Sep 8, 2021

Brf:er som installerat IMD har rätt att få tillbaka skatt


Bostadsrättsföreningar som investerar i IMD, individuell mätning och debitering av el, vatten, värme och laddplatser har rätt att göra avdrag för momsen på inköp och installation av mätsystemen. Det slår Skatteverket fast i ett aktuellt och välkommet ställningstagande.

Avdraget kan göras fem år tillbaka i tiden, räknat från den dag som investeringen gjordes. Skatteverkets ställningstagande är en väntad följd av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. 

Avdragsrätten omfattar även installation av laddboxar och solceller. Avgörandet av momsfrågan innebär också, som Infometric berättade om tidigare i år, att den debitering som sker från förvaltaren till bostadsrättsinnehavare, efter uppmätt faktisk förbrukning, är skattepliktig och ska momsbeläggas. Men eftersom in- och utgående moms kan kvittas mot varandra blir det i slutändan ett nollsummespel.
– Det är bra att vi nu får ett slutgiltigt ställningstagande från Skatteverket om att inköp och installation av IMD är avdragsgillt. Det är också välkommet att man skattemässigt inte gör skillnad på installation av IMD, laddboxar och solceller. Vi behöver en kombination av alla tre när vi energieffektiviserar Sverige. Och ju enklare reglerna är desto bättre för alla inblandade, säger Henrik Nygård, marknadschef på Infometric.

Infometric uppmanar nu alla sina kunder som installerat IMD och Gemensam El under de senaste fem åren att söka avdrag för momsen hos Skatteverket.
– Det här ställningstagandet från Skatteverket berör många av våra kunder och det finns stora summor i avdrag som de nu har rätt till. Missa inte den här möjligheten att få tillbaka pengar, säger Michael Kleimert, som arbetar med den populära tjänsten Gemensam El på Infometric.

Läs Skatteverkets ställningstagande:
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/393379.html?date=2021-06-23

Text: Infometric

https://infometric.se/

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  4
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  4
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1306

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4739
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332