Jun 3, 2021

Betong håller inte för evigt


Betong är ett vanligt material som känns hållbart och enkelt. I själva verket finns det ett stort behov av att hålla koll på slitage på betongkonstruktioner och planera underhåll i god tid. Med relativt enkla åtgärder kan man då undvika komplexa och mycket kostsamma renoveringar.

Näst vatten är betong det material som används mest i hela världen. Det är smidigt att bygga med och ger tillsammans med armering i stål mycket god bärighet. Trots alla kvaliteter har det dock även sina brister.

– Det finns en vanlig missuppfattning att betong håller för evigt och är underhållsfritt. Men detta stämmer bara om betongen befinner sig i 20-gradigt vatten i vakuum, vilket är rätt ovanligt i verkliga livet, förklarar Oscar Engström, projektledare Strategisk förvaltning på HSB Stockholm.

När bostadsrättsföreningar får betongrelaterade problem handlar det ofta om balkonger och parkeringsgarage. Betongen i balkongplattorna exponeras för luft vilket kan sätta igång en naturlig nedbrytningsprocess som kallas karbonatisering. I det långa loppet gör det att armeringen rostar, bärigheten försämras och bitar av betong spjälkas loss. I garagen är vägsalt boven. När saltblandad snö från bilarna smälter får man in saltvatten, vilket påskyndar processen med rostande armering.

Tydliga varningstecken är sprickor i betongen eller att bitar av betong spjälkas loss. Om inte förr, är det definitivt dags att en sakkunnig genomför en undersökning när betongkonstruktioner som balkonger, garage och platsgjutna innergårdar börjar bli uppåt 30-40 år gamla.

I styrelsens fastighetsansvar ingår att balkonger, hus och garage ska vara i brukbart och säkert skick. Sköter man inte underhållet av betongkonstruktioner innebär det stora risker såväl när det gäller säkerheten som föreningens ekonomi. Ändå är detta ofta en förbisedd del i underhållsplanerna. Parkeringsavgifter tar också sällan höjd för att täcka nödvändigt underhåll och de garagerenoveringar som kan behövas efter 20 till 30 år.  

– Betongrenovering och betongkonstruktioner är komplicerade. Därför är det svårt att uttala sig generellt om metoder för att förebygga och lösa problem. Mycket skiljer sig från fall till fall. Det som går att säga är att man ska anlita specialistkompetens och att det lönar sig att vidta åtgärder i god tid. Att vänta för länge kan kosta föreningen många miljoner, förklarar Oscar Engström.

Trots att materialet har använts länge så har det funnits okunskap om betong som innebär att den ibland slits ut i förtid. Oscar Engström berättar om en förening som upptäckte sprickor i ett garage som hade byggts på 90-talet. Ett platsbesök gav vid handen att situationen var så illa att man närapå måste bygga om garaget i sin helhet, vilket styrelsen absolut inte hade räknat med.

– Hade vi fått upp ögonen för problemet tidigare hade det kunnat lösas med ett nytt, ordentligt tätskikt till en bråkdel av kostnaden för totalrenoveringen, säger han.

För att förebygga denna typ av problem rekommenderar Oscar Engström att en statusöversyn vart femte år ingår i fastighetssynen som görs tillsammans med en förvaltare. Och har man minsta fundering är det bara att ta kontakt med HSB Stockholm.

– HSB Stockholm kan hjälpa till med undersökningar och statusbedömningar på vilken konstruktion det än handlar om. Utifrån det kan vi sedan bistå med beslutsunderlag, förfrågningsunderlag, upphandling och projektledning vid renoveringsarbeten. Vi handlar upp entreprenör i konkurrens så att rätt åtgärd utförs till rätt pris, säger Oscar Engström.

– Styrelsen kan vända sig till sin förvaltare eller direkt till oss på Strategisk förvaltning. Kring den här typen av frågor är det bättre att ta en kontakt för mycket än en för lite. Ofta kan det räcka med ett telefonsamtal eller ett mejl med lite bilder för att få situationen klar för sig och bedöma om man behöver gå vidare på något sätt, avslutar han.

Kort om betong

 • Betong består av vatten, ballast, cement och tillsatsmedel. Tillsatsmedel styr i hög grad vilka egenskaper man önskar av betongen.
 • Den naturliga karbonatiseringen innebär att betong absorberar koldioxid. Upp till 20 % av den koldioxid som gick åt vid tillverkningen absorberas under betongens livstid.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1463

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446