Sep 8, 2021

Brf:er som installerat IMD har rätt att få tillbaka skatt


Bostadsrättsföreningar som investerar i IMD, individuell mätning och debitering av el, vatten, värme och laddplatser har rätt att göra avdrag för momsen på inköp och installation av mätsystemen. Det slår Skatteverket fast i ett aktuellt och välkommet ställningstagande.

Avdraget kan göras fem år tillbaka i tiden, räknat från den dag som investeringen gjordes. Skatteverkets ställningstagande är en väntad följd av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. 

Avdragsrätten omfattar även installation av laddboxar och solceller. Avgörandet av momsfrågan innebär också, som Infometric berättade om tidigare i år, att den debitering som sker från förvaltaren till bostadsrättsinnehavare, efter uppmätt faktisk förbrukning, är skattepliktig och ska momsbeläggas. Men eftersom in- och utgående moms kan kvittas mot varandra blir det i slutändan ett nollsummespel.
– Det är bra att vi nu får ett slutgiltigt ställningstagande från Skatteverket om att inköp och installation av IMD är avdragsgillt. Det är också välkommet att man skattemässigt inte gör skillnad på installation av IMD, laddboxar och solceller. Vi behöver en kombination av alla tre när vi energieffektiviserar Sverige. Och ju enklare reglerna är desto bättre för alla inblandade, säger Henrik Nygård, marknadschef på Infometric.

Infometric uppmanar nu alla sina kunder som installerat IMD och Gemensam El under de senaste fem åren att söka avdrag för momsen hos Skatteverket.
– Det här ställningstagandet från Skatteverket berör många av våra kunder och det finns stora summor i avdrag som de nu har rätt till. Missa inte den här möjligheten att få tillbaka pengar, säger Michael Kleimert, som arbetar med den populära tjänsten Gemensam El på Infometric.

Läs Skatteverkets ställningstagande:
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/393379.html?date=2021-06-23

Text: Infometric

https://infometric.se/

 • May 18, 2022

  Det höjer värdet på bostaden – låga uppvärmningskostnader i topp

  Nyheter Åtta av tio svenskar är villiga att betala mer för en renoverad bostad. Men vad man tycker är värt att öppna plånboken för skiljer sig stort. Medan många är beredda att betala mer för ett effektivt värmesystem, genomfört stambyte eller dränering av husgrund är det få som lockas av exklusiva element som vinkylar och walk-in-closets.
  2
 • May 18, 2022

  Sweco lanserar digital tjänst för hållbar fastighetsutveckling

  Nyheter Den nya tjänsten Green Asset Screener identifierar åtgärdsområden för att klimatanpassa och minimera risker för fastigheter. Den ger också vägledning bland nya lagkrav och riktlinjer kopplade till hållbarhet i fastigheter. Tjänsten riktar sig främst till små och medelstora fastighetsägare.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  204
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  309
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1852

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  145
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4158
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5460
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2730