Jan 2, 2022

Bolåneguide: för dig som ska köpa bostad


Att köpa bostad är ett stort steg för många, och det kan kännas överväldigande med alla ekonomiska begrepp och de stora summorna som det ofta handlar om. I detta blogginlägg har vi därför gjort en lista till dig som står inför att köpa bostad och behöva skaffa bolån. Både du som tänkt köpa en befintlig bostad och du som tänkt bygga eller köpa nytt föremål kan ha nytta av vår bolåneguide.

Bostadsrätt, hus eller fritidshus?

Det absolut första steget är nu taget. Du har bestämt dig för att köpa bostad. Nu är det dags för dig att fundera kring vad det är du är ute efter när det kommer till din bostad. Vilket område vill du bo i och vilken storlek på bostad är du ute efter? Vilket läge vill du ha? Vill du renovera mycket eller vill du bara kunna flytta in? Vad du vill att bostaden ska ha för skick och standard behöver du också fundera över.

Dags att göra en budgetkalkyl

Det är viktigt att du har koll på vad du spenderar dina pengar på innan du tecknar ett bolån. Du kan göra en klassisk budget och lista hushållets inkomst varje månad. Sedan gör du likadant med hushållets utgifter. Här är det viktigt att vara helt ärlig och ta med varenda utgift som du har. Även de kostnader som inte kommer månadsvis behöver räknas med, som till exempel renovering, prenumerationer, underhåll, medlemsavgifter eller semesterresor med mera. Se till att sprida ut dessa andra kostnader under ett år i budgeten. Här kan du läsa mer om hur du skapar en budget med Alwy.

Boendekostnader för din framtida bostad

När du gjort en budgetkalkyl så kan du börja fundera på vilken summa pengar som kommer att gå åt för att dina framtida objekt ska kunna drivas. I bostadsannonser så står dessa kostnaderna oftast under “Driftskostnader”. Det är viktigt att du tar reda på vad exakt det är som ingår i summan. Det är normalt sätt kostnader för värme, el, sophämtning och vatten/avlopp. Men det kan även ibland ingå kostnader för sotning eller försäkring. Är du intresserad av ett objekt så ska du se till att ta reda på vad som ingår i just dessa bostadskostnader.

Generellt sätt så kan du räkna med en summa på mellan 30 000-40 000 kronor/år för ett hus av normal standard och en summa på mellan 1 000-5 000 kronor när det kommer till bostadslägenheter. Glöm inte att du kanske även kommer att ha kostnader för eventuella maskiner eller inredning till din nya bostad.

Lånekostnader för din framtida bostad

I nästa steg så ska du ta reda på vilka kostnader ungefärligt blir i räntor och amortering. Du kan testa olika utfall och vad slutkostnaden blir i Alwys bolånekalkyl . När du nu vet hur mycket pengar som du spenderar varje månad, har koll på hur mycket din framtida bostad kommer att kosta i drift och vad dina kostnader blir för ränta och amortering så vet du också hur mycket ditt boende kan få kosta. Du kanske märker att du faktiskt har råd med en dyrare bostad än du tänkt eller du kanske måste välja en billigare. Har du gjort en budget så har du bättre koll på hur din ekonomiska situation ser ut och du slipper känna osäkerhet och olust inför bostadsköpet.

Vid köp av hus så är det bra att tänka på det tillkommer kostnader för lagfart och eventuella pantbrev. En lagfart är beviset på att du äger din fastighet och beräknas på 1,5% av köpeskillingen 825 kronor (i dagsläget) i en snabb avgift. Pantbrev är beviset på att fastigheten är belånad och kostnaden för det är 2% av det belopp som du lånar plus 375 kronor (i dagsläget) per pantbrev. Bankerna kan även ta ut administrativa kostnader och har du tänkt köpa en begagnad fastighet så att du kollar med dina mäklare om det redan finns pantbrev och i vilka belopp som kan täckas av det belopp du tänkt belåna, eller kanske delar av det.

