Apr 28, 2022

BRABO installerar cirkulära duschar i hyresfastighet


BRABO inleder ett samarbete med Orbital Showers, vars idé med cirkulära duschar härstammar från grundaren Mehrdad Mahdjoubis tid på NASA. I höst kommer duscharna, som sparar upp till 90% vatten och 80% energi, att installeras i några av BRABOs nybyggda hyresrätter.

Orbital grundades av Mehrdad Mahdjoubi som under sin tid på NASA hanterat vattenfrågan under extrema begräsningar när astronauter skickas upp i rymden. Detta resulterade senare i bolaget Orbital Systems med duschar som mäter vattenkvaliteten och ersätter smutsigt vatten med nytt. Resterande vatten renas och återanvänds under tiden du duschar. Detta gör att man sparar upp till 90% vatten. Eftersom vattnet återcirkuleras använder duschen också mindre energi för att värma upp det. Den inbyggda uppvärmningen i systemet korrigerar det cirkulerade vattnet till vald temperatur. På det här sättet kan man spara upp till 80% energi och minska miljöpåverkan.

BRABO har via moderbolaget Mattssons Fastighetsutveckling redan installerat tio duschar i sina kommersiella fastighetsprojekt i Norrköping, och i höst kommer duscharna att installeras i hyresrättsprojektet Väsby Park. Till en början kommer ett antal utvalda lägenheter att utrustas med Orbital Showers, därefter väntar en utvärdering av resultatet.

- Att installera Orbital Showers i utvalda fastigheter är ett naturligt steg i vårt arbete för att hitta cirkulära system som gör att vi kan bli ännu mer hållbara och resurseffektiva. Orbital har en spännande produkt som vi ser fram emot att testa, säger Rikard Edenius, vd på BRABO.

- Vi ser verkligen fram emot samarbetet med BRABO i det här spännande projektet med nya hyresrätter. Det är extra roligt eftersom BRABOs inriktning på ett aktivt och hållbart stadsliv dockar väl med vår egen filosofi, säger Mehrdad Mahdjoubi, vd för Orbital Systems.

  Räkneexempel på sparande av energi och vatten:
  Ett exempel baserat på ett hushåll med 5 personer: Om varje person duschar i snitt tio minuter per dag, till ett genomsnittligt svenskt elpris, är det möjligt att spara över 16 000 kronor per år i vatten- och energi-kostnader. Det motsvarar 65 000 liter vatten, över 15 000 kilowattimmar och drygt fyra ton koldioxid årligen.

  Text: Brabo
  https://brabostockholm.se/
  • May 15, 2022

   Vad är en samfällighet?

   Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
   7
  • May 13, 2022

   Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

   Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
   13
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   198
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   297
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1848

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   127
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   140
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4154
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5451
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2725