Feb 20, 2022

BRF Backadalen sparade miljoner på att installera bergvärme


HSB Bostadsrättsföreningen Backadalen i Göteborg, en av landets största bostadsrättsföreningar med 971 lägenheter, har sänkt sina driftskostnader med miljonbelopp. Sedan föreningen gick över till en hybridlösning bestående av bergvärme, som Energiförbättring Väst installerade, kombinerat med fjärrvärme som används till varmvatten är den årliga besparingen drygt 4 miljoner kronor.

För cirka sex år sedan inleddes projektet som kom att bli en av Sveriges största bergvärmeinstallationer någonsin. Det började med att BRF Backadalen ville sänka sina energikostnader och kom i kontakt med Energiförbättring Väst AB som, i samarbete med Göteborg Energi, presenterade sin lösning bestående av en kombination av bergvärme med den redan installerade fjärrvärmen som spetsreserv. Efter att ha testat kombinationen i ett begränsat antal lägenheter under ett år kunde bostadsrättsföreningen konstatera att energiförbrukningen hade reducerats med nära 50 procent.

Fasta kostnader ger en trygghet
Efter det goda resultatet blev beslutet att fortsätta installeringen av bergvärmeanläggningen för de resterande 800 lägenheterna enkelt att fatta. I den fortsatta utbyggnaden valdes ett nytt system, Smart Heat, som Energiförbättring Väst och Göteborg Energi utvecklade tillsammans med HSB Backadalen. Idag hyr Göteborg Energi föreningens värmepumpar och styr, bevakar och ansvarar för driften i Backadalens anläggning. Föreningen köper en fast inomhustemperatur av 22 grader; för att rätt temperatur uppnås bevakas den av 300 utplacerade givare.
– Vi har tacksamt nog, eftersom Göteborg Energi står för elkostnaden för driften av värmepumparna, inte behövt ta den där smällen som har kommit i vinter med elpriser som skjuter i höjden. Göteborg Energi har valfriheten att antingen använda bergvärme eller den konventionella fjärrvärmen medan varmvattnet alltid värms med fjärrvärme, säger Bo Fahlberg, projektansvarig och dåvarande ekonomiansvarig i HSB BRF Backadalen och fortsätter:
– Utbyggnaden av bergvärmeanläggningen har skett med egna medel. Om man ser till avkastningen på de medel som används för investeringen ligger den på 7.1 procent och payoff-tiden är 14.9 år, vilket vi är väldigt nöjda med.

Kombinationer är den bästa lösningen
Med över tre decenniers erfarenhet av att installera bergvärme rekommenderar Energiförbättring AB en kombination av olika energikällor. I BRF Backadalens fall har det bestått av en hybridlösning där Göteborgs Energi ansvarat för driften. Under sommartid produceras en överskottsvärme som förs ner i borrhålen och lagras där för att sedan användas vintertid. Borrhålen ger föreningen en högre temperatur medan pumparna går på sparlåga och får en betydligt längre livstid. Under sommartid levererar Göteborgs Energi fjärrvärme för varmvattenberedning, kombinationen av de olika systemen ger med andra ord högst avkastning på investeringen. Idag sparar BRF Backadalen mellan fyra till fem miljoner kronor varje år tack vare den smarta energidriften.
– Vi är tillfreds med energilösningen än idag. Energiförbättring Väst är mycket kunniga inom sin teknik och en stor del av projekteringen har skett i nära samarbete vilket har fungerat väldigt bra, avslutar Bo Fahlberg.

Kontakta Energiförbättring för att få hjälp med att sänka dina energikostnader här

Text: Energiförbättring

https://www.efvab.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725