Lånelöfte

Nu har du dina marginaler och det är då dags för att skaffa lånelöfte. Utgå från din budgetkalkyl och bestämma en högsta summa som du kan tänka dig att betala för din framtida bostad. På detta sätt så minskar risken för att du dras med i en budgivning som drar över ditt egentliga nivå.

Välj sedan ut och ta kontakt med minst fem banker för att se vad du får för lånelöften. När du fått i dessa så kan du gå på visningar och delta i budgivningar. En bra sak att komma ihåg är att affären inte är bindande för varken dig eller säljaren förrän du skriver på ett kontrakt.

Visningar och objekt

Om du har hittat en bostad som är av intresse för dig så är det väldigt viktigt att undersöka så du kan få koll på eventuella risker och renoveringsbehov. Ska du köpa hus så kan det vara bra att du anlitar en besiktningsman som är SBR-ansluten för att göra en överlåtelsebesiktning. En sådan kostar omkring 8 000 kronor men blir det ingen affär så får du inte tillbaka dessa pengar. Säljaren kan ibland också ha gjort en besiktning av huset inför försäljningen och det är i så fall upp till dig att stämma om du nöjer dig med denna eller inte. Det förekommer även att man gör en överlåtelsebesiktning vid köp av lägenhet men det är inte lika vanligt.

Välj sedan ut och ta kontakt med minst fem banker för att se vad du får för lånelöften. När du fått i dessa så kan du gå på visningar och delta i budgivningar. En bra sak att komma ihåg är att affären inte är bindande för varken dig eller säljaren förrän du skriver på ett kontrakt.

Efter avklarad budgivning

När du nu har ”vunnit” en budgivning, gjort en besiktning och snart kommer att skriva på ditt köpekontrakt så är det dags att kontakta de banker som får dig lånelöften och börja förhandla om ditt köp. Du kan börja med att jämföra boräntor och använda detta för att spela ut bankerna mot varann. Du ska ta chansen att förhandla och inte nöja dig med den första banken du får erbjudande ifrån. När du gjort ditt val så ska du välja om du vill ha din ränta rörlig eller fast, vilket du kan läsa mer om här.

Skriva köpekontrakt

Nu är det dags att skriva köpekontrakt. Detta är bindande och här presenteras din bostad tillsammans med köpeskillingen och alla villkor. Köpare och säljare kommer i detta kontrakt även överens om vilket som blir tillträdesdatumet, alltså det datum där du får nycklarna och officiellt har köpt din bostad. Det är vanligast att man även kommer överens om att det läggs och handpenningen på 10% av köpeskillingen vid kontraktsskrivningen. Denna handpenning förlorar du som köpare ifall du utan någon giltig anledning väljer att dra dig ur affären.

Elavtal och försäkring

Se till att ha skaffat en hemförsäkring som har de villkor och tillägg som du önskar, och att den gäller från och med tillträdesdatumet. Samt glöm inte att ha ett elavtal på plats. Du kan jämföra både din hemförsäkring och elavtal direkt i Alwy.

Tillträdesdagen

Dagen då du får nycklarna är här. Säljaren och köparen träffas oftast tillsammans med mäklaren på ett mäklar- eller bankkontor där affären genomförs. När alla transaktioner är gjorda så får du nycklarna och har officiellt köpt din bostad.

Omförhandla bolånet

Försök att ta för vana att du går genom ditt lån minst en gång om året. Var inte rädd för att omförhandla ditt bolån eller byta bank ifall du tjänar pengar på det eller får bättre villkor. Här kan du läsa om tips när du ska omförhandla ditt bolån.

Värdestegring och renovering

Om du renoverar och bostadens värde stiger så kan det vara bra att lite då och då värdera om din bostad. Är värdet högre än när du köpte din bostad så har du ett bra utgångsläge om du vill förhandla med din bank.

Text: Alwy

https://alwy.se/

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  29
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  530
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4314
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5672
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2854