Jun 13, 2021

Blomsterlandet lyfter svenskodlade växter - nu pågår Blomveckorna Från Sverige


Det finns ett brett utbud av svenskodlade växter - större än många tror. För att uppmärksamma detta arrangeras Blomveckorna Från Sverige i många av landets trädgårdsbutiker. Blomsterlandet är en av initiativtagarna till satsningen som självklart kommer att märkas i kedjans egna butiker.

- Det finns ett fantastiskt utbud av svenskodlade växter men alla är kanske inte medvetna om det. Det är detta vi vill passa på att uppmärksamma nu när såväl sommarblommor som perenner och vedartade växter är högaktuella, säger Andreas Karlsson, som är inköpschef för Blomsterlandet

- Hållbarhet är en viktig fråga för oss på Blomsterlandet och vi vill erbjuda så mycket svenskodlat det bara går, och helst så närodlat som möjligt. Växter som odlas i Sverige ger kortare transporter, vilket är bra både för växterna och miljön. Dessutom får kunden tåliga växter som är anpassade för det svenska klimatet.

Märkningen Från Sverige finns bland annat finns på mat och dryck, som kött och mjölk, men även på blommor och växter. När märket Från Sverige finns på en växt betyder det att den är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

- Syftet med Blomveckorna är att göra det enkelt för konsument att välja svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter och samtidigt visa på den hantverkstradition vi har i Sverige. Därför är det extra roligt att Blomsterlandet, som stor aktör, tidigt var ute och dels märker sina produkter men också skyltar upp och vägleder konsumenten att göra medvetna val, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB.

Blomveckorna Från Sverige arrangeras 7-20 juni - på försommaren, mitt i perioden mellan skolavslutningar och midsommar. Då lyfter flera av branschens handelsträdgårdar och trädgårdsbutiker svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter (buskar och träd). Projektet drivs av Från Sverige. Initiativtagare är Mäster Grön och Blomsterlandet tillsammans med Granngården.

Text: Blomsterlandet

www.blomsterlandet.se

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4156
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995