Apr 29, 2022

Balkongsäsong - vad bör man tänka på?


Solen har börjat annonsera att det äntligen börjar bli dags att grilla, sola och avnjuta sena kvällar utomhus. I all glädje och entusiasm som sommaren för med, är det viktigt att vi inte glömmer vår omgivning. Därför ska vi i det här blogginlägget reda ut vad man bör tänka på när man använder sin balkong.

Är det OK att grilla på balkongen?

Det finns ingen lag som reglerar när och om det är tillåtet att grilla på sin balkong. Istället får fastighetsägaren, det vill säga bostadsrättsföreningen, ganska stor frihet att bestämma själva. Är grillning inte tillåtet bör det framgå av föreningens ordningsregler eller kommuniceras på ett tydligt sätt. Det bör även framgå om förbudet gäller alla typer av grillar eller bara exempelvis kolgrillar. Utöver föreningens ordningsregler är det också viktigt att man håller koll på kommunens ordningsföreskrifter då kommunen kan införa eldnings/grillningsförbud.

Även om det är fritt fram att grilla i en förening måste man tänka på att matoset och röken kan utgöra störningar för ens grannar. Vidare det är aldrig helt riskfritt att grilla med tanke på brandrisken och därför är det viktigt att man grillar ansvarsfullt och med respekt för ens omgivning.

Får man röka på balkongen?

Numera är det förbjudet att röka på allmänna platser. Däremot finns det inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en bostadsrättsförening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats. Med det sagt är det viktigt att visa hänsyn, då det finns gränser för vad ens grannar skäligen bör tåla och alla gillar inte tobaksrök.

Får man sola naken på balkongen?

Kan grannar eller förbigående enkelt se in på balkongen kan man göra sig skyldig till förargelseväckande beteende om man solar naken på balkongen. På en väldigt skymd balkong kan det vara tillåtet. Använd sunt förnuft.

Får man sätta upp parabol, markis eller liknande på balkongen?

Önskar den boende sätta upp egendom på fasaden, t.ex. träpanel, parabol, markis eller liknande så måste bostadsrättsföreningens godkännande först inhämtas. Vår rekommendation är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Anledningen till detta är dels att det är en trygghet för bostadsrättshavaren men också för att frågor om underhåll eller vad som händer när bostadsrätten byter ägare är viktiga att klargöra.

Balkong-/blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk dock på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning.

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725