Aug 23, 2021

Byggmaterial återbrukas i nytt bostadsområde


Arkitektbolaget har tillsammans med Fagnes vunnit markanvisningstävlingen för kvarteret Molnet, ett helt nytt bostadsområde i den växande Växjöstadsdelen Bredvik intill Norra Bergundasjön. Med en blandning av radhus och lägenheter, kantat av grönska och gemensamhetsytor, ges de boende möjligheterna att själva utforma sitt kvarter. Här står hållbarhet i fokus och förutom att bostäderna byggs helt i trä kommer även återbrukat material att användas i stor utsträckning. Något som förhoppningsvis blir ett självklart inslag i framtidens nyproduktioner.

Projektet som har planerad byggstart under första kvartalet 2022 innehåller 13 radhus samt 8 lägenheter i ett flerbostadshus

−Vi kommer att kunna erbjuda ”Rent n buy” till några av lägenheterna, ett koncept som vänder sig till unga vuxna som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden. Att vi nu i vårt första gemensamma projekt med Arkitektbolaget får möjlighet att förverkliga våra idéer kring vad ett bra boende är ska bli väldigt spännande, säger Richard Coucher, projektledare på Fagnes AB.

Radhusen och marklägenheterna kommer att ha sin egen täppa mot innergården, en naturlig övergång till de gemensamma gröna stråk som löper genom gården. Stråket avslutas i väster med en större öppen gårdsplan med plats för lek och gemenskap. Här kommer det även att finnas en byggnad med miljöhus och gemensam verkstad. I öster planeras en kvarterslokal, en plats där de boende själva får avgöra innehållet.

−Hur de gemensamma utrymmena kommer att nyttjas hänger självklart på vilka som flyttar in. Jag tror absolut att det finns en efterfrågan på den här typen av boende, inte minst för de som längtar efter en gemenskap. Att man känner sina grannar och vet vilka som brukar röra sig i området bidrar också till en ökad trygghet, säger Jonas Linderholm, ansvarig arkitekt.

Alla bostadshus är i två våningar och omsluter den gröna innergården. Lägenheterna består av två rum och kök med en stor balkong och radhusen är rymliga femrummare.

−Vår utgångspunkt är alltid att skapa bostäder där planlösning, sociala ytor och gestaltning blir en enhet med människan i centrum. Arkitekturen är i sig ganska enkel och ger de boende möjlighet att göra egna individuella uttryck.

Planerad inflyttning är vintern 2023 och Jonas Linderholm tror att bostäderna kan locka de som både vill ha ett modernt boende i en växande stadsdel – samtidigt som de vill ta del av grannskapets gemenskap. Kvarterslokalen i öster har placerats mot gatan för bli en naturlig del av området, vad byggnaden kommer att fyllas med är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna för. Gemensamma odlingar, hemmakontor eller en verkstad där de boende kan dela verktyg är bara några exempel på vad som kan finnas i kvarteret.

−Delningsekonomi är definitivt något som ligger rätt i tiden, säger Jonas Linderholm.

Arkitektbolagets vision är att vara drivande inom träarkitektur och hållbarhet, bostadshusen är helt i trä och de gemensamma ytorna byggs även i återbrukat material så långt som möjligt. Fönsterpartier och markmaterial har återanvänts från rivningsprojekt och de olika typerna av marksten skapar ett lapptäcke längs med stråken i kvarteret. Att återanvända material är något som Jonas Linderholm tror är en del av framtiden.

−Jag tror att återbrukstänket är något som vi måste börja ta till oss i allt större utsträckning och Molnet är ett spännande projekt som öppnar nya dörrar.

Text: Arkitektbolaget

www.arkitektbolaget.se

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436