May 26, 2021

BRF-styrelsen ansvarig för garagesäkerheten


Säkerheten har fått stå tillbaka under pandemin när många bostadsrättsföreningar avvaktat med större renoveringar. När nu renoveringarna ökar och vi är mitt inne i en period då nya styrelser ska tillträda är det bra att känna till vilket ansvar styrelsen har.

– Vi har sett att antalet renoveringar i större bostadsrättsföreningar har stannat av märkbart under coronapandemin, vilket i sin tur gör att gamla garagereportar som kan vara osäkra sitter kvar uppe. Med rätt kunskap kan styrelsen se till att föreningens garageportar är säkra, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten.

Om en garageplats är kopplad till en specifik lägenhet är bostadsrättsinnehavaren ansvarig för underhåll och byte av garageporten. Men i de flesta fall hyr man garaget av bostadsrättsföreningen, och då är styrelsen ansvarig för säkerhet och service.

Eldrivna portar klassas sedan 2013 som en maskin av EU och ska förses med CE-märkning. Då ställs höga krav – bland annat ska man upprätta en prestandadeklaration och en individuell riskbedömning för varje monterad port. Det är något som många montörer inte har koll på.

Förutom skaderisken med osäkra portar innebär det att en olycka kan bli en kostsam historia för bostadsrättsföreningen.

Tipslista:
Här är fem tips som hjälper er i styrelsen att skapa säkra och funktionella garage:

1. Anlita en besiktningsperson som kan se över säkerheten för befintliga portar och avgöra om något bör åtgärdas.

2. Teckna ett serviceavtal för årlig översyn av portarna.

3. Ta in offerter från flera leverantörer när det är dags att byta portarna. Var noga med att offerterna innehåller montage med CE-dokumentation för att säkerställa en säker port.

4. Kravställ och välj port utifrån er närmiljö. Är till exempel portarna i ett dolt läge finns det säkerhetslösningar som tar hänsyn till det, till exempel med handtagslösa eller nyckellösa portar.

5. Tänk på att garageportarna ofta är det första som möter en boende eller en besökare till er förening. De bidrar till hela föreningens exteriör och till värdet på era bostadsrätter.

Text: Garageportexperten

www.garageportexperten.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  17
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855