Mar 31, 2022

Dags för ett digitalt paradigmskifte


Trots att vi idag lever i en digitaliserad värld finns det vissa saker som inte har förändrats på många, många år. Flertalet bostadsrättsföreningar har fortfarande fysiska nycklar, en fysisk tvättstugebokning och när information ska ut till medlemmarna är det fysiska lappar i trapphuset som gäller. Nu vill Philip Wachtmeister på Axema att skiftet till digitala system kommer igång på allvar.

Philip Wachtmeister är VD på Axema som arbetar med digitala lösningar för flerbostadshus. Han är inte förvånad över att skiftet från ett fysiskt system till ett digitalt går långsamt. Han menar att beståndet av fastigheter som behöver uppdateras är enormt och att många bostadsrättsföreningar inte förstår hur ett digitalt system kan underlätta arbetet och ge besparingar för dem. Enligt Philip är det framför allt i områden som ofta drabbas av inbrott, där obehöriga vistas i husen eller där det varit problem med bokningen av tvättstugan som efterfrågan på säkrare lösningar har uppstått. 

“Någon sa att det finns ungefär 100 000 tvättstugor i Sverige. Det kommer ta tid att byta ut alla system.” 
Philip Wachtmeister, Axema

Ett fysiskt system är förenat med både administrativt och praktiskt arbete för en bostadsrättsförening. Det är borttappade nycklar, koder till ytterdörren som sprids, dörrar som står olåsta, oordning i tvättstugan och information till medlemmar som ska ut. Dessutom upplever många en osäkerhet kring vilka som egentligen har tillgång till fastigheten. 

De nya digitala systemen förenklar arbetet avsevärt. Passerbrickor ersätter nycklarna och går lätt att registrera och ersätta om de tappas. Dessutom kan brickorna anpassas så att medlemmar med nedsatt rörelseförmåga får längre öppningstid på dörren. Koder till kodlåsen ändras enkelt och digital bokning av tvättstugan skapar ordning och reda. 

De senaste tre, fyra åren har efterfrågan på digitala informationstavlor ökat. Med hjälp av dem kan samma information snabbt komma ut till alla trapphus i föreningen. Axemas digitala system erbjuder också tilläggstjänster som att mail skickas till en ansvarig om någon gör åverkan på dörren eller att den står olåst. Det skapar en trygghet för medlemmarna. 

Efter 30 år i branschen har Axema fortfarande samma mål - att bygga framtidssäkra passersystem med svenska produkter som ligger i framkant, både vad gäller användarvänlighet och teknik. Så hur ser då framtidens teknik ut i branschen? Philip spår att mycket kommer att skötas med hjälp av appar i våra telefoner, som att öppna dörren och boka tvättstugan. Allt för att förenkla för bostadsrättsföreningarna.

“Den tekniska utvecklingen i branschen kommer fortsätta att förenkla arbetet för bostadsrättsföreningarna.” 
Philip Wachtmeister, Axema

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725