Jan 14, 2022

Blomsterlöksnyheter från Nelson Garden, våren 2022


Årets vårlöksnyheter i varma, dramatiska färger ger oss en föraning om strålande sommardagar och vackra buketter!

I vår kan vi se fram emot blomsterlök i varma färger som gör sig lika bra i buketten som rabatten. ‘Nicholas’ är en aprikosfärgad dahlia med gula inslag i mitten av den stora blomman. Sorten är perfekt att kombinera med blommor i rostiga och aprikosa toner, som till ’Manoa’, en magnifik mörkröd dahlia som skapar blickfång i buketten eller rabatten. Med sina kraftiga, mörka stjälkar passar den även mycket bra till snitt.

Föredrar du fyllda sorter som påminner om pioner är sorten ’Take off’ ett passande val. Det är en fylld anemondahlia med rosa kronblad och en krämfärgad mitt. Perfekt att odla både i rabatten och krukan.

Gladiolus är en fantastisk blomma, den är både lättodlad och vacker. Har du inte odlat gladiolus tidigare kan du prova att odla den färdigkomponerade mixen Fiddekulla. Den består av tre sorterna som går ton-i-ton, 'Mon Amour', 'Cream Perfection' och 'Wine and Roses' och är magnifika tillsammans! Plantera gärna många så att du kan skörda massvis med blommor och skapa stora, frodiga buketter. Visste du att gladiolus är redo för skörd när de nedre blommorna har slagit ut? Då håller de länge i vas.

Linda Schiléns utvalda favoriter

Till årets nyheter har vår odlarvän Linda Schilén plockat ut några av sina favoriter. Linda är en passionerad trädgårdsmästare och konstnär. Hemma i sin egen odling skapar hon magnifika buketter och konstverk med sina blommor. En av hennes favoritsorter är ‘Totally Tangerie’, som är en vacker och romantisk anemondahlia med enkla blommor i rosa-orange nyanser. Den är fin i kombination med andra sorter och nyanser, och även en favorit bland bina.

Linda har även satt ihop en Lovely match-blandning av utvalda sorter som passar ihop i färg, höjd och former. Planterar du Lovely Match-mixen Linda Schilen på våren kan du se fram emot stämningsfulla buketter med doftande liljor, frodiga lyckoklöver och vackra pompondahlior. Denna kombination är perfekt för både krukor och rabatter och kommer att blomma hela sommaren och in på hösten.

Text: Nelson Garden
https://www.nelsongarden.se/sv/
 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1452

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2437