Feb 5, 2021

Är snöskottningen av er bostadsrättsförenings tak säker?


Det är en ovanligt snörik vinter och febril aktivitet råder på taken i stora delar av sverige. När ni köper tjänster för takskottning till er bostadsrättsförening är det viktigt att företaget ni anlitar följer Arbetsmiljöverkets riktlinjer för riskfyllda arbeten.

 Arbetsmiljöverket betonar att skottning av tak är ett riskfyllt arbete. En arbetsgivare som åtar sig snöskottning från hustak har följande skyldigheter:

– Undersöka taken innan anställd personal påbörjar sitt arbete.

– Förvissa sig om att takets säkerhetsanordningar är i gott skick.

– Informera de som ska utföra snöskottningen om riskerna i arbetet.

– Förvissa sig om att arbetstagarna har kunskaper och nödvändig kännedom om vad de måste iaktta för att undgå riskerna.

– Tillhandahålla för arbetet lämplig och godkänd personlig skyddsutrustning, såsom fallskydd, skyddshjälm, skyddsglasögon – samt kontrollera att utrustningen används.

– Tillhandahålla signalväst samt kommunikationsutrustning för takskottare och vakt när det behövs.

– En mycket viktig säkerhetsfaktor är att arbetet utförs av ett samspelt arbetslag med två yrkeskunniga personer på taket och minst en trafikvakt på gatan/marken.

– Det är också mycket viktigt att arbetet leds av personal med stor takvana.

– Är takets lutning på 6 grader eller mer ska de som skottar ha säkerhetssele. Vid lågt lutande tak, under 6 grader, kan flera personer utföra skottningen samtidigt.

– Om byggnadens fasadhöjd är högre än 3 meter bör taket, oavsett taklutning, ha förankringsanordning.

Källa: Arbetsmiljöverket.

https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/bygg/snoskottning/

 • May 20, 2022

  Quiz: vad vet du om europeiska huvudstäder?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på européeiska huvudstäder. Trevlig helg!
  15
 • May 19, 2022

  Svenskar köper på het spansk bomarknad

  Nyheter Allt fler svenskar väljer att flytta till varmare breddgrader. I det andra kvartalet ökade de svenska köpen i Spanien med 30 procent till över 1 200 stycken. Det visar statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  213
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  329
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1867

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  144
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  155
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4178
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5483
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2742