Feb 3, 2022

Allt du behöver veta om coworking och flexibla kontor


Coworking-lösningar är hetare än någonsin och det kommer inte att svalna. Det är experterna rörande överens om. Men vad innebär egentligen det här arbetssättet rent konkret? I den här texten svarar vi på alla vanliga frågor som rör coworking, kontorshotell och flexibla kontor.

Vad är coworking?

Coworking har länge varit en populär kontorslösning i bland annat USA som attraherar såväl små som stora företag. De senaste åren har trenden växt lavinartat även här i Europa. Själva grundidén bygger på att företag delar på gemensamma ytor i stället för att hyra egna lokaler av en traditionell fastighetsvärd. För dig som företagare innebär det vanligtvis lägre kostnader, mer tid över till jobbet – och möjlighet att hitta nya affärsmöjligheter genom att aktivt nätverka med andra medlemmar.

Är coworking, flexibla kontor och kontorshotell samma sak?

Ja – och nej. I praktiken innebär samtliga begrepp samma fördelar för dig som företagare. Skillnaden handlar snarare om vilken typ av kontorslösning du väljer när du väl bestämt dig för att säga upp ditt långa avtal hos en traditionell fastighetsvärd. Föredrar du att arbeta i en social miljö med andra företagare är coworking det du söker! Eller vill du hellre hyra ett rum eller större lokaler? Det finns olika lösningar för olika situationer och behov.

Finns det flexibla kontorslösningar för större företag?

Absolut! Kontor med flexibla avtal och fullservice är en modern lösning som attraherar företag oavsett storlek. Vi på 7A har kunder som sträcker sig från frilansare och start-ups till etablerade bolag med hundratals anställda. Läs mer om våra olika anläggningar och kontorslösningar här!

Är det dyrare med kontorshotell än att hyra egna lokaler?

Trots en kraftigt stigande efterfrågan råder det ofta en vanlig missuppfattning bland företagare att kontorshotell är dyrare än att hyra egna lokaler av en traditionell fastighetsvärd. Men faktum är att flexibla kontor, där så gott som all service ingår, kan spara dig en hel del pengar (och tid!) ur ett långsiktigt perspektiv. Räknar du på alla kringkostnader som tillkommer om du hyr egna lokaler, så som städning, kaffe, receptionist och IT-tjänster, blir det ofta dyrare på sista raden.

Vad finns det för fördelar med flexibla kontor?

Det kan ske snabba förändringar i verksamheten och därför är flexibilitet viktigare än någonsin. Korta avtalstider innebär – förutom möjligheten att säga upp avtalet när som helst – att du snabbt kan skala upp eller ner med kort varsel. Fördelarna med flexibla kontor gör det enkelt för dig att fokusera på din kärnverksamhet, utan att du behöver oroa dig för framtiden. Nedan har vi listat åtta bra skäl till att välja flexibla kontor.

 • Hyr egna lokaler men dela sociala utrymmen med andra företag.
 • Du betalar bara för det du använder, exempelvis sett till yta.
 • Flytta in med kort varsel i fullt möblerade kontor med all inredning på plats.
 • All service ingår så som städning, reception, posthantering med mera.
 • Det blir billigare i längden än att hyra egna lokaler på traditionellt vis.
 • Generösa gemensamma ytor där du kan växla arbetsmiljö under dagen.
 • Centralt läge och personalaktiviteter gör dig till en attraktivare arbetsgivare.
 • Flexibla hyresavtal där man snabbt kan skala upp eller ner i kvadratmeter.

Är coworking värt att satsa på  ur ett långsiktigt perspektiv?

Kort sagt – ja! Efterfrågan på flexibla kontorslösningar och coworking har ökat stadigt under senaste åren. Endast under coronapandemin har tillväxten hämmats något. Men experterna är övertygade om att utvecklingen kommer att ta fart igen när ekonomin hämtat sig. Fler och fler har dessutom vant sig vid distansarbete och hur det kan förenkla livspusslet. Enligt en genomgång av undersökningsföretaget Netigate vill 73 procent av svenskarna fortsätta jobba hemifrån när coronapandemin är över, men samtidigt ha möjligheten att sätta sig på en fysisk arbetsplats. Detta gynnar utvecklingen med coworking, flexibla avtal och skräddarsydda arbetsplatser.

Text: 7A

https://7a.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725