Sep 29, 2020

Brf Rallaren/Stinsen byggdes med specialbeställda balkongräcken från Alnova


När projektet Brf Rallaren/Stinsen skulle byggas ville arkitekten ha ett mer unikt formspråk för balkongerna. Alnova fick då i uppdrag att kombinera två av sina standardräcken för att skapa en helt ny produkt. Genom en nära kommunikation mellan de olika avdelningarna hittar Alnova lösningar anpassade utefter kundens önskemål. — Det är alltid spännande att få in nya specialbeställningar och resultatet blev mycket lyckat, säger Tony Falk, konstruktör på Alnova.

När Brf Rallaren/Stinsen i Stockholm skulle byggas ville kunden använda sig av ett balkongräcke som inte fanns i sortimentet. Alnovas konstruktörer utvecklade då ett nytt räcke med två av deras standardprodukter som grund. Genom att integrera ett Free glasräcke med ett perforerat plåträcke fick projektet ett alldeles unikt uttryck. Sammanlagt gick ordern på närmre 300 balkonger i fem olika kulörer.
– De färdiga balkongerna ser trevliga ut. Kulörerna är harmoniska och är härliga att se på. Kombinationen av metall och glas gör att det ser luftigt ut och vi tittar på möjligheten att låta räcket ingå i vårt standardsortiment i framtiden, säger Tony Falk.


Tester för hög säkerhet
Utmaningen när kunder efterfrågar specialbyggda produkter är att se till att den nya lösningen håller samma höga standard som de redan vältestade standardprodukterna. Det gör att processen går lite långsammare i uppstartsfasen, då Alnova gör beräkningar och utför tester på prototypen. Bland annat görs ett tungstötstest enligt SSEN 12600 där en pendel med en vikt på 80 kilogram slås mot räcket för att se om den klarar de krav som ställs.
– Det är även viktigt att balkongräcken inte är klättringsbara så att det är barnsäkert. För glasräcken fastställer vi både att glaset inte kan gå sönder vid en viss stöt och att inte glasskärvor kan flyga iväg och skada folk, säger Stefan Cajkusic, biträdande produktionschef på Alnova.


Allt fler specialbeställningar
När en kund efterfrågar en specialbyggd lösning från en kund samlar Alnova personal från olika avdelningar för att tillsammans avgöra om lösningen är möjlig. Vid osäkerheter går gruppen ner till produktionsavdelningen som ligger vägg-i-vägg för att få råd och ibland göra ett skalenligt prov. Sedan kan säljaren återkomma med ett förslag som arbetas ihop med kunden.
– Det senaste halvåret har det varit fler specialbeställningar än vanligt. Det blir allt mer arkitektfokus på fastigheter och vi tycker det är spännande att se fler olika och unika lösningar för balkonger, avslutar Stefan Cajkusic.

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  5
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  9
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  841

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3205
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4151
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1994