May 12, 2021

​Coworking i bostadsrättsföreningar


Den rådande pandemin har verkligen tvingat fram nya arbetssätt, inte minst i storstäderna. Samtidigt står många föreningar med tomma lokaler på grund av att verksamheter har tvingats lägga ner. Tillhör ni en av föreningarna som funderar på att nyttja era tomma lokaler till att skapa ytor för coworking (ibland co-working, eller kontorskollektiv på svenska) för att möta upp de nya arbetssätten? I så fall har ni en hel del att tänka på.

Våra jurister tipsar att ni noggrant utreder vad som gäller för en sådan gemensamhetslokal, speciellt i tider av en pandemi. Nedan följer några frågor som är värda att utreda särskilt noga:

 1. Hur ska lokalen få nyttjas och av vem (bara medlemmar eller även externa)? Om man ska hyra ut platser till externa personer eller bolag mot ersättning är det viktigt att tänka på att föreningen inte råkar ingå hyresavtal, om en sådan avsikt inte finns.
 2. Hur många personer får vistas i lokalen samtidigt? Det är viktigt att hålla koll på hur många personer som får inrymmas i lokalen samtidigt enligt gällande regler och rekommendationer.
 3. Vart planerar ni att ha coworking-ytan? Tar ni i anspråk gemensam yta i föreningen för att bygga om den på något vis? Vad behöver ni i så fall för typ av beslut om förändringen av ytan: Stämmo- eller styrelsebeslut? Kan förändringen även komma att innebära förändring av lägenhet? Undersök detta innan ni genomför några ändringar av lokalen.
 4. Tänk på att skapa en tydlig policy för användningen av coworking-ytan. Vad får man till exempel göra i lokalen och hur bokar man en plats?
 5. Ytan kommer vara förknippad med kostnader för sådant som städning och underhåll med mera. Hur ska detta bekostas? Ska de ingå i årsavgiften eller betalas av användare?
 6. Ska det finnas någon extra service såsom Wifi, skrivare och kaffestation? Hur ska betalningen för denna extra service ske?
 7. Om förening erbjuder en arbetsyta, finns då skyldighet att säkerställa viss ljussättning, ventilation etc.? 
 8. Uppkommer någon skatte- eller momsplikt?
 9. Tänk på fastighetsägaransvaret som omfattar bland annat brandskyddet.
 10. Hur ska hanteringen av personuppgifter ske? Det är värt att ha en tydlig rutin för hur man ska hantera de personuppgifter som lämnas till föreningen med anledning av användningen coworking-ytan.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Sep 27, 2021

  Projekt för ökad kännedom om ventilation

  Nyheter Vecka 37 startade en stor rikstäckande kampanj med namn Hur andas ditt hus? Det är branschorganisationen Svensk Ventilation som driver kampanjen i syfte att utbilda Sveriges befolkning om ventilation och vikten av ett bra inomhusklimat. Håll utkik efter kampanjens dekaler, de syns gärna i samband med en uteluftsgaller eller ett luftdon. Kampanjen sker främst digitalt men också fysiskt. Alla medlemmar som vill kan vara med och bidra till ökad kunskap.
  5
 • Sep 27, 2021

  (Nästan) allt du behöver veta om garage- och parkeringsplatser!

  Nyheter Tillgång till en garage- eller parkeringsplats är för många ett måste när de letar nytt boende. Frågor och funderingar kring garage- och parkeringsplatser är därför återkommande i en bostadsrättsförening. Vanliga frågor är hur tilldelningen av dessa platser fungerar och hur lång uppsägningstiden är. Gäller samma regler för garageplatser inomhus som för parkeringsplatser utomhus?
  6
 • Sep 27, 2021

  Vi kan bygga klimatneutralt redan i dag!

  Nyheter Framtidens hållbara bostadsbyggande är redan här, och det doftar trä. En ny rapport framtagen av Träcentrum Norr, TCN, visar att byggbranschen kan nå de högt ställda miljömålen genom att bygga med trä och därmed binda mer koldioxid. – Tack vare kolinbindningen i hus byggda med trästomme kan vi nå klimatneutralt bostadsbyggande redan i dag, säger Annica Lindbäck, hållbarhetsansvarig, Lindbäcks.
  7
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  150
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  308
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1055

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3426
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4424
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2162