Aug 23, 2021

Byggmaterial återbrukas i nytt bostadsområde


Arkitektbolaget har tillsammans med Fagnes vunnit markanvisningstävlingen för kvarteret Molnet, ett helt nytt bostadsområde i den växande Växjöstadsdelen Bredvik intill Norra Bergundasjön. Med en blandning av radhus och lägenheter, kantat av grönska och gemensamhetsytor, ges de boende möjligheterna att själva utforma sitt kvarter. Här står hållbarhet i fokus och förutom att bostäderna byggs helt i trä kommer även återbrukat material att användas i stor utsträckning. Något som förhoppningsvis blir ett självklart inslag i framtidens nyproduktioner.

Projektet som har planerad byggstart under första kvartalet 2022 innehåller 13 radhus samt 8 lägenheter i ett flerbostadshus

−Vi kommer att kunna erbjuda ”Rent n buy” till några av lägenheterna, ett koncept som vänder sig till unga vuxna som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden. Att vi nu i vårt första gemensamma projekt med Arkitektbolaget får möjlighet att förverkliga våra idéer kring vad ett bra boende är ska bli väldigt spännande, säger Richard Coucher, projektledare på Fagnes AB.

Radhusen och marklägenheterna kommer att ha sin egen täppa mot innergården, en naturlig övergång till de gemensamma gröna stråk som löper genom gården. Stråket avslutas i väster med en större öppen gårdsplan med plats för lek och gemenskap. Här kommer det även att finnas en byggnad med miljöhus och gemensam verkstad. I öster planeras en kvarterslokal, en plats där de boende själva får avgöra innehållet.

−Hur de gemensamma utrymmena kommer att nyttjas hänger självklart på vilka som flyttar in. Jag tror absolut att det finns en efterfrågan på den här typen av boende, inte minst för de som längtar efter en gemenskap. Att man känner sina grannar och vet vilka som brukar röra sig i området bidrar också till en ökad trygghet, säger Jonas Linderholm, ansvarig arkitekt.

Alla bostadshus är i två våningar och omsluter den gröna innergården. Lägenheterna består av två rum och kök med en stor balkong och radhusen är rymliga femrummare.

−Vår utgångspunkt är alltid att skapa bostäder där planlösning, sociala ytor och gestaltning blir en enhet med människan i centrum. Arkitekturen är i sig ganska enkel och ger de boende möjlighet att göra egna individuella uttryck.

Planerad inflyttning är vintern 2023 och Jonas Linderholm tror att bostäderna kan locka de som både vill ha ett modernt boende i en växande stadsdel – samtidigt som de vill ta del av grannskapets gemenskap. Kvarterslokalen i öster har placerats mot gatan för bli en naturlig del av området, vad byggnaden kommer att fyllas med är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna för. Gemensamma odlingar, hemmakontor eller en verkstad där de boende kan dela verktyg är bara några exempel på vad som kan finnas i kvarteret.

−Delningsekonomi är definitivt något som ligger rätt i tiden, säger Jonas Linderholm.

Arkitektbolagets vision är att vara drivande inom träarkitektur och hållbarhet, bostadshusen är helt i trä och de gemensamma ytorna byggs även i återbrukat material så långt som möjligt. Fönsterpartier och markmaterial har återanvänts från rivningsprojekt och de olika typerna av marksten skapar ett lapptäcke längs med stråken i kvarteret. Att återanvända material är något som Jonas Linderholm tror är en del av framtiden.

−Jag tror att återbrukstänket är något som vi måste börja ta till oss i allt större utsträckning och Molnet är ett spännande projekt som öppnar nya dörrar.

Text: Arkitektbolaget

www.arkitektbolaget.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  16
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855