Sep 8, 2021

Allt du behöver veta om årsavgift och fördelningsgrund


En bostadsrättsförenings intäkter utgörs i huvudsak av årsavgiften från föreningens medlemmar. Årsavgiften används för att täcka föreningens utgifter för den löpande verksamheten. Den totala årsavgiften som föreningen tar ut måste fördelas mellan de olika bostadsrättslägenheterna på något sätt. Man brukar här tala om fördelningsgrunden. Det är förstås viktigt att känna till vilken fördelningsgrund som tillämpas i den aktuella föreningen.

Årsavgiften baseras på fördelningsgrunden

Bostadsrättsföreningen har rätt att ta ut en årsavgift för den löpande verksamheten. I lagen talas om årsavgift, men i dagligt tal heter det ofta månadsavgift (det vill säga årsavgiften fördelad på tolv månader).

Styrelsen beslutar om föreningens avgift men ska tillämpa de grunder som anges i stadgarna för fördelning av årsavgiften mellan de olika bostadsrättslägenheterna. Fördelningsgrunden för årsavgiften för HSBs bostadsrättsföreningar är antingen insats eller andelstal. För att veta vilken fördelningsgrund som gäller för en viss förening behöver man alltså titta på vad som anges i föreningens stadgar.

Av första meningen § 11 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar framgår vilken som är föreningens fördelningsgrund för årsavgiften. I paragrafen står det antingen att årsavgiften fördelas mellan bostadsrättslägenheterna ”i förhållande till lägenheternas andelstal ” eller ”i förhållande till lägenheternas insats”. Observera att även om årsavgiften fördelas utifrån andelstal så finns det i bestämmelsen ändå alltid en reglering om insatsen. Detta då alla bostadsrätter redan har en fastställd insats . Reglering kring insats finns även i bostadsrättslagen.

Vissa delar av årsavgiften kan debiteras efter förbrukning (så kallad IMD), det vill säga utifrån medlemmarnas faktiska förbrukning. I HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar omnämns i sista stycket i § 11 vissa sådana ersättningar (till exempel ersättning för värme och varmvatten).

Vi ska nu gå närmare in på vad som avses med insats respektive andelstal.

Vad är insats?

Alla bostadsrätter har en insats (insatsen anges i upplåtelseavtalet och framgår av den ekonomiska planen). Det är en avgift som betalades in när bostadsrätten uppläts för första gången och ingår som en del av husets finansiering. Tidigare kallades insats för grundavgift.

Insatsen kan som sagt vara fördelningsgrund för årsavgiften. Insatsen har också betydelse för fördelningen av tillgångarna i föreningen för det fall föreningen skulle upplösas (se § 49 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar).

Det kan vara olika faktorer som påverkar insatsens storlek, såsom till exempel lägenhetens storlek i kvadratmeter, läge i fastigheten (våningsplan, störande läge med mera) eller om det är en bostadsrätt avsedd som lokal eller bostad.

Om insats är fördelningsgrund för årsavgiften ska årsavgiften beräknas på följande sätt: lägenhetens insats/totala insatserna i föreningen x den totala årsavgiften.

Förvirrande nog talas i detta sammanhang ofta om lägenhetens andelstal då man syftar på den procentsats man får fram vid beräkningen av lägenhetens insats i förhållande till de totala insatserna i föreningen. Vi brukar försöka att i detta sammanhang istället tala om "andelsvärde".

Vad är andelstal?

Andelstal är en procentsats som har fastställts för vardera bostadsrätt i föreningen för det fall föreningen har andelstal som fördelningsgrund för årsavgiften. I annat fall, det vill säga om föreningen har insats som fördelningsgrund för årsavgiften, så har bostadsrätterna inga andelstal.

Andelstal kan vara fördelningsgrund för årsavgiften. Den totala summan av andelstalen i föreningen ska enligt vår uppfattning alltid vara 100 %.

Hur andelstalen i föreningen är satta kan ibland vara svårt att lista ut i efterhand. Det kan vara olika faktorer som påverkar andelstalets storlek, såsom till exempel lägenhetens storlek i kvadratmeter, läge i fastigheten (våningsplan, störande läge med mera), insatsernas storlek eller om det är en bostadsrätt avsedd som lokal eller bostad.

Om andelstal är fördelningsgrund för årsavgiften ska årsavgiften beräknas på följande sätt: lägenhetens andelstal x den totala årsavgiften.

Juristerna på HSB Riksförbund hjälper er gärna att se över hur insatserna eller andelstalen är beräknade eller räkna fram nya insatser och/eller andelstal vid exempelvis upplåtelse av en ny bostadsrätt eller då en bostadsrättslokal ska göras om till en bostadsrätt upplåten som bostad.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  6
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228