Jan 4, 2022

Branschrapporten 2021: Affärerna, inkomsterna och villkoren


Över 90 procent av alla bostadsaffärer i Sverige sköts av en fastighetsmäklare. Många är nyfikna på hur affärerna fördelar sig, hur mycket mäklarna arbetar, vad de tjänar och mycket mer. Svaren finns i Mäklarsamfundets årliga branschrapport Fakta & Nyckeltal, som släpps idag.

Cirka 86 procent av Sveriges fastighetsmäklare är medlemmar i Mäklarsamfundet. Den årliga branschrapporten Fakta & Nyckeltal bygger bland annat på medlemsundersökningar och officiell statistik från olika myndigheter.

- Det har varit ett händelserikt år på bostadsmarknaden med många affärer och stigande priser. Det sätter spår i årets branschrapport. Vi kan också konstatera att den stora majoriteten av säljare och köpare är nöjda med fastighetsmäklartjänsten. Sett som andel av alla försäljningar så är det bara 0,7 procent som leder till en anmälan, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef Mäklarsamfundet.

  2021 års branschrapport visar bland annat att:

  • Andelen kvinnliga mäklare har ökat under lång tid, men könsfördelningen tycks ha nått en platå sedan cirka sex år. 2007 bestod mäklarkåren av 39 procent kvinnor och 61 procent män. Idag är 54 procent av fastighetsmäklarna män och 46 procent kvinnor. I åldersgruppen 29 år och yngre 30 år är kvinnorna däremot i majoritet med 54 procent.
  • 57 procent av fastighetsmäklarna har provisionsbaserad inkomst och 26 procent har fast lön. Ju yngre mäklare desto högre grad av provision. Bland mäklare som varit verksamma 0-3 år har 78 procent provisionslön. Motsvarande andel för de som varit verksamma 4-10 år är 58 procent.
  • 44 procent uppger att de gör mellan 25-50 affärer per år och knappt en fjärdedel uppger att de arbetar mellan 50-60 timmar per vecka.
  • 40 procent av fastighetsmäklarna tjänar mellan 500 000 – 1 000 000 kr per år. 38 procent av kvinnorna tjänar mellan 500 000 – 1 000 000 kr per år, att jämföra med 42 procent av männen.
  • De rapporterade inkomsterna är något högre än tidigare år för en något större andel av våra medlemmar. Orsaken är sannolikt den exceptionellt höga aktiviteten på bostadsmarknaden, som nu pågått en längre tid. Vi ser också att erfarenhet lönar sig. De med längre erfarenhet av yrket tjänar i regel mer, fortsätter Joakim Lusensky.

  Text: Mäklarförbundet

  https://www.maklarsamfundet.se/

  • Jun 23, 2022

   Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

   Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
   17
  • Jun 22, 2022

   Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

   Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
   31
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   320
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   531
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1962

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   250
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   255
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4316
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5673
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2855