Apr 27, 2021

Certifieringen som leder till minskad klimatpåverkan och ökad attraktionskraft


Nu är det inte bara nya hus som kan certifieras i hållbarhet - nyligen lanserades en miljöcertifiering för byggnader i drift av Sweden Green Building Council. HSB-föreningen Fjällnäset blir bland de första att certifiera sig och det med hjälp av HSB Stockholms branschunika tjänst som hjälper föreningen genom hela processen. ”Certifieringen stärker vår attraktionskraft", säger Lina Larsson i HSB brf Fjällnäsets styrelse.

Hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare för stockholmarna och som bostadsrättsförening kan den nya certifieringen Miljöbyggnad iDrift - en version av Sveriges mest använda certifiering för nya byggnader - resultera i allt från lägre klimatavtryck till ökad attraktionskraft. Det var två stora skäl till att HSB brf Fjällnäset med sina fyra sextiotalshus inte långt från Sundbybergs centrum valde att gå i bräschen och certifiera sig.

– Hållbarhet är viktigt för oss och det känns jättebra att också vi som har äldre hus får en miljöcertifiering att jobba efter. Vill vi ha hållbara städer måste vi förbättra förvaltningen och driften av de hus som redan finns, inte bara nybyggen. Jag märker att alltfler av våra boende tycker hållbarhet är viktigt och som brf-styrelse ska vi kunna visa vad vi gör. Certifieringen stärker vår attraktionskraft, säger Lina Larsson i HSB brf Fjällnäsets styrelse.

Enkelt att bli mer hållbara 

När bostadsrättsföreningens förvaltare Emma Thunell kom med förslaget att föreningen skulle hoppa på den nya miljöcertifieringen väcktes en del frågor. Hade de råd? Och tid? Vägen framåt blev att ta hjälp av HSB Stockholm och den certifieringstjänst som de är först ut av förvaltningsbolagen att erbjuda. Den går ut på att HSB Stockholm hanterar hela processen som inleds med en analys av vilka kriterier som föreningen uppfyller för att nå certifieringens olika nivåer – brons, silver och guld. Efter det gör HSB Stockholm en plan för vilka åtgärder som krävs för att nå en viss certifieringsnivå och håller i upphandlingen av åtgärderna. De sköter också all administration rörande certifieringen. Allt i samråd med styrelsen såklart.

– Med den här tjänsten vill vi göra det enkelt för våra kunder och medlemmar att bli mer hållbara och sätta en struktur för sitt hållbarhetsarbete. En certifiering behöver varken vara dyr eller komplicerad och en stor bonus är att satsningar på miljön ofta resulterar i lägre energikostnader. Många föreningar har dessutom redan utfört flera av de åtgärder som krävs för att certifieras, säger Emma Thunell, fastighetsförvaltare på HSB Stockholm.

Styrelsen inspirerar de boende

För HSB brf Fjällnäset var det just så. Tillsammans med Emma hade de redan upphandlat flera hållbarhetsåtgärder som att installera LED i allmänna utrymmen och laddstolpar för elbilar. Deras stamrenovering bidrog till att många av energikraven i certifieringen uppfylldes och satsningarna på att skapa en trivsam utemiljö stärkte den sociala hållbarheten. Det enda kriteriet som saknades för att nå nivå brons var den miljöinventering som föreningen nyligen checkade av.

– När vi undersökte de boendes intresse för laddstolpar blev det tydligt att den investeringen skulle få fler att överväga att köpa elbil. Det visar hur vi som styrelse kan driva på en hållbar utveckling genom att ta initiativ som gör det enklare för de boende att bli mer hållbara i sin vardag, säger Lina.

Certifieringen driver hållbarhetsarbetet framåt

Så snart certifieringen är klar vill föreningen fortsätta samla poäng för att på sikt nå nästa certifieringsnivå. För när certifieringens grundkriterier väl är avklarade finns det en uppsjö av miljöåtgärder att välja mellan som ger olika poäng och det är antalet poäng som avgör vilken nivå man hamnar på. Lina och Emma har räknat ut att det bara är ett antal större åtgärder och några enklare som krävs för att de ska få tillräckligt med poäng för nästa nivå, silver. En åtgärd som diskuteras just nu är att investera i solceller i samband med en stundande takomläggning.

– Det känns riktigt bra att vi med den här helt nya tjänsten kan hjälpa våra kunder att visa upp och komma vidare med sitt hållbarhetsarbete, säger Emma.

Vill ni veta mer och ta reda på om certifieringen Miljöbyggnad iDrift är något för er? Läs mer hos HSB Stockholm.

Om certifieringen:

Miljöbyggnad iDrift är ett certifieringssystem för att förbättra och certifiera byggnader i drift genom att arbeta med byggnaden, driften och förvaltningen. Den omfattar allt från energiåtgärder till hur byggnaden påverkar de boendes hälsa. Certifieringen är utvecklad inom ramen för Sveriges mest använda miljöcertifiering för byggnader, Miljöbyggnad, som hittills bara har funnits för nybyggnationer och tas fram av Sweden Green Building Council.

Om tjänsten:

HSB Stockholm är först ut att som förvaltningsbolag erbjuda en helhetstjänst där man hjälper till med hela certifieringsprocessen. HSB Stockholm sköter allt från att utreda vilka kriterier som föreningen uppfyller för att nå certifieringens olika nivåer – brons, silver och guld – till genomförandeplan, upphandling av åtgärderna och att hålla ihop administrationen.


Text: Camilla Carlsson
Bild: Jezzica Sunmo
Miljöbyggnad iDrift 

www.hsb.se

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  215
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  329
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1867

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  144
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  156
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4178
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5484
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2742