May 26, 2021

BRF-styrelsen ansvarig för garagesäkerheten


Säkerheten har fått stå tillbaka under pandemin när många bostadsrättsföreningar avvaktat med större renoveringar. När nu renoveringarna ökar och vi är mitt inne i en period då nya styrelser ska tillträda är det bra att känna till vilket ansvar styrelsen har.

– Vi har sett att antalet renoveringar i större bostadsrättsföreningar har stannat av märkbart under coronapandemin, vilket i sin tur gör att gamla garagereportar som kan vara osäkra sitter kvar uppe. Med rätt kunskap kan styrelsen se till att föreningens garageportar är säkra, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten.

Om en garageplats är kopplad till en specifik lägenhet är bostadsrättsinnehavaren ansvarig för underhåll och byte av garageporten. Men i de flesta fall hyr man garaget av bostadsrättsföreningen, och då är styrelsen ansvarig för säkerhet och service.

Eldrivna portar klassas sedan 2013 som en maskin av EU och ska förses med CE-märkning. Då ställs höga krav – bland annat ska man upprätta en prestandadeklaration och en individuell riskbedömning för varje monterad port. Det är något som många montörer inte har koll på.

Förutom skaderisken med osäkra portar innebär det att en olycka kan bli en kostsam historia för bostadsrättsföreningen.

Tipslista:
Här är fem tips som hjälper er i styrelsen att skapa säkra och funktionella garage:

1. Anlita en besiktningsperson som kan se över säkerheten för befintliga portar och avgöra om något bör åtgärdas.

2. Teckna ett serviceavtal för årlig översyn av portarna.

3. Ta in offerter från flera leverantörer när det är dags att byta portarna. Var noga med att offerterna innehåller montage med CE-dokumentation för att säkerställa en säker port.

4. Kravställ och välj port utifrån er närmiljö. Är till exempel portarna i ett dolt läge finns det säkerhetslösningar som tar hänsyn till det, till exempel med handtagslösa eller nyckellösa portar.

5. Tänk på att garageportarna ofta är det första som möter en boende eller en besökare till er förening. De bidrar till hela föreningens exteriör och till värdet på era bostadsrätter.

Text: Garageportexperten

www.garageportexperten.se

 • Sep 27, 2021

  Projekt för ökad kännedom om ventilation

  Nyheter Vecka 37 startade en stor rikstäckande kampanj med namn Hur andas ditt hus? Det är branschorganisationen Svensk Ventilation som driver kampanjen i syfte att utbilda Sveriges befolkning om ventilation och vikten av ett bra inomhusklimat. Håll utkik efter kampanjens dekaler, de syns gärna i samband med en uteluftsgaller eller ett luftdon. Kampanjen sker främst digitalt men också fysiskt. Alla medlemmar som vill kan vara med och bidra till ökad kunskap.
  5
 • Sep 27, 2021

  (Nästan) allt du behöver veta om garage- och parkeringsplatser!

  Nyheter Tillgång till en garage- eller parkeringsplats är för många ett måste när de letar nytt boende. Frågor och funderingar kring garage- och parkeringsplatser är därför återkommande i en bostadsrättsförening. Vanliga frågor är hur tilldelningen av dessa platser fungerar och hur lång uppsägningstiden är. Gäller samma regler för garageplatser inomhus som för parkeringsplatser utomhus?
  6
 • Sep 27, 2021

  Vi kan bygga klimatneutralt redan i dag!

  Nyheter Framtidens hållbara bostadsbyggande är redan här, och det doftar trä. En ny rapport framtagen av Träcentrum Norr, TCN, visar att byggbranschen kan nå de högt ställda miljömålen genom att bygga med trä och därmed binda mer koldioxid. – Tack vare kolinbindningen i hus byggda med trästomme kan vi nå klimatneutralt bostadsbyggande redan i dag, säger Annica Lindbäck, hållbarhetsansvarig, Lindbäcks.
  7
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  150
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  308
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1055

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3426
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4424
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2162