Jun 24, 2021

Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?


En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.

I den här artikeln försöker vi reda ut vilka nyckeltal som är mest relevanta för en bostadsrättsförening – och vilka som är värda att jobba aktivt med!

Allmänt om nyckeltal

Nyckeltal är ett sätt att mäta och värdera olika resultat i relation till varandra. Det blir som ett komplement för att en utomstående ska få en mer nyanserad bild av verksamheten än bara att titta på resultatet. En viktig parameter är dessutom att nyckeltalen ger en beskrivning av föreningens utveckling genom att titta ett visst antal år bakåt.

Fallgropar

I sig självt säger inte ett nyckeltal så mycket, utan det kräver att man har en större population att jämföra sig med. Jämför gärna med vikt/ längdmåttet Body Mass Index (förhållandet mellan vikt och längd). En person med väldigt högt BMI klassas som extremt överviktig men det behöver inte vara fallet. Ett exempel är världselittränaren Usain Bolt vars BMI klassar honom som överviktig. Däremot är han i verkligheten extremt vältränad.

Viktiga nyckeltal för en brf

Årsavgift/m² bostadsrättsyta
Här kan man se nivån på avgiften för valt år, men också om den har justerats eller varit stillastående genom åren. Det är svårt att dra slutsatser om en enskild förenings nivå är ”rätt” men det kan ge en föraning om hur styrelserna jobbat proaktivt med avgifterna. En stillastående avgift är - i teorin detsamma som en avgiftssänkning över tid.

Lån/m² bostadsrättsyta
Här visas om föreningen har ökat eller minskat sina lån i förhållande till föreningens yta för bostadsrätter. Observera att inte ytor för lokaler eller hyresrätter räknas med. Talet minskas vanligtvis med amortering.

Driftskostnader/m² totalyta såsom el, värme, vatten och räntor
Dessa kan variera mellan åren beroende på väder och räntemiljö. Kostnaderna kan påverkas om styrelserna aktivt arbetar med att omförhandla avtal eller investerar i ny teknik som minimerar förbrukningen.

Obligatoriska nyckeltal enligt årsredovisningslagen och dess innebörd

Soliditet
Formellt svar: föreningens egna kapital i procent i förhållande till de totala tillgångarna (benämns som balansomslutning).

Svar för icke-ekonomer: Visar hur ”förmögen” en förening är i teorin, eftersom man mäter bokföringsmässigt värde och inte marknadsvärdet på tillgångarna. Detta värde har mindre betydelse för föreningar som redovisar enligt K2-regelverk som ”urholkar” soliditeten framför allt vid investeringar och planerat underhåll. Soliditeten kan ökas på med hjälp av amorteringar.

Beräknas: Eget kapital/Balansomslutning

Nettoomsättning
Intäkterna från första till sista bokslutsdagen, vanligtvis 1 jan-31 dec.

Resultat
Skillnaden mellan intäkter, kostnader och avskrivningar.

Slutligen: Ett mycket viktigt nyckeltal som borde vara obligatoriskt för bostadsrättsföreningar är att mäta föreningens underhållskostnader enligt underhållsplan. Då framgår det tydligt om föreningens tekniska status på fastigheten ökar eller minskar över tid. Kanske finns det till och med en underhållsskuld?

Vill ni i styrelsen att vi tittar på er förenings nyckeltal från er senaste årsredovisning? Mejla oss och bifoga din förenings årsredovisning för ett kort utlåtande - kostnadsfritt!

Med vänliga hälsningar

Marie Östlund

Bostadsrättsspecialist - hjälper BRF-styrelser med rådgivning, utbildning och analyser 0704 416 984 | 08-501 150 46 | marie.ostlund@sbc.se

SBC
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  4
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  4
 • Oct 27, 2021

  Brf: tänk på detta när det gäller folkbokföring

  Nyheter Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande. I det här inlägget förklarar HSB Riksförbunds fastighets- och bolagsjurist Andrés Hammar vad exempelvis bostadsrättsföreningar bör tänka på när det kommer till folkbokföring.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  213
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  385
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1156

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3521
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4553
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2513
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2227