May 19, 2021

Allt om din boendekalkyl


När du köper en ny bostad förändras vanligtvis dina månadskostnader. Kanske köper du en bostad för första gången och går från en lägenhetshyra till att ha bolån, eller så går du från bostadsrätt till villa. Vi går igenom de viktigaste delarna att tänka på när det gäller månadskostnaderna för ditt nya boende.

Bostadsrätt eller villa?
Beroende på om du ska köpa en bostadsrätt eller villa så kommer månadskostnaderna vara uppbyggda på lite olika sätt. Exempelvis betalar man utöver bolånet en månadsavgift till bostadsrättsföreningen när man köper bostadsrätt. Detta är ett sätt att vara med och betala för föreningens gemensamma kostnader för driften och underhållet av huset. När du köper en villa betalar man ingen månadsavgift, däremot är man själv ansvarig för att betala för de driftskostnader som uppstår i huset, så som kostnader för värme, vatten, el och underhåll. Utgifterna för ditt bolån kommer dock vara uppbyggda på samma sätt, dessa redogör vi för nedan:

Räntekostnader
Ränta är den kostnad du betalar för ditt bolån. Räntan uttrycks i % som årsränta, och leder normalt till en månadsbetalning. Om du exempelvis tar ett lån på 1 800 000 kr med en ränta på 1,50%, betalar du en räntekostnad per månad enligt följande:
1 800 000 (lånebelopp) x 0,0150 (ränta) / 12 (månader) = 2 250 kr
Av inbetald ränta har man årligen rätt att dra av 30% av utgiften upp till 100 000 kr (per låntagare). Detta kallas ränteavdrag och gör att den faktiska räntekostnaden blir lägre när du deklarerat och dragit av ränteutgifter från din slutskatteberäkning.

Amortering
När man tar ett bolån behöver man betala av på lånet varje månad, så kallad amortering. Beloppet du behöver amortera avgörs av det lagstadgade amorteringskravet och beror på belåningsgraden samt skuldkvoten (länk till ”Läs mer om amorteringskrav”). Årligen är beloppet 0-3% av lånebeloppet.

Om ditt amorteringskrav bestämts till 2% innebär det att 2% av det totala lånebeloppet ska betalas av varje år. Om du lånar 1 800 000 kr blir din lägsta amortering 3 000 kr/månad enligt följande:
1 800 000 (lånebelopp) x 0,02 (amorteringskrav) / 12 (månader) = 3 000 kr.

Kostnader för bostadsrätt
Utöver bolånet betalar man en del övriga kostnader varje månad som bostadsrättsinnehavare, nedan följer de vanligaste och viktigaste kostnadsposterna att se över inför köp av bostadsrätt:

Månadsavgift – avgift som betalas till föreningen för att hantera föreningens gemensamma kostnader för underhåll och drift av huset.

Elkostnader – beroende på förening så kan upphandling av elavtal skötas centralt av föreningen eller direkt av dig som medlem.

Hemförsäkring – hemförsäkring behöver tecknas, glöm inte att välja till bostadsrättstillägg om inte föreningen erbjuder det till sina medlemmar.

Kostnader för villa
Att äga en villa medför vissa andra löpande kostnader jämfört med en bostadsrätt, nedan följer några av de viktigaste man bör känna till:

Uppvärmning – Beroende på hus finns olika uppvärmningssystem där kostnaden varierar.

Elkostnader – elförbrukningen för ett småhus är i regel väsentligt högre än för en bostadsrätt och genererar därmed högre elkostnader.

Vatten och avfall – Vattenförbrukning och kostnader för sophämtning betalas till kommunen.

Tomträttsavgäld – Vissa fastigheter är så kallade tomträtter, vilket innebär att huset inte är friköpt samt att man betalar en årlig kostnad till kommunen för att nyttjandet av tomten.

Villa- och hemförsäkring – till skillnad från bostadsrätter behöver man som villaägare ha en försäkring som försäkrar både ditt lösöre och byggnaden.

Boendekalkyl
Inför ditt bostadsköp råder vi dig att ta fram en boendekalkyl som visar hur dina månadskostnader kommer se ut, både med nuvarande räntor och vid förändrat ränteläge. Då får du ett bra underlag som stöd i beslutet kring vilken prisnivå du känner dig bekväm med, och som din ekonomi klarar av.

Text: Erik Olsson

https://www.erikolsson.se/

 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1463

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446