Jun 24, 2021

Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?


En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.

I den här artikeln försöker vi reda ut vilka nyckeltal som är mest relevanta för en bostadsrättsförening – och vilka som är värda att jobba aktivt med!

Allmänt om nyckeltal

Nyckeltal är ett sätt att mäta och värdera olika resultat i relation till varandra. Det blir som ett komplement för att en utomstående ska få en mer nyanserad bild av verksamheten än bara att titta på resultatet. En viktig parameter är dessutom att nyckeltalen ger en beskrivning av föreningens utveckling genom att titta ett visst antal år bakåt.

Fallgropar

I sig självt säger inte ett nyckeltal så mycket, utan det kräver att man har en större population att jämföra sig med. Jämför gärna med vikt/ längdmåttet Body Mass Index (förhållandet mellan vikt och längd). En person med väldigt högt BMI klassas som extremt överviktig men det behöver inte vara fallet. Ett exempel är världselittränaren Usain Bolt vars BMI klassar honom som överviktig. Däremot är han i verkligheten extremt vältränad.

Viktiga nyckeltal för en brf

Årsavgift/m² bostadsrättsyta
Här kan man se nivån på avgiften för valt år, men också om den har justerats eller varit stillastående genom åren. Det är svårt att dra slutsatser om en enskild förenings nivå är ”rätt” men det kan ge en föraning om hur styrelserna jobbat proaktivt med avgifterna. En stillastående avgift är - i teorin detsamma som en avgiftssänkning över tid.

Lån/m² bostadsrättsyta
Här visas om föreningen har ökat eller minskat sina lån i förhållande till föreningens yta för bostadsrätter. Observera att inte ytor för lokaler eller hyresrätter räknas med. Talet minskas vanligtvis med amortering.

Driftskostnader/m² totalyta såsom el, värme, vatten och räntor
Dessa kan variera mellan åren beroende på väder och räntemiljö. Kostnaderna kan påverkas om styrelserna aktivt arbetar med att omförhandla avtal eller investerar i ny teknik som minimerar förbrukningen.

Obligatoriska nyckeltal enligt årsredovisningslagen och dess innebörd

Soliditet
Formellt svar: föreningens egna kapital i procent i förhållande till de totala tillgångarna (benämns som balansomslutning).

Svar för icke-ekonomer: Visar hur ”förmögen” en förening är i teorin, eftersom man mäter bokföringsmässigt värde och inte marknadsvärdet på tillgångarna. Detta värde har mindre betydelse för föreningar som redovisar enligt K2-regelverk som ”urholkar” soliditeten framför allt vid investeringar och planerat underhåll. Soliditeten kan ökas på med hjälp av amorteringar.

Beräknas: Eget kapital/Balansomslutning

Nettoomsättning
Intäkterna från första till sista bokslutsdagen, vanligtvis 1 jan-31 dec.

Resultat
Skillnaden mellan intäkter, kostnader och avskrivningar.

Slutligen: Ett mycket viktigt nyckeltal som borde vara obligatoriskt för bostadsrättsföreningar är att mäta föreningens underhållskostnader enligt underhållsplan. Då framgår det tydligt om föreningens tekniska status på fastigheten ökar eller minskar över tid. Kanske finns det till och med en underhållsskuld?

Vill ni i styrelsen att vi tittar på er förenings nyckeltal från er senaste årsredovisning? Mejla oss och bifoga din förenings årsredovisning för ett kort utlåtande - kostnadsfritt!

Med vänliga hälsningar

Marie Östlund

Bostadsrättsspecialist - hjälper BRF-styrelser med rådgivning, utbildning och analyser 0704 416 984 | 08-501 150 46 | marie.ostlund@sbc.se

SBC
 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  342
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  160
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4185
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5493
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746