Jan 14, 2022

Blomsterlöksnyheter från Nelson Garden, våren 2022


Årets vårlöksnyheter i varma, dramatiska färger ger oss en föraning om strålande sommardagar och vackra buketter!

I vår kan vi se fram emot blomsterlök i varma färger som gör sig lika bra i buketten som rabatten. ‘Nicholas’ är en aprikosfärgad dahlia med gula inslag i mitten av den stora blomman. Sorten är perfekt att kombinera med blommor i rostiga och aprikosa toner, som till ’Manoa’, en magnifik mörkröd dahlia som skapar blickfång i buketten eller rabatten. Med sina kraftiga, mörka stjälkar passar den även mycket bra till snitt.

Föredrar du fyllda sorter som påminner om pioner är sorten ’Take off’ ett passande val. Det är en fylld anemondahlia med rosa kronblad och en krämfärgad mitt. Perfekt att odla både i rabatten och krukan.

Gladiolus är en fantastisk blomma, den är både lättodlad och vacker. Har du inte odlat gladiolus tidigare kan du prova att odla den färdigkomponerade mixen Fiddekulla. Den består av tre sorterna som går ton-i-ton, 'Mon Amour', 'Cream Perfection' och 'Wine and Roses' och är magnifika tillsammans! Plantera gärna många så att du kan skörda massvis med blommor och skapa stora, frodiga buketter. Visste du att gladiolus är redo för skörd när de nedre blommorna har slagit ut? Då håller de länge i vas.

Linda Schiléns utvalda favoriter

Till årets nyheter har vår odlarvän Linda Schilén plockat ut några av sina favoriter. Linda är en passionerad trädgårdsmästare och konstnär. Hemma i sin egen odling skapar hon magnifika buketter och konstverk med sina blommor. En av hennes favoritsorter är ‘Totally Tangerie’, som är en vacker och romantisk anemondahlia med enkla blommor i rosa-orange nyanser. Den är fin i kombination med andra sorter och nyanser, och även en favorit bland bina.

Linda har även satt ihop en Lovely match-blandning av utvalda sorter som passar ihop i färg, höjd och former. Planterar du Lovely Match-mixen Linda Schilen på våren kan du se fram emot stämningsfulla buketter med doftande liljor, frodiga lyckoklöver och vackra pompondahlior. Denna kombination är perfekt för både krukor och rabatter och kommer att blomma hela sommaren och in på hösten.

Text: Nelson Garden
https://www.nelsongarden.se/sv/
 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  17
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855