Nov 28, 2021

Allt du vill veta om trägolv


Funkar det med golvvärme under ett trägolv? Varför blir det springor mellan golvplankorna på vintern? Vilken är den bästa städmetoden för trägolv? Kan jag själv laga småskavanker i träet? Frågorna är många kring golv av trä – det i särklass mest populära golvmaterialet i svenska hem.

Flera faktorer samverkar för att få ett hållbart trägolv som tål att slita på och som bara blir vackrare med åren. Kvaliteten på själva golvmaterialet och installationen är förstås avgörande för ett gott resultat. I Norden behöver vi också ta hänsyn till säsongsvariationer i fukt och temperatur. Den torra vinterluften gör att trägolvet torkar och krymper, medan träet sväller av ökad luftfuktighet på sommaren.

- Ett trägolv ska läggas så att det finns tillräckligt rörelseutrymme för dessa årstidsbundna variationer, säger Patrik Nordahl, projektledare hos Golvbranschen, GBR. Leverantörer på den svenska marknaden anpassar sina golv för att klara svängningarna och lämnar tydliga monteringsanvisningar.

Beroende på var golvet ligger ska ytbehandling och skötsel anpassas till det aktuella utrymmet.

- Om du väljer trägolv i hallen så ska det tåla leriga stövlar, smutsiga tassar och blöta kläder. Skaffa gärna en rejäl avtorkningsmatta som stoppar smuts och fukt redan i dörren!

Genom att underhålla och sköta om ditt trägolv håller det sig fint i många år. Var försiktig med vatten när du städar, och ta bort eventuella fläckar direkt. För mycket vatten är en av trägolvets värsta fiender. För att undvika repor från möbelben kan du använda möbeltassar på stolar och soffor.

Enstaka jack och andra mindre skador kan du punktlaga själv med hjälp av vax eller slipbart linoljespackel som finns i många kulörer i fackhandeln. Slitna massiva trägolv och parkettgolv kan renoveras och få nytt liv genom att slipas om och ytbehandlas.

Trägolv och golvvärme då?

- Det kan faktiskt fungera riktigt bra, säger Patrik Nordahl, men det behövs kunskap och planering. Kontakta gärna en fackman för en korrekt installation. Det är till exempel viktigt att inte installera högre effekt per kvadratmeter än nödvändigt. Värmesystemet ska också vara utformat för att ge en så jämn yttemperatur som möjligt över hela golvytan.

Golvbranschen, GBR, ger ut riktlinjer och rekommendationer kring skötsel och underhåll av golv. Du hittar några av råden i länkarna nedan.

Text: Golvbranschen

https://www.golvbranschen.se/

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436