Apr 21, 2021

Avsägelse av bostadsrätt


Om en bostadsrättshavare inte längre vill ha kvar sin bostadsrätt är det vanligt att bostadsrättshavaren säljer sin lägenhet eller på annat sätt ser till att lägenheten får en ny innehavare. I sällsynta fall kan det dock vara så att en bostadsrättshavare inte lyckas hitta en köpare eller på annat sätt bli av med bostadsrätten. En sådan situation kan vara besvärlig för bostadsrättshavaren, eftersom denne är skyldig att fortsätta betala avgiften till bostadsrättsföreningen. Något många inte känner till är att det i sådana lägen kan vara möjligt att lämna tillbaka bostadsrätten till bostadsrättsföreningen och på så sätt bli fri från sina förpliktelser som bostadsrättshavare.

Enligt bostadsrättslagen är det möjligt att under vissa förutsättningar avsäga sig en bostadsrätt. En avsägelse innebär att bostadsrättshavaren lämnar tillbaka bostadsrätten till bostadsrättsföreningen och samtidigt avstår från att få ersättning för bostadsrätten. Om en bostadsrättshavare avsäger sig sin bostadsrätt har bostadsrättshavaren alltså inte rätt att få tillbaka exempelvis insats eller upplåtelseavgift som betalats för bostadsrätten.

En förutsättning för att en bostadsrättshavare ska få avsäga sig sin bostadsrätt är att bostadsrätten varit upplåten med bostadsrätt i minst två år. Det ska alltså ha gått minst två år sedan bostadsrätten uppläts med bostadsrätt för första gången. Om detta krav uppfylls är bostadsrättsföreningen skyldig att ta emot bostadsrätten.

En avsägelse ska göras skriftligen hos bostadsrättsföreningens styrelse. Enligt lag övergår bostadsrätten till föreningen vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från avsägelsen. Om bostadsrättshavaren vill kan bostadsrättshavaren i avsägelsen ange att bostadsrätten ska övergå till föreningen vid en senare tidpunkt än så.

Det är först när bostadsrätten har övergått till bostadsrättsföreningen som en bostadsrättshavare blir fri från sina förpliktelser. Fram till att bostadsrätten övergår till föreningen är den som avsagt sig bostadsrätten fortfarande att betrakta som bostadsrättshavare och har samma rättigheter och skyldigheter som vanligt. Bostadsrättshavaren får således fortsätta att bo i lägenheten under avsägelsetiden, men är också skyldig att exempelvis betala avgiften och underhålla lägenheten.

När bostadsrätten väl har övergått till bostadsrättsföreningen ska föreningen försöka att sälja lägenheten utan förlust. Under vissa förutsättningar är det även möjligt för föreningen att fatta beslut vid en föreningsstämma om att bostadsrätten istället ska upphöra. Det sistnämnda kan exempelvis vara aktuellt om det inte går att hitta en ny köpare, men det går att hitta någon som vill hyra lägenheten.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  28
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  530
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  247
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4314
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5669
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2854