Dec 20, 2021

Bryr sig stockholmarna om sina grannar? Här är (det oväntade) svaret


Hälsar stockholmarna på sina grannar eller inte? När det gäller grannskap är väl svenskar i allmänhet – och stockholmare i synnerhet – inte särskilt intresserade av grannsämja?

Jo, en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, visar på något annat. Hela 79 % av stockholmarna hälsar alltid eller ofta på sina grannar. Och 88 % anser att grannsämja är mycket eller ganska viktig för trivseln. Dessutom uppger 73 % att den egenskap de uppskattar mest hos sina grannar är att de har en trevlig attityd – det är viktigare än att de inte stör, eller att de håller rent och snyggt.

- Det är inte så konstigt egentligen, staden finns ju till för att människor ska mötas, säger Alexander Ståhle, arkitekt och stadsforskare på KTH och som bland annat skrivit boken ”Alla behöver närhet – Så blir framtidens städer”.

Bilden av storstaden som en anonym ansamling människor som bara stressar runt och inte bryr sig om varandra bottnar förmodligen i ett utifrån-perspektiv på storstaden, menar Alexander Ståhle.

- Gemenskap, samvaro och sociala värden är de viktigaste aspekterna av en stad. Det är därför man skapar parker, gårdar och gator. Själva stadsplaneringskonsten går ut på att se till att människor kan leva bra tätt tillsammans, säger Alexander Ståhle.

Att bo nära varandra är en sak – att bo i en kooperativ hyresrätt är att ta det hela ett steg vidare. Något som det nu också finns siffror på.

- Vi har en löpande dialog med våra boende medlemmar och vi vet att grannsämja är något som många anser vara jätteviktigt. Vi har ställt samma frågor som i undersökningen till våra medlemmar, och där ser vi att en ännu större del av de boende inom SKB tycker att grannsämja är viktigt, säger Madeleine Brisère, förvaltningschef på SKB.

I SKB:s medlemsundersökning svarar ännu fler, 93 % av de boende medlemmarna, att de hälsar ofta eller alltid. 83 % av de boende uppger att det viktigaste med grannar är att de har en trevlig attityd, och hela 94 % anser att grannsämja är viktigt för att trivas där man bor.

- Den kooperativa hyresrätten är en boendeform som också skapar relationer mellan grannar, man engagerar sig i kvartersråd, i boendemiljön och i SKB som förening. Det för människor närmare varandra, säger Madeleine Brisère.

Enligt Novus-undersökningen om grannsämja är det endast 10 % som uppger att grannsämjan är ganska oviktig. Här ser man ett tydligt mönster: äldre människor värderar grannsämja högre än yngre och det är också fler 50–84-åringar som uppger att de alltid eller ofta hälsar på sina grannar, medan 18–29-åringarna i högre utsträckning uppger att de ibland eller sällan hälsar på sina grannar.

Text: SKB

https://www.skb.org/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725