdering är äldre än fem år kan du dessutom basera amorteringskravet på den nya värderingen. Med en normal värdeökning sjunker din belåningsgrad så mycket att många kommer under någon av gränserna 70% och 50% belåningsgrad så att amorteringskravet lindras. Om man har en amorteringsgrad på lite över 70% måste man amortera 2%. Med en normal värdeökning kommer man under 70% så att man bara behöver amortera 1% baserat på belåningsgraden. (Se exemplet nedan)

Så fungerar amorteringskravet

Amorteringskravet har två delar som bygger på belåningsgrad respektive skuldsättningsgrad.

Belåningsgrad

Belåningsgrad = lånen på bostaden / bostadens värde. Sedan juni 2016 måste man amortera 1% av lånen om man har en belåningsgrad som är över 50%. Har man en belåningsgrad som är över 70% tvingas man amortera ytterligare 1%.

Skuldsättningsgrad

Skuldsättningsgrad = lånen på bostaden / bruttolön. Sedan mars 2018, när amorteringskravet skärptes, måste man amortera 1% av bolånet om man har en skuldsättningsgrad över 4,5.

Sammantaget kan man behöva amortera 3% som mest om man har en belåningsgrad som är över 70% och en skuldkvot som är över 4,5.

Amorteringskravet återinfördes den första september 2021

Amorteringsundantaget infördes i april 2020 för att ge hushållen respit under pandemin och för att stimulera ekonomin genom en ökad konsumtion när pengar som inte amorterades hålla den inhemska konsumtionen uppe i ett läge när osäkerheten runt den ekonomiska utvecklingen var stor. När Finansinspektionen tyckte att ekonomin och bostadsmarknaden klarade sig bra, och att bostadslånen ökade för snabbt återinfördes amorteringskravet den första september 2021.

Sänk räntekostnaden och minska amorteringen

Du kan spara mycket pengar på att göra en omvärdering av bostaden. Eftersom bostadspriserna har ökat mycket under de senaste åren får många en betydligt lägre belåningsgrad tack vare att bostaden är mer värd nu.

Prisutveckling för bostäder

Räkneexempel

En bostad som köptes för 5 Mkr för ungefär fem år sedan som belånas med 3.750.000 kr får en belåningsgrad på 75%. Det innebär att man måste amortera 2% enligt den del av amorteringskravet som bygger på belåningsgrad. Om din bostad har ökat i värde i nivå med prisutvecklingen i hela Sverige har den ökat i värde med ungefär 25% de senaste fem åren.* Då är den värd ca 6.250.000 kr.

Den värdeökningen gör, förutom amorteringarna som har gjorts under tiden, att belåningsgraden på bostaden har minskat från 75% till 60% om det nya värdet på bostaden används. Att du kommer under 70% belåningsgrad gör att du bara behöver amortera 1% av lånet. Att du kommer ner till 60% i belåningsgrad gör även att du kan få lägre bolåneränta. Flera banker ger lägre ränta om man har lägre belåningsgrad. De flesta banker och bolåneinstitut vill ha en skriftlig värdering från en fastighetsmäklare som underlag för att styrka bostadens värde.

Värdera om bostaden vart femte år

En omvärdering av bostaden får generellt inte göras oftare än vart femte år för att lindra amorteringskravet. Om det har skett någonting som gör att bostaden har ökat mycket mer i värde än den allmänna prisutvecklingen får man alltid göra en ny värdering som ligger till grund för amorteringskravet. Det kan till exempel handla om att man har gjort en om- eller tillbyggnad eller att man har genomfört en omfattande renovering av bostaden. För att förhandla bolåneränta med banken kan man alltid värdera om bostaden om den har ökat i värde så belåningsgraden blir lägre.

*Prisutvecklingen varierar i olika delar av Sverige, och mellan olika typer av bostäder. Våra mäklare kan hjälpa dig att bedöma prisutvecklingen för din bostad. Som ett rikssnitt är prisuppgången ungefär 25% så väl om man tittar på 3 år som på 5 år, men det varierar som sagt var mycket mellan olika städer och bostadstyper.

Text: Erik Olsson Fastighetsförmedling

https://www.erikolsson.se/

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  205
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  312
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1854

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  135
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  147
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4160
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5463
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731