Nov 11, 2021

Dags för takrenovering enligt underhållsplanen, vad ska vi tänka på?


Även om det finns beräkningar på hur länge ett visst takmaterial förväntas hålla, kan det vara bra att veta att faktorer som löpande underhåll, väder och vind påverkar livslängden. Ett tak kan hålla länge om det underhålls på rätt sätt.

Som bostadsrättsförening bör ni tänka på att se över ert tak med jämna mellanrum, på så vis ökar både hållbarheten och takets livslängd. Att lägga om ett tak kan vara mycket kostsamt.

Börja med en statusbesiktning

För att ta reda på takets aktuella skick rekommenderar vi som ett första steg att låta utföra en s.k. statusbesiktning på taket innan ni bestämmer er för en ev. renovering. Det betyder att ni låter en oberoende besiktningsman göra en bedömning på vad som är bäst och mest lönsamt så att styrelsen kan fatta ett långsiktigt och hållbart beslut som gagnar föreningen både i nuläget och i framtiden. 

Vad är taksäkerhet?

Vid en statusbesiktning ses även taksäkerheten över så att den är uppdaterad enligt rådande föreskrifter. Taksäkerhet innebär att det skall finnas säkra skydd för den som skall beträda taket, tex sotare, vid snöröjning och reparationer, oavsett vem som utför arbetet. Med taksäkerhet avses bland annat snörasskydd, nockräcken, takstegar, takbryggor etc. Ert tak blir en arbetsplats under projektet – och taksäkerheten är fastighetsägarens ansvar.

Lägre totalkostnad om flera projekt kombineras

Vid en mer omfattande takrenovering behöver man ofta montera en byggnadsställning, det kan därför även vara en fördel att kombinera en takrenovering med andra åtgärder, exempelvis renovering av balkonger och fasader, och på så sätt få en lägre totalkostnad när byggställning m.m. ändå är på plats.

När måste vi söka bygglov?

Att göra en väsentlig förändring på en byggnad kan innebära att det behövs bygglov. Du behöver oftast bygglov för att bygga nytt, bygga om, bygga till eller ändra användningen av byggnaden. Det här innebär vanligtvis att en vanlig takrenovering (där samma typ av tak ersätter det gamla) inte kräver bygglov. Däremot behövs det ofta bygglov om takrenoveringen förändrar utseendet på byggnaden, på grund av materialbyte eller om det sätts in fönster eller vindskupor.

 

SBCs projektledare är proffs på alla typer av byggprojekt, stora som små. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor eller beställ en offert direkt på www.sbc.se.

Har er bostadsrättsförening inte en underhållsplan tipsar vi om att ni nu enkelt via ett nytt formulär på sbc.se både kan beräkna pris och beställa en underhållsplan.

 

Caroline Kowalska Skogsberg

Projektledare

08-775 72 42 | caroline.skogsberg@sbc.se

 

SBC
 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  6
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  6
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1306

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4740
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332