Bild: Pixabay

Jan 20, 2021

Checklista inför kommande byggprojekt och underhåll


Planerar du att renovera eller bygga nytt i sommar? Då är det hög tid att förbereda dig redan nu, eftersom det kan ta lång tid att få alla detaljer på plats. Läs Fastighetsägarnas checklista så du inte missar viktiga steg på vägen.

Viktiga förberedelser inför byggprojekt

 1. Kontrollera ifall du behöver bygglov
  Om du inte redan har bygglov och ditt projekt kräver det behöver du söka i god tid. Handläggningen för bygglov kan ta upp till 10 veckor och skulle din ansökan inte vara komplett kan processen ta ännu längre tid.

 2. Överväg ifall du behöver en projektledare
  En projektledare kan underlätta arbetet i hela processen och löna sig i längden, särskilt om ditt projekt är omfattande eller om du själv inte är en erfaren beställare.

 1. Projektering
  Projekteringen är fundamental inför ett projekts framfart. Ta hjälp av konsulter som är experter på sina yrkesområden. En väl utförd projektering minimerar risken för oönskade kostnader under projektets framfart.

 2. Välj entreprenör med omsorg
  Ta gärna in offerter från olika entreprenörer och jämför villkoren. Säkerställ att det är en pålitlig entreprenör du väljer, exempelvis genom att kontrollera ifall företaget har F-skattesedel, är medlem i någon branschorganisation och be om referenser från liknande uppdrag.

 3. Skriv avtal
  Utan ett avtal finns det inte en specifik lagstiftning att luta sig tillbaka mot vid eventuella konflikter mellan dig och din entreprenör. För att skydda din investering rekommenderar vi dig därför att alltid skriva avtal med entreprenörer enligt instruktionerna nedan. Kontraktmall för enklare projekt finns att hitta i Fastighetsägarna Dokument.

Tänk på detta när du skriver avtal

Hänvisa alltid till ett standardavtal

Framförhandlade standardavtal, som de från Byggandets Kontraktskommitté, är i princip utformade som lagar och utgör ett balanserat regelverk att luta sig mot. De är dock endast tillämpliga om man uttryckligen hänvisar till dem i sitt kontrakt. Detta är de vanligaste standardavtalen som du kan hänvisa till:

 • AB04: Används när entreprenören endast ska ansvara för utförandet (utförandeentreprenad). Du har då själv ansvar för projekteringen.
 • ABT06: När entreprenören ska ansvara för både utförande och projektering (totalentreprenad).
 • ABK09: Avser avtal med konsult, ex. en projektledare, arkitekt eller ingenjör, som anlitas som tredje part för projektering.

Var tydlig med detaljerna

 • Projektets omfattning
  Var noga med din kravspecifikation så det tydligt framgår vad du beställer.

 • Definiera tidsram och vite vid försening
  Det kan vara knepigt att föra bevisning av vilken skada som uppkommer för dig som beställare om bygget blir försenat. Därför rekommenderar Fastighetsägarna dig att dels ange när projektet ska vara klart, samt vilket vitesbelopp som ska utgå om denna tidsgräns passeras. Ofta anger man vite i procent av kontraktssumman per påbörjad vecka av förseningen.

 • Tid för betalning
  Var noga med att betalningsplanen följer tidplanen samt att ni aldrig betalar något i förskott.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Oct 20, 2021

  Stark efterfrågan påverkar tillväxttakten för fastigheter

  Nyheter Trycket på bostadsmarknaden sätter sina spår i tillväxttakten för inteckningar i fastigheter. Färska siffror från Lantmäteriet visar att det totala inteckningsbeloppet under årets tredje kvartal ökat med 5,5 procent jämfört med samma period i fjol.
  6
 • Oct 20, 2021

  Unik kartläggning av trångboddhet i Malmö

  Nyheter I Rosengård är upp till var tredje hushåll extremt trångbott. I Holma-Kroksbäck är det upp till var femte. Boendesituationen kan stressa och påverka sömnen. Det kan också påverka studier och sociala relationer negativt. Det visar en ny rapport som släpps idag.
  4
 • Oct 19, 2021

  Förtydligande av kravet för dörröppning i våtutrymme

  Nyheter Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK) och Byggkeramikrådet (BKR) lanserade vid årsskiftet 2020/2021 nya branschregler. Båda branschernas regler är samordnade för att plattsättare och mattläggare ska kunna ha samma förutsättningar och ställa samma krav på byggaren. Som ett led i samordningen har GVK och BKR gemensamt tagit fram ett förtydligande dokument till sina branschregler omkring hur tätning mot tröskel och dörrkarm ska ske.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  200
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  371
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1128

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3493
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4520
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2502
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2214