Jul 26, 2021

Är hemmakontoret här för att stanna?


Det finns flera undersökningar som visar att många verkligen trivs med att arbeta hemma. I en undersökning som företaget Formica gjorde kan man se att 55% tycker att hemma-kontoret är trevligare än kontor-kontoret. Undersökningsföretaget McKinsey redovisar ännu högre siffror. 80 % sa under våren 2020 att man trivdes med att arbeta hemma.

Kommer man gå tillbaka till kontoret sen?

Det har pratats enormt mycket om huruvida vi kommer tillbaka till kontoret eller inte. Utan att fastna i resonemangen så landar de flesta i att vi kommer hamna i nån slags mellanväg. Vi kommer absolut ha ett kontor, men även arbeta hemifrån. Det finns massor av antaganden att ta ställning till, som t.ex. vad gör man hemma och vad gör man på kontoret. Den tysta lässtunden när man ska koncentrera sig och göra en rapport – görs den bäst hemma eller på kontoret? Ja, det beror ju på… Har du en arbetsplats för lugn och ro hemma? Störs du av tjoande barn och kissnödiga hundar? Eller ska man ha koncentrationstimmarna på kontoret som nu verkar bli ännu stimmigare när vi vill ha kontor som bygger kultur och informella möten?

Framtidens hemarbete

Men vi ska inte fastna i kontor-kontoret utan titta på framtidens plats för hemarbete. Hur kommer det se ut och fungera? Är inte en bra kontorsstol otroligt dyr, undrar vän av ordning? Jo, absolut, men ganska snart kommer kontorsföretagen subventionera möbler för hemmakontoret. Redan i december fick 2 200 anställda på Lantmäteriet pengar för att köpa utrustning. 5 000 kronor fick man samtidigt som säkerhetsföretaget Stanley Security med 450 anställda i Sverige gav bort 1000 dollar (ca 8500 kronor). Pengarna kanske inte räcker till allt, men i alla fall en slant på vägen.

Viktigt med rätt utrustning

Amerikanska forskaren Anja Jamrozik menar att hemmakontoret absolut behöver ett bra skrivbord och en bra stol, men kanske ännu viktigare är en avgränsning för rummet. Husägare med fristående gästhus på tomten är så klart vinnarna, men allt som separerar arbetsplatsen från hemmet är bra. Kanske en dörr, eller rumsavdelare? Eller till och med markering med tejp på golvet så att man känner ”här jobbas det”. Vi kommer säkert se lösningar på arbetsplatser som göms i garderober framöver.

För belysning säger forskarna att man ska ha en bra skrivbordslampa eftersom det ökar koncentrationen. Kallt, blått ljus ökar koncentrationen medan gult och rött ljus lugnar. Men viktigast för hemmakontoret är att ha en koppling till dagsljus. Varför? Flera undersökningar visar att det ökar produktiviteten, reducerar trötthet, gör att du får bättre sovmönster och släpper ut serotonin som faktiskt gör dig gladare.

Text: Erik Olsson Mäklare
https://www.erikolsson.se/
 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1463

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446