Nov 11, 2021

Dags för takrenovering enligt underhållsplanen, vad ska vi tänka på?


Även om det finns beräkningar på hur länge ett visst takmaterial förväntas hålla, kan det vara bra att veta att faktorer som löpande underhåll, väder och vind påverkar livslängden. Ett tak kan hålla länge om det underhålls på rätt sätt.

Som bostadsrättsförening bör ni tänka på att se över ert tak med jämna mellanrum, på så vis ökar både hållbarheten och takets livslängd. Att lägga om ett tak kan vara mycket kostsamt.

Börja med en statusbesiktning

För att ta reda på takets aktuella skick rekommenderar vi som ett första steg att låta utföra en s.k. statusbesiktning på taket innan ni bestämmer er för en ev. renovering. Det betyder att ni låter en oberoende besiktningsman göra en bedömning på vad som är bäst och mest lönsamt så att styrelsen kan fatta ett långsiktigt och hållbart beslut som gagnar föreningen både i nuläget och i framtiden. 

Vad är taksäkerhet?

Vid en statusbesiktning ses även taksäkerheten över så att den är uppdaterad enligt rådande föreskrifter. Taksäkerhet innebär att det skall finnas säkra skydd för den som skall beträda taket, tex sotare, vid snöröjning och reparationer, oavsett vem som utför arbetet. Med taksäkerhet avses bland annat snörasskydd, nockräcken, takstegar, takbryggor etc. Ert tak blir en arbetsplats under projektet – och taksäkerheten är fastighetsägarens ansvar.

Lägre totalkostnad om flera projekt kombineras

Vid en mer omfattande takrenovering behöver man ofta montera en byggnadsställning, det kan därför även vara en fördel att kombinera en takrenovering med andra åtgärder, exempelvis renovering av balkonger och fasader, och på så sätt få en lägre totalkostnad när byggställning m.m. ändå är på plats.

När måste vi söka bygglov?

Att göra en väsentlig förändring på en byggnad kan innebära att det behövs bygglov. Du behöver oftast bygglov för att bygga nytt, bygga om, bygga till eller ändra användningen av byggnaden. Det här innebär vanligtvis att en vanlig takrenovering (där samma typ av tak ersätter det gamla) inte kräver bygglov. Däremot behövs det ofta bygglov om takrenoveringen förändrar utseendet på byggnaden, på grund av materialbyte eller om det sätts in fönster eller vindskupor.

 

SBCs projektledare är proffs på alla typer av byggprojekt, stora som små. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor eller beställ en offert direkt på www.sbc.se.

Har er bostadsrättsförening inte en underhållsplan tipsar vi om att ni nu enkelt via ett nytt formulär på sbc.se både kan beräkna pris och beställa en underhållsplan.

 

Caroline Kowalska Skogsberg

Projektledare

08-775 72 42 | caroline.skogsberg@sbc.se

 

SBC
 • May 18, 2022

  Det höjer värdet på bostaden – låga uppvärmningskostnader i topp

  Nyheter Åtta av tio svenskar är villiga att betala mer för en renoverad bostad. Men vad man tycker är värt att öppna plånboken för skiljer sig stort. Medan många är beredda att betala mer för ett effektivt värmesystem, genomfört stambyte eller dränering av husgrund är det få som lockas av exklusiva element som vinkylar och walk-in-closets.
  2
 • May 18, 2022

  Sweco lanserar digital tjänst för hållbar fastighetsutveckling

  Nyheter Den nya tjänsten Green Asset Screener identifierar åtgärdsområden för att klimatanpassa och minimera risker för fastigheter. Den ger också vägledning bland nya lagkrav och riktlinjer kopplade till hållbarhet i fastigheter. Tjänsten riktar sig främst till små och medelstora fastighetsägare.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  204
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  309
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1852

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  145
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4158
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5460
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2730