Feb 20, 2022

Biophilia – kan grönska och växtlighet öka välbefinnandet i hemmet?


Kan grönska och växtlighet inomhus bidra till ökat välmående? Det ska projektet Biophilia undersöka med hjälp av de boende i forskningsarenan HSB Living Lab i Göteborg. Förhoppningen är att resultatet ska leda till ökat välbefinnande och miljömässiga vinster – och förändra synen på hur vi utformar vårt boende i framtiden.

Under årtionden av urbanisering har allt fler människor kommit att bo i städerna, där det ofta är långt ifrån daglig kontakt med natur och grönska. Samtidigt som vi tillbringar allt mer tid inomhus. Under de senaste två åren har många dessutom jobbat hemifrån, en trend som troligen kommer att fortsätta även efter det att restriktionerna i samhället tagits bort.

Aktuell forskning pekar på att vårt mående påverkas till det sämre när daglig rörelse och avkoppling i naturliga miljöer med träd och grönska minskar.

– När vi tappar kontakten med naturen så leder det till mätbara försämringar i vårt välbefinnande, säger Daniel Berg.

Han är Malmöbaserad arkitekt och projektledare för forskningsprojektet Biophilia, initierat av arkitektkontoret Krook&Tjäder inom ramen för deras LABS-verksamhet. Ett projekt som flyttar in grönskan i hemmet. För forskningen visar att gröna miljöer inomhus inte bara ger bättre luftkvalitet – det motverkar såväl stress, som ångest och depressioner.

– Psykisk ohälsa är ett problem, och det finns redan en palett med lösningar, men jag letar ofta efter de enkla lösningarna på komplexa problem. Är det så att vi kan må lite bättre, både fysiskt, psykiskt och emotionellt av en så enkel sak som att ha fler växter inomhus?

Hyresgästerna som deltar i projektet kommer under tre månader att få sina lägenheter fyllda med grönskande växter. Projektet genomförs i HSB Living Lab, som ligger vid Chalmers campus Johanneberg, och är ett flerbostadshus som är byggt för att forska i.

I HSB Living Lab finns möjligheter att mäta och ta ut data från omkring 2 000 sensorer som till exempel mäter luftkvalitén – något som kan vara extra viktigt på platser som ett hemmakontor där man kanske tillbringar många timmar i sträck framför datorn.

– Vi driver många projekt med fokus på grönska och biologisk mångfald och kan erbjuda en unik infrastruktur för att samla in värdefull sensordata. Det ska bli väldigt spännande att följa projektet och förhoppningsvis leder det till fler följdprojekt inom området, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

Hur grönskan påverkar måendet kommer också att mätas genom samtal och enkäter som deltagarna får besvara.

– Hur upplever de sina tre månader med grönska? Vi kommer att ha samtal före, under tiden och efteråt. Målet är att studien ska bidra till att människor mår emotionellt bättre i sina hem, säger Daniel Berg.

Om resultaten är positiva kan det ge ringar på vattnet. Om det blir standard att omge sig med mer gröna växter, både hemma och i offentliga miljöer, blir efterfrågan på växter större.

– Då skapas en marknad för fler verksamheter som planterar och driver upp träd och grönska, vilket är precis vad planeten behöver. Det bidrar till både biologisk mångfald och koldioxidinfångning.

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725