Dec 18, 2020

Berörs du av de nya reglerna för skriftlig redogörelse av brandskydd?


Från 1 januari 2021 ändras reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Har du tidigare omfattats av kravet på skriftlig redogörelse berörs du av de nya reglerna.

Enligt lagen om skydd mot olyckor finns ett krav på att ägare till vissa byggnader och andra anläggningar där risken för brand och dess konsekvenser ställer särskilda krav på kontroll av brandskyddet att lämna in en skriftlig redogörelse för brandskyddet till kommunen. Den skriftliga redogörelsen kan betraktas som en sammanfattande beskrivning av det systematiska brandskyddsarbetet. Kravet att lämna in en skriftlig redogörelse till kommunen upphör från och med 1 januari 2021.

Fortsatt krav på skriftlig dokumentation av brandskyddsarbetet

Detta påverkar de fastighetsägare som idag omfattas av kravet på inlämnande av skriftlig redogörelse till kommunen. Det är viktigt att notera att den skriftliga redogörelsen inte är samma sak som den dokumentation som kan behöva upprättas inom ramen för det systematiska brandskyddsarbetet. Det systematiska brandskyddsarbetet ska även fortsättningsvis bedrivas och övrig dokumentation som upprättas inom ramen för det systematiska brandskyddsarbetet påverkas inte. Denna dokumentation kan komma att begäras ut av kommunens räddningstjänst vid en tillsyn.

Brandskyddsklausulen för lokalhyreskontrakt påverkas

I Fastighetsägarna Dokuments brandskyddsklausul (68) för lokal regleras frågan om skriftlig redogörelse. Klausulen kommer att revideras med anledning av författningsändringen. Under tiden kan du avstå från att sätta kryss i de rutor i klausulen som berör den skriftlig redogörelsen för brandskyddsdokumentation.

Mer information om brandskydd

Läs mer om ansvar för brandskyddet och systematiskt brandskyddsarbete hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  24
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  46
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  46
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  58
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2795
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3693
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1